Κυριακή 22 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνη κολεγιά με προϊστορία

Τα γενικότερα πλάνα των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την περιοχή καθορίζουν διαχρονικά τις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ

Οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ έχουν προϊστορία και συμβαδίζουν με την εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής περί «νέας Μέσης Ανατολής».

Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ, όπως και αυτή της Τουρκίας - Ισραήλ, ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του '90 και αποτελεί ένα κομμάτι του παζλ της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Εντάσσεται και υπηρετεί το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ που αναμένεται να επικυρωθεί το Νοέμβρη στη Λισαβόνα, με κύριο χαρακτηριστικό την παγκοσμιοποίηση του ρόλου της λυκοσυμμαχίας.

Η «Συμφωνία Αμυντικοτεχνικής Συνεργασίας Ελλάδος - Ισραήλ» υπογράφηκε αρχικά το 1994 από τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας Γ. Αρσένη, ανανεώθηκε στη συνέχεια το 1999 από τον Α. Τσοχατζόπουλο και το 2005 από τον Σπ. Σπηλιωτόπουλο.

Ηδη από το 1997, Ελλάδα και Τουρκία, σε εφαρμογή του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ για διεύρυνση των ορίων του και προς τη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσαν η μία μετά την άλλη τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών γυμνασίων με το Ισραήλ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η έξοδος του Ισραήλ προς τη Μεσόγειο, αλλά και ταυτόχρονα η εξάπλωση του ΝΑΤΟ προς τις αραβικές χώρες, σηματοδοτήθηκε με την πρώτη κοινή στρατιωτική άσκηση που πραγματοποίησε το ΝΑΤΟικό παραμάγαζο του λεγόμενου Μεσογειακού Διαλόγου (ΜΔ), στο διάστημα 30 Οκτώβρη - 1 Νοέμβρη 2005. Ηταν μια άσκηση με το μανδύα της παροχής «Ανθρωπιστικής Βοήθειας - Ερευνας και Διάσωσης», με την επωνυμία «DOLPHIN-2005» που διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Πήραν μέρος οι έξι χώρες του ΜΔ, δηλαδή Ελλάδα, Αίγυπτος, Αλγερία, Ιορδανία, Ισραήλ, Μαρόκο και Τυνησία. Η άσκηση επαναλήφθηκε και το 2006.

Σε μεγάλη κλίμακα, οι Πολεμικές Αεροπορίες Ελλάδας - Ισραήλ συνεκπαιδεύτηκαν, για πρώτη φορά, στην άσκηση «Glorious Spartan 2008», (Ενδοξος Σπαρτιάτης) το διάστημα 28 Μάη - 12 Ιούνη 2008. Το σενάριο προέβλεπε την προσβολή στόχων σε μεγάλες αποστάσεις, φωτογραφίζοντας ένα ενδεχόμενο πλήγμα κατά του Ιράν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη διάρκεια της άσκησης πραγματοποιήθηκαν 120 έξοδοι ελληνικών μαχητικών και άλλες 120 έξοδοι ισραηλινών. Η απόσταση που διάνυσαν τα μαχητικά του Ισραήλ, για να έρθουν στον ελληνικό εναέριο χώρο, αντιστοιχεί στην απόσταση των 1.450 χιλιομέτρων μεταξύ Ισραήλ και Νατάζ, περιοχής του Ιράν, όπου βρίσκονται οι στοχοποιημένες από τους Ισραηλινούς πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Συνέχεια αυτής της συνεργασίας αποτελεί η άσκηση «Μίνωας 2010», που έγινε το Μάη και υποτίθεται διακόπηκε μετά την ισραηλινή επίθεση στο στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα. Η δεύτερη φάση αυτής της άσκησης θα λάβει χώρα στον ελληνικό εναέριο χώρα τον Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ