Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ»
Νεκρός 22χρονος εργάτης

Τρίτος νεκρός μέσα σε 10 χρόνια στη συγκεκριμένη επιχείρηση, όπου κυριαρχεί η εντατικοποίηση  

Μόλις 22 χρονών ήταν ο εργάτης Γιώργος Μπουκουβάλας, από το Βόλο, που χτες το πρωί άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Λάρισας, ύστερα από το τραυματισμό του σε σοβαρό εργατικό δυστύχημα την περασμένη Τετάρτη στη «Χαλυβουργία Θεσσαλίας» του Μάνεση, όπου εργαζόταν.

Ηταν 9.50 το βράδυ της Τετάρτης, όταν ο Γιώργος Μπουκουβάλας δούλευε στην καινούρια μονάδα ευθύγραμμης μπετόβεργας «Ντανέλι» του εργοστασίου - λειτουργούσε περίπου 4 μήνες - και χειριζόταν το ψαλίδι. Το μηχάνημα, όμως, μπλόκαρε και ο εργάτης εκτινάχτηκε, αφού το φονικό ψαλίδι τού είχε βγάλει το ένα του μάτι και προκάλεσε πολλαπλές κακώσεις στο κεφάλι και στο σώμα του. Από εκείνη τη στιγμή, ο Γιώργος Μπουκουβάλας ήταν και κλινικά νεκρός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εργοστάσιο που δούλευε ο Γιώργος Μπουκουβάλας δεν υπήρχε Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε καθεστώς εντατικοποίησης της εργασίας που επιβάλλει η εργοδοσία, χωρίς, μάλιστα, να έχουν εξειδικευτεί στο αντικείμενό τους πολλοί.

Το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα του 22χρονου εργάτη έρχεται να προστεθεί στα άλλα 3, που σημειώθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια στη Χαλυβουργία Θεσσαλίας, εξαιτίας της αχαλίνωτης εργοδοτικής ασυδοσίας και αυθαιρεσίας που επικρατεί. Συνολικά, στην επιχείρηση, έχουν σημειωθεί τα τελευταία 10 χρόνια 18 εργατικά ατυχήματα, αναδεικνύοντας με τον πιο τραγικό τρόπο τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στην επιχείρηση, όπου η εργοδοσία, μη λαμβάνοντας μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και ακολουθώντας την προσφιλή τακτική του εκφοβισμού και της τρομοκρατίας, επιβάλλει καθεστώς σύγχρονου «Νταχάου», όπως με τις απειλές απόλυσης, την υποχρεωτική εργασία τα Σαββατοκύριακα, με τις υποχρεωτικές υπερωρίες κ.ά. Για όλα αυτά τα εργατικά ατυχήματα, η εργοδοσία παραμένει ατιμώρητη, ενώ υπάρχουν ακόμα και δικαστικές εκκρεμότητες.

Το προηγούμενο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στη «Χαλυβουργία Θεσσαλίας» σημειώθηκε πέρσι το Γενάρη, όταν ο 37χρονος εργάτης Λευτέρης Χαλκιάς τραυματίστηκε από έκρηξη κλιβάνου και αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του. Εγκληματικές είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία με την πολιτική που εφαρμόζει και θέλει να εντείνει με τα νέα αντεργατικά μέτρα, δίνει «γην και ύδωρ» στην ασυδοσία των εργοδοτών που δεν παίρνουν μέτρα των εργαζομένων που κάνουν το μεροκάματο του τρόμου.

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων

Σε ανακοίνωσή της για το νέο εργατικό ατύχημα στη «Χαλυβουργία Θεσσαλίας», η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου, μεταξύ των άλλων, επισημαίνει ότι, για άλλη μια φορά, η Διεύθυνση της «Χαλυβουργίας Θεσσαλίας» αναλαμβάνει τεράστιες εγκληματικές ευθύνες, καθώς στο βωμό του κέρδους προκάλεσε ένα ακόμα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα. Και τονίζει: «Πόσα θύματα πρέπει να θρηνήσει η εργατική τάξη και πότε η ίδια η κυβέρνηση, το επίσημο κράτος, τα αρμόδια υπουργεία, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πάρουν υπόψη τους τις προτάσεις των συνδικάτων για να σταματήσει η ασύδοτη και αχαλίνωτη δράση των κάθε λογής εργοδοτών;».

Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο του αγώνα, για να αποκρουστεί η αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, οι επιλογές και οι «ορέξεις» των βιομηχάνων, για μια άλλη πολιτική, φιλολαϊκή, για μια καλύτερη ζωή, για να σταματήσει η εργατική τάξη να θρηνεί τον άδικο χαμό εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ