Σάββατο 14 Αυγούστου 2010 - Κυριακή 15 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να τσακιστεί η θρασύτατη κυβερνητική προπαγάνδα

Με ελιγμούς και εξαγγελίες περί δήθεν «κοινωνικών μέτρων», τα επιτελεία της αστικής τάξης επιχειρούν να ενσωματώσουν τη λαϊκή αγανάκτηση

Ο λαός κρατάει τη δύναμη στα δικά του χέρια και μπορεί να επιβάλει το δίκιο του, αρκεί να το αποφασίσει
Ο λαός κρατάει τη δύναμη στα δικά του χέρια και μπορεί να επιβάλει το δίκιο του, αρκεί να το αποφασίσει
Με κάλπικους και προκλητικούς ελιγμούς, περί δήθεν στροφής σε μέτρα «κοινωνικού χαρακτήρα», «αναδιανομής του πλούτου» και την κατάρτιση προγραμμάτων «ανάπτυξης», που θα φέρουν τάχα θέσεις εργασίας, τα επιτελεία της κυβέρνησης προετοιμάζουν την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Η συντονισμένη προπαγανδιστική επιχείρηση στοχεύει κατευθείαν στις συνειδήσεις των λαϊκών στρωμάτων και επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα προσμονής στα εκατομμύρια των εργαζομένων και συνταξιούχων που στενάζουν από τη βαρβαρότητα του μνημονίου.

Ηδη, το Μέγαρο Μαξίμου, η Ιπποκράτους, αλλά και το ΙΣΤΑΜΕ, με στοχευμένες διαρροές στο φιλοκυβερνητικό Τύπο, κάνουν λόγο για «νέες πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης στο χώρο του κοινωνικού κράτους και της ανάπτυξης, με την παρουσίαση «δέσμης κοινωνικών μέτρων» που θα λειτουργήσουν σαν «αντίβαρο στο μνημόνιο». Οπως διαρρέεται, το χρονοδιάγραμμα της θρασύτατης προπαγάνδας τοποθετεί τις πρώτες πρωθυπουργικές εξαγγελίες στις 3 του Σεπτέμβρη (μέρα ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ), ενώ η «κωδικοποίησή» τους θα γίνει στη ΔΕΘ.

Οι «δεσμεύσεις» του πρωθυπουργού δε θα είναι τίποτα άλλο παρά το δόλωμα με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να αγκιστρώσει τα λαϊκά στρώματα, αλιεύοντας στα νερά των λαϊκών προβλημάτων, ώστε να υποτάξει το λαό και να συνεχίσει ανεμπόδιστα την εφαρμογή του αντιδραστικού της προγράμματος.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών», σημειώνουν σε όλους τους τόνους τα κυβερνητικά στελέχη. Σήμερα, η δήθεν στροφή της κυβέρνησης στις «κοινωνικές πολιτικές» έρχεται να υπηρετήσει τις στρατηγικές της στοχεύσεις για:

α) Να προχωρήσει σε «αναδιανομή» της φτώχειας για τα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού, με στόχο να εκτονώσει τις λαϊκές αντιδράσεις και να καταστήσει το λαό συνένοχο στην προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.

β) Στο όνομα της αναθέρμανσης της καπιταλιστικής «ανάπτυξης» και με τη φρούδα προσδοκία της δημιουργίας θέσεων εργασίας, να προσφέρει «ζεστό χρήμα» στους βιομηχανικούς και τραπεζικούς ομίλους και ταυτόχρονα να προωθήσει το σύνολο των διαρθρωτικών ανατροπών που επιζητά το μεγάλο κεφάλαιο για να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητά του σε συνθήκες κρίσης.

Αυτούς τους στόχους της κυβέρνησης ομολόγησε ο πρωθυπουργός και σε πρόσφατη συνέντευξή του σε ιστοσελίδα του εξωτερικού, καλώντας τους «πολίτες να συστρατευθούν στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων» και να επιδείξουν «πνεύμα συλλογικής ευθύνης» για να ξεπεραστεί η κρίση.

Αναδιανομή της φτώχειας για το λαό

Η κυβέρνηση, αφού πρώτα πετσόκοψε μισθούς και συντάξεις, απελευθέρωσε τις απολύσεις, διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις, μείωσε δραστικά την κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία, αύξησε τους έμμεσους φόρους, σήμερα έρχεται να ανακοινώσει μέτρα για τη δήθεν «στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων».

Με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να δοθεί κανενός είδους οικονομική ενίσχυση στα λαϊκά στρώματα, οι περιβόητες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης περιλαμβάνουν:

-- «Θεσμικές παρεμβάσεις στην Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια». Η κυβέρνηση εξετάζει τη διεύρυνση των «προγραμμάτων βοήθειας στο σπίτι για ηλικιωμένους» και την «αύξηση των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς», τη λειτουργία των οποίων θα μεταβιβάσει στους νέους «καλλικρατικούς» δήμους, με το κόστος ουσιαστικά να μετακυλίεται στο λαό.

-- Την κατάρτιση προγραμμάτων «κοινωνικής οικονομίας και ίδρυσης κοινωνικών επιχειρήσεων». Επιδιώκει οι μακροχρόνια άνεργοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι ηλικιωμένοι - που δε θα έχουν καμία κατάρτιση - να αναλάβουν δομές «κοινωνικών πολιτικών» (προνοιακά κυρίως προγράμματα). Ταυτόχρονα, προωθούν τη σύσταση εταιρειών (στις οποίες θα κυριαρχούν σχέσεις μερικής απασχόλησης) από νέους ανέργους, οι οποίοι, για τη δημιουργία των «επιχειρήσεων», θα φεσώνονται στις τράπεζες, θα γίνουν κυνηγοί χορηγών και τελικά θα καταλήξουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία, που περιμένει στη γωνία για να μεγαλώσει τη συμμετοχή της στον τρίτο τομέα της οικονομίας.

-- Την «αναδιανομή των επιδομάτων με την κατάρτιση εισοδηματικών κριτηρίων». Εδώ πρόκειται πραγματικά για «κοινωνική ταχυδακτυλουργία», αφού η κυβέρνηση εξετάζει να κόψει μια σειρά επιδομάτων από κατηγορίες σημερινών δικαιούχων, ώστε να τα αποδώσει σε ακόμα φτωχότερα λαϊκά στρώματα!

-- Προγράμματα «επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων» και «απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας», προκειμένου να αντιμετωπιστεί δήθεν η ανεργία. Ουσιαστικά, προσφέρει επιπλέον πάμφθηνο εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματίες, το οποίο θα επιστρέψει στην ανεργία μετά το τέλος των προγραμμάτων.

Οι λεγόμενες κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης όχι μόνο αποτελούν πρόκληση για τα φτωχά λαϊκά στρώματα αλλά ουσιαστικά χρησιμοποιούνται για την κατεδάφιση των εργατικών κατακτήσεων και την παροχή νέων προνομίων στο κεφάλαιο.

Νέα προνόμια για το κεφάλαιο

Την ίδια ώρα, λοιπόν, που ο λαός καλείται να «διαχειριστεί» και να «μοιραστεί» τη φτώχεια του, η κυβέρνηση, στο όνομα της «ανάπτυξης» και των επενδύσεων, προσφέρει αφειδώς νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο:

-- Ηδη ανακοινώθηκε η χορήγηση νέου πακέτου στήριξης 25 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό σε ρευστό και «εγγυήσεις» που έχουν δοθεί από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο τραπεζικό κεφάλαιο στα 78 δισ. ευρώ. Κεφάλαια που ισοδυναμούν περίπου με το 1/4 του δημόσιου χρέους, για την «απόσβεση» του οποίου γονατίζει ο ελληνικός λαός!

-- Παρέχει 24 δισ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ στο μεγάλο κεφάλαιο με τη μορφή επιδοτήσεων, ο κύριος όγκος των οποίων θα κατευθυνθεί στους επιχειρηματικούς ομίλους.

-- Χορηγεί «ζεστό χρήμα» 5,7 δισ. ευρώ, μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος παράλληλα θα προβλέπει νέες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο.

-- Εδωσε - μέσα στη βδομάδα - 25 εκατομμύρια ευρώ στους μεγαλοξενοδόχους μόνο για το μήνα Σεπτέμβρη, απαλλάσσοντάς τους από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχα κονδύλια 50 εκατ. ευρώ για τους μήνες Μάη - Ιούνη.

-- Καταρτίζει νομοσχέδιο για την πλήρη απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, που θα συνδυαστεί με το ξεπούλημα ενεργειακών εγκαταστάσεων της ΔΕΗ και εκχώρηση τμημάτων του φυσικού πλούτου της χώρας σε μονοπωλιακούς ομίλους.

-- Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ετοιμάζει νομοσχέδιο για «προγράμματα χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με απρόσκοπτη αδειοδότηση των επενδύσεων και τιμολόγηση της ενέργειας». Η κυβέρνηση προσφέρει νέα οικονομικά πακέτα στους επιχειρηματίες, αναλαμβάνοντας μάλιστα τη «δέσμευση» για εγγυημένη τιμή στο παραγόμενο ενεργειακό προϊόν.

-- Το υπουργείο Οικονομικών μελετά την επίσπευση των διαδικασιών για τη μείωση της φορολογίας κεφαλαίου στο 20%, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για το 2014.

Τα παραπάνω ποσά έρχονται να προστεθούν στα περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ που έδωσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μέσα στο 2009, προκειμένου να διασωθούν κάποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι από την οικονομική κρίση και να ενισχύσουν την «ανταγωνιστική» τους θέση.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ