Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιολογικές ανακαλύψεις

Οχι μόνο υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή του Δούναβη κατά την Εποχή του Χαλκού (3.000 χρόνια πριν), αλλά, όπως προκύπτει από την αρχαιολογική σκαπάνη, ήταν και «ευημερούσα».

Συγκεκριμένα, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν μια νεκρόπολη 3.000 ετών στο χωριό Γκάρλα Μάρε, στη Ρουμανία, στις αρχές του μήνα. Οπως δήλωσε χτες, στο ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων «Agerpres» ο αναπληρωτής διευθυντής του Μουσείου της Ντρόμπετα - Τούρνου Σεβερίν, Γκάμπριελ Κρακιουνέσκου, μετά τις πρώτες έρευνες στην περιοχή, οι αρχαιολόγοι του Μουσείου ανακάλυψαν μια σειρά τάφων και κεραμικά στοιχεία, που εικάζεται πως χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια των ταφικών τελετών.

«Η ανακάλυψη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική από ιστορική άποψη. Μαρτυρεί την ύπαρξη ζωής την Εποχή του Χαλκού, γύρω από το Δούναβη. Οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η περιοχή ήταν πυκνοκατοικημένη και ευημερούσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κρακιουνέσκου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα κεραμικά στοιχεία, τα οποία είναι διακοσμημένα με τρόπο που παραπέμπει στον πολιτισμό της Γκάρλα Μάρε, θα καταγραφούν και μετά την ολοκλήρωση του ανασκαφικού έργου, θα εκτίθενται για το κοινό.

Βορειότερα, σε σπήλαιο της Ελβετίας, Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν τα απολιθωμένα οστά και δόντια ενός σκύλου που ενδέχεται να είναι τα παλαιότερα αυτού του είδους που έχουν βρεθεί ποτέ.

«Κατά τη διάρκεια μιας νέας ανάλυσης ταυτοποιήσαμε τμήματα του κρανίου και των δοντιών ενός οικόσιτου σκύλου. Ενα μεγάλο τμήμα της άνω σιαγόνας χρονολογήθηκε στα 14.100-14.600 π.Χ.», λένε οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν στο επιστημονικό περιοδικό «Διεθνής Επιθεώρηση Οστεοαρχαιολογίας». Τα απολιθωμένα οστά είχαν βρεθεί, μαζί με άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, το 1873 σε ένα σπήλαιο του Κέσλερλοχ, στο καντόνι του Σαφχάουζεν. Μόλις πέρσι, όμως, οι επιστήμονες ενδιαφέρθηκαν να τα εξετάσουν από κοντά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org