Κυριακή 22 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Μπαράκ Ομπάμα

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Ηταν μια «λαμπρή τηλεοπτική» στιγμή για τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, καθώς ανακοίνωσε την «αποχώρηση και της τελευταίας μάχιμης μονάδας» των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, που τα τηλεοπτικά δίκτυα κατέγραφαν να περνάνε τα σύνορα προς το Κουβέιτ, το πρωί της Πέμπτης. Πρόκειται για μία κίνηση τακτικής και όχι για τέλος του πολέμου, καθώς 56.000 στρατιώτες και «ιδιωτικοί μισθοφόροι» θα παραμείνουν στο Ιράκ. Και θα παραμείνουν ενδεχομένως και επ' αόριστο, ανάλογα με τις εξελίξεις στον τομέα ασφάλειας που τελευταία «επιδεινώνεται» και μέλη του ιρακινού στρατού ζητούν την παραμονή τους έως το 2020.

Πρόκειται για ανακατανομή δυνάμεων, καθώς, αφ' ενός, ο πόλεμος του Ομπάμα είναι το «Αφγανιστάν - Πακιστάν», οι πολεμικές μηχανές για έναν ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράν έχουν ανάψει, ενώ από τις ερήμους της Βόρειας Αφρικής μέχρι τα βουνά του Πακιστάν και τις σπαρασσόμενες από εθνικιστικές συγκρούσεις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους και έχουν κλιμακώσει τις κατασκοπευτικές αποστολές σε περίπου 12 χώρες. Κεντρικό ρόλο σε αυτούς τους «μυστικούς πολέμους» του «φιλειρηνιστή» Προέδρου Ομπάμα, διαδραματίζει η CIA.

Οι επιθετικές βλέψεις προς τη Λατινική Αμερική είναι κάτι περισσότερο από σαφείς. Ακόμη και εντός των ΗΠΑ, η στρατιωτικοποίηση των συνόρων με το Μεξικό εντείνεται. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η ιμπεριαλιστική πολιτική έχει συνέχεια ανεξαρτήτως προσώπων.


Χ.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ