Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Σύλληψη του Γκουσίνσκι

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΜΟΣΧΑ.-

Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε την Τρίτη, 12 Δεκέμβρη, το Ρώσο μεγιστάνα των ΜΜΜ Βλαντίμιρ Γκουσίνσκι, ο οποίος καταζητείται στη Ρωσία με την κατηγορία για απάτη ολκής. Εκπρόσωπος της Αστυνομίας διευκρίνισε ότι συνελήφθη στο θέρετρο Σοτογκράντε της Κόστα ντελ Σολ στη Νότια Ισπανία. Οπως είναι γνωστό, οι ρωσικές αρχές είχαν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του μεγαλοεπιχειρηματία στις αρχές Δεκέμβρη, όταν αυτός δεν ανταποκρίθηκε σε κλήτευση των ανακριτικών αρχών να προσέλθει για κατάθεση.

Αυτή τη στιγμή ο Γκουσίνσκι κρατείται σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Λα Λίνεα, κοντά στο Γιβραλτάρ, εν αναμονή απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας για το αν θα κινηθεί η διαδικασία έκδοσής του στη Ρωσία. Δικαστική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι ο Γκουσίνσκι θα προσαχθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο στη Μαδρίτη την Πέμπτη, αλλά πιθανή απόφαση έκδοσής του δεν πρόκειται να εκτελεστεί πριν από το Γενάρη, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία άμεσης έκδοσης μεταξύ της Ισπανίας και της Ρωσίας.

Από την άλλη μεριά, οι δικηγόροι του Βλαντίμιρ Γκουσίνσκι, δήλωσαν στη Μόσχα ότι το νομικό επιτελείο τους θα προσπαθήσει να αποτρέψει την έκδοση του Ρώσου μεγιστάνα στην πατρίδα του. Οι δικηγόροι του Γκουσίνσκι θέλουν να αποδείξουν ότι ο Γκουσίνσκι διώκεται για πολιτικούς λόγους και να πείσουν τις ισπανικές αρχές ότι δεν πρέπει να εκδοθεί στη Ρωσία, διότι το ένταλμα σύλληψής του έχει πολιτικά κίνητρα. Ο Γκουσίνσκι εγκατέλειψε τη Ρωσία, αφού κρατήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα τον Ιούνη και αρνήθηκε να παρουσιαστεί στις 13 Νοέμβρη στην ανάκριση για να του απαγγελθούν οι κατηγορίες. Επειτα απ' αυτό εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψής του.

Από τη μεριά της, η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας ετοιμάζει, σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα Βασίλι Κολμογκόροφ, τα ντοκουμέντα που θα στείλει στις ισπανικές δικαστικές αρχές με την επιβεβαίωση του αιτήματός της για την αναζήτηση, τη σύλληψη και την έκδοση στη Ρωσία του Γκουσίνσκι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ