Τρίτη 31 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνεχίζουν με επιτυχία οι «Αχαρνής»

«Η κωμωδία και η σάτιρα, σωστός οδοστρωτήρας, κάθε κουμάσι, κάθε δειλό και κάθε κάθαρμα, θα λιώσει ανελέητα», λέει ο αριστοφανικός ήρωας των «Αχαρνέων». Αυτό ακριβώς επιτυγχάνει και η παράσταση του ΚΘΒΕ με τους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, που συνεχίζουν την περιοδεία τους με επόμενους σταθμούς στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (9 - 10/9), στην Πετρούπολη, Θέατρο Πέτρας (11/9), στην Παραλία Ελευσίνας, Παλαιό Ελαιουργείο (12/9), στο Δήμο Αχαρνών (14/9) και τέλος στο Βασιλικό Θέατρο του ΚΘΒΕ (24/9- 3/10).

«

Α πα πα πόλεμος...», είναι οι πρώτες λέξεις του Αθηναίου αγρότη Δικαιόπολι, ο οποίος απηυδισμένος από τον πόλεμο και το συνεπακόλουθο γεγονός ότι είναι αναγκασμένος να μένει κλεισμένος μέσα στα τείχη της πόλης, μακριά από τον αγροτικό του δήμο, είναι αποφασισμένος στην Εκκλησία του Δήμου να επιβάλει συζήτηση για τη σύναψη συνθήκης ειρήνης με τη Σπάρτη, κάτι που καταφέρνει τελικά για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Ολες οι κωμωδίες του Αριστοφάνη έχουν άμεση σχέση με την επικαιρότητα, με γεγονότα, με προβλήματα, αν και δε μένουν μόνο στο επίκαιρο. Προχωρούν και δημιουργούν σύμβολα. Και τα σύμβολα αυτά μεταφράζονται πετυχημένα κάποιες φορές - όπως στη συγκεκριμένη παράσταση - με την επικαιρότητα κατά την οποία παρασταίνονται. Η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Σωτήρης Χατζάκης δεν άφησε τίποτα επίκαιρο που να μην το σχολιάσει, ενώ το πολιτικό μήνυμα θριαμβεύει.

«Αντε πατριώτες κι όσοι δεν πεθάναμε ακόμα, σε άλλες μάχες να τραβήξουμε», λέει ο Δικαιόπολις, πριν εμφανιστεί η Ειρήνη με τα καταπράσινα πέπλα της, στα χέρια του Χορού, για το μεγάλο φινάλε - γλέντι χαράς και ευημερίας, συνώνυμο της Ειρήνης.

Τέτοιες παραστάσεις μας υπενθυμίζουν αυτό που οι μαρξιστές αισθητικοί έχουν επισημάνει, ότι οι καλλιτέχνες όπως και οι ποιητές είναι «οι οργανωτές του κοινωνικού συναισθήματος. Οχι μονάχα απηχούν, όχι μονάχα αντανακλούν τα γενικότερα κοινωνικά αισθήματα, αλλά τα οργανώνουν».

Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας. Κοστούμια: Ερση Δρίνη. Χορογραφία: Φωκάς Ευαγγελινός. Παίζουν: Σταμάτης Κραουνάκης, Γρηγόρης Βαλτινός, Κώστας Βουτσάς, Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Δημήτρης Κοντός, Γιάννης Χαρίσης, Χρήστος Νίνης, Νίκος Μαγδαληνός, Κωνσταντίνος Χατζησάββας, Νίκος Τουρνάκης, Γιάννης Σιαμσιάρης, Παρθένα Χοροζίδου, Αλέξανδρος Τσακίρης, Θεοδώρα Βουτσά κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ