Τρίτη 24 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Προτεραιότητα στις οικονομικο-εμπορικές σχέσεις

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο και της Κολομβίας Μ.Α. Ολγκίν το πρωί του περασμένου Σαββάτου (σ.σ. ώρα Ελλάδας), στην οποία συμμετείχε και πλειάδα άλλων αξιωματούχων από διάφορα υπουργεία ανακοινώθηκε ότι προχωράει με «καλό ρυθμό» η λεγόμενη «εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών» και καταλήχθηκε η σύσταση 5 επιτροπών στους τομείς της οικονομικής, εμπορικής, ενεργειακής συνεργασίας όπως και στον τομέα της ασφάλειας των συνόρων. Η συνάντηση ήταν η συνέχεια της συνάντησης των προέδρων αντίστοιχα των δύο χωρών, Ούγκο Τσάβες και Χοσέ Μανουέλ Σάντος στις 10 Αυγούστου, όπου αποφασίστηκε η αποκατάσταση των διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων. Είχε προηγηθεί η διακοπή τους στις 22 Ιούλη από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, όταν η κυβέρνηση του αντιδραστικού πρώην προέδρου της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε, κατηγόρησε τη Βενεζουέλα ότι δίνει το έδαφός της σε «τρομοκράτες» όπως θεωρεί τους αντάρτες των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας FARC και εμπλέκεται σε «εμπόριο ναρκωτικών». Αυτές τις αστήριχτες και προβοκατόρικες καταγγελίες απέρριψε η Βενεζουέλα, ενώ κατηγόρησε την Κολομβία ότι με τη συμφωνία της με τις ΗΠΑ για εγκατάσταση αμερικανικών στρατευμάτων σε 7 στρατιωτικές βάσεις, απειλεί όλη την περιοχή. Με τη διαδοχή του Ουρίμπε, από τον Σάντος (δεξί χέρι του και πρώην υπουργού Αμυνας) υπήρξε αλλαγή τακτικής του καθεστώτος της Κολομβίας, χωρίς να αλλάζουν τα σχέδια αξιοποίησής του ως «δούρειου ίππου» του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Σε ό,τι αφορά το πρακτικό μέρος του αντικειμένου, των 5 επιτροπών κυρίως αυτό σχετίζεται με την αποπληρωμή εκ μέρους της Βενεζουέλας ενός μέρους του χρέους προς επιχειρηματίες της Κολομβίας που ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης, συστήνονται ομάδες εργασίας που θα εξετάσουν τη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των οδικών δικτύων με τη λογική της λεγόμενης «συμπληρωματικότητας» καθώς και της φύλαξης των συνόρων. Ηδη τις επόμενες βδομάδες θα πραγματοποιηθούν νέες διμερείς συναντήσεις αξιωματούχων. Ανακοινώθηκε ότι νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί στις 4 Σεπτέμβρη σε κολομβιανό έδαφος.

Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν αυτά στην Κολομβία εντείνονται τα παιχνίδια τακτικής από την πλευρά της κυβέρνησης Σάντος, μετά και την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματική τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις, επειδή «αυτή δεν εγκρίθηκε απ' το Κογκρέσο». Η κυβέρνηση εμφανίζεται δήθεν να αποδέχεται την απόφαση, ωστόσο ακόμα και αν πάει τη συμφωνία στο Κογκρέσο δε θα έχει δυσκολία να την περάσει, άλλωστε και οι ΗΠΑ διαμήνυσαν ότι πρέπει να διατηρηθεί. Ταυτόχρονα, η νέα αντιδραστική κυβέρνηση Σάντος εμφανίζεται να «κλείνει την πόρτα» σε ένα διάλογο με το αντάρτικο κίνημα. Σε αυτήν την άτεγκτη στάση το αντάρτικο κίνημα των FARC, απάντησε χτες με επιστολή της Κεντρικής Γραμματείας του προς τους προέδρους των χωρών της Ενωσης των Κρατών του Νότου (UNASUR) δηλώντας ότι είναι διαθέσιμοι να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για τη σύγκρουση στην Κολομβία, σε μια επόμενη ολομέλεια αυτού του Οργανισμού. Την πρόταση απέρριψε ο Σάντος.

Στην επιστολή των FARC, αφού σημειώνεται ότι έχει αποτύχει εδώ και 46 χρόνια η προσπάθεια με στρατιωτικά μέσα να ηττηθεί το αντάρτικο, καταγγέλλεται η κρατική τρομοκρατία και οι επεμβάσεις των Αμερικανών ιμπεριαλιστών όπως και η αντιλαϊκή πολιτική που έχει οδηγήσει την Κολομβία, σε 30 εκατομμύρια φτωχούς (με πληθυσμό 44 εκατομμυρίων), σε 5 εκατομμύρια βίαια διωγμένων αγροτών από στις εστίες τους, σε φαινόμενα γενοκτονιών μαζικών τάφων 2.000 δολοφονημένων, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα στην περιοχή Μακαρένα. Ταυτόχρονα, σημειώνεται: «κάποιοι μιλάνε για την ανεδαφικότητα της ένοπλης πάλης, αλλά δεν λένε κουβέντα για το γεγονός ότι στην Κολομβία δεν υπάρχουν συνθήκες και εγγυήσεις για την πολιτική πάλη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ