Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ανοιχτές οι κάνουλες για ρευστό στις τράπεζες

Αμείωτη η επίσημη ανεργία (10%) και τον Ιούλη στην Ευρωζώνη

Ετοιμη να παρατείνει και το 2011, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, την προσφορά ρευστότητας προς τις τράπεζες της ΕΕ εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με τη χορήγηση μηνιαίων και τριμηνιαίων δανείων, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times».

Η σχετική απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί την Πέμπτη, επιβεβαιώνοντας την κλιμακούμενη ανησυχία της πλουτοκρατίας και των κυβερνήσεών της για την πορεία της κρίσης, παρά το κλίμα τεχνητής ευφορίας που επιδιώκουν να καλλιεργήσουν.

Με την παράταση της ρύθμισης, το τραπεζικό κεφάλαιο θα συνεχίσει να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους από την ΕΚΤ και με επιτόκια της τάξης του 1%, ενώ παραμένει ανοιχτό και το ενδεχόμενο της εκ νέου ενεργοποίησης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Χτες, εξάλλου, δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την επίσημη ανεργία στην Ευρωζώνη. Η ανεργία παρέμεινε τον Ιούλιο στο 10%, αμετάβλητη για πέμπτο συνεχή μήνα, καθώς η κοινοτική στατιστική υπηρεσία εκτιμά ότι συνολικά 15,833 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν άνεργοι. Πρόκειται για τα επίσημα μόνο στοιχεία, πίσω από τα οποία κρύβεται μια πραγματικότητα πολύ χειρότερη για τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη Γερμανία, στην οποία περισσεύει η αισιοδοξία για ανάκαμψη από την κρίση, ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων ανέργων έφτασε τον Αύγουστο τα 3,193 εκατομμύρια, σημειώνοντας μείωση μόλις κατά 17.000 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας, η επίσημη ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 7,6%.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 1,6%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πληθωρισμό της τάξης του 1,5%. Στο φόντο αυτών των ανακοινώσεων, ο χρηματοεπενδυτικός οίκος «Στάνταρ εντ Πουρ'ς» δημοσιοποίησε χτες την εκτίμησή του ότι παρά τα σημάδια ανάκαμψης των δυτικοευρωπαϊκών οικονομιών, ο ρυθμός της ανάπτυξης θα μετριαστεί στη διάρκεια του φθινοπώρου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ