Σάββατο 28 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Κινήσεις τακτικής

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου πρότεινε τη διεξαγωγή κατ' ιδίαν συνομιλιών «κάθε 15 ημέρες» με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, μετά την έναρξη των «άμεσων ειρηνευτικών» συνομιλιών στις 2 Σεπτέμβρη στη Ουάσιγκτον, μετέδωσε χτες το δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» επικαλούμενο διπλωματική πηγή. Ουσιαστικά ο Νετανιάχου επιχειρεί να χρησιμοποιήσει διάφορους τρόπους με στόχο την εξασφάλιση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης στο Ισραήλ, τη στιγμή που έχουν ενισχυθεί οι αμφισβητήσεις σχετικά με τη θετική έκβαση των προσεχών συνομιλιών, ιδίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη.

Οπως ανακοινώθηκε πάντως την Πέμπτη το βράδυ από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός άρχισε να σχηματίζει μικρή διαπραγματευτική ομάδα «η οποία θα έχει υπό τον έλεγχό της τη γρήγορη διεξαγωγή δύσκολων και εκτενών διαπραγματεύσεων» και δήλωσε ότι αυτές «απαιτούν άμεσες, μυστικές και συνεχείς συνομιλίες μεταξύ των ηγετών στα βασικά θέματα». Σ' αυτή δε θα μετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος πρόσφατα είχε δηλώσει πως το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι πρακτικά δεν έχουν καμία ελπίδα να συνάψουν ειρηνευτική συμφωνία μέσα στα πλαίσια του ενός έτους που έχουν ορίσει οι ΗΠΑ. Επικεφαλής της ομάδας θα είναι ο νομικός Γιτσάκ Μόλτσο. Σύμφωνα με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους, οι ειδικοί απεσταλμένοι του Λευκού Οίκου, Ντέιβιντ Χέιλ και Ντάνιελ Σαπίρο, σε ξεχωριστές συναντήσεις συνομίλησαν τόσο με τον Μόλτσο όσο και με τον επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ.

Πάντως, η πρόταση του ισραηλινού πρωθυπουργού έχει ήδη μεταφερθεί στην Ουάσιγκτον όπου ο Νετανιάχου και ο Αμπάς αναμένεται να παρευρυθούν σε δείπνο εργασίας την 1η Σεπτέμβρη προσκεκλημένοι του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ