Τρίτη 3 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προωθεί τα ευρω-ΝΑΤΟικά συμφέροντα

Επίσκεψη του ανπληρωτή υπουργού Εξωτερικών σε Βελιγράδι και Πρίστινα προετοιμάζει το έδαφος της αναγνώρισης της απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου μέσω της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης

Tο ρόλο του ατζέντη των αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών προσπάθησε να παίξει κατά τις επισκέψεις του σε Βελιγράδι (Παρασκευή) και Πρίστινα (Σάββατο) ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτας. Ο Ελληνας υπουργός εμφανίστηκε στις δύο πρωτεύουσες, μια βδομάδα μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, η οποία «νομιμοποίησε» τη μονομερή απόφαση απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, μεταφέροντας το μήνυμα: Να αναγνωριστούν τα τετελεσμένα της αμερικανικής εισβολής στη Σερβία (δηλαδή να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου) και να προχωρήσει η ένταξη όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με την ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου, ο Δ. Δρούτσας υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση από τις πρώτες μέρες της στην εξουσία είχε αναλάβει να προωθήσει τα σχέδια των ιμπεριαλιστών: «Η Ελλάδα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της περιοχής των δυτικών Βαλκανίων». Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον «πρωθυπουργό» του Κοσσόβου Χασίμ Θάτσι (πρώην αρχηγό των Ουτσεκάδων), υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «με την Πρωτοβουλία της Θεσσαλονίκης το 2003, αλλά και την "Ατζέντα 2014" έδωσε νέο δυναμισμό στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των δυτικών Βαλκανίων», δηλαδή την πλήρη ΝΑΤΟποίηση της περιοχής.

Ο Ελληνας υπουργός αναφέρθηκε και στις φιλικές σχέσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Σέρβο Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς και τον Θάτσι, τονίζοντας ότι η σχέση αυτή μπορεί να συμβάλει καταλυτικά για να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Από την πλευρά του πάντως, ο Θάτσι, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός νέου διαλόγου με τη Σερβία, κατέστησε σαφές ότι μετά την ξεκάθαρη γνωμοδοτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που νομιμοποιεί την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, ο διάλογος θα μπορούσε ενδεχομένως να αφορά ζητήματα δύο γειτονικών κρατών, αλλά όχι και το καθεστώς του Κοσσόβου.

Το ζήτημα του Κοσσόβου κυριάρχησε και στη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς την περασμένη Παρασκευή. Ο Δρούτσας μετέφερε το τελεσίγραφο των ιμπεριαλιστών για την «ανάγκη να κινηθεί μία πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει στην ανεύρεση λύσης που θα είναι προϊόν συμβιβασμού».

Το σχέδιο «συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου»

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή που ο Δ. Δρούτσας μετέφερε στο Βελιγράδι στις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον και των ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών για ευελιξία στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, ο Richard Morningstar, Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα ενέργειας ήταν στην Αθήνα και διατύπωνε αυτοπροσώπως τις αμερικανικές απαιτήσεις για ελληνοτουρκική συνεκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε μεταξύ άλλων: «Να υπάρξει, επιτέλους, συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα σύνορα. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, υπήρξαν περιπτώσεις όπου χώρες κατέληξαν σε "εμπορικές διευθετήσεις" και άφησαν το θέμα της οριοθέτησης των συνόρων για το μέλλον. Μπορώ να φανταστώ μια περίπτωση, στο Αιγαίο ή σε κάποια άλλη αμφισβητούμενη περιοχή, όπου το οικονομικό όφελος είναι και για τις δύο χώρες τόσο μεγάλο που τις συμφέρει να καταλήξουν σε μια επιχειρηματική λύση, ακόμη και εάν δεν συμφωνούν στα συγκεκριμένα σύνορα»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμάκωση της έντασης με αμερικανοΝΑΤΟική υποδαύλιση (2018-11-29 00:00:00.0)
Νέες πιέσεις για αναγνώριση του προτεκτοράτου (2015-10-15 00:00:00.0)
Αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις Θάτσι περί «γενοκτονίας» (2015-05-29 00:00:00.0)
«Στρατός» έως το 2015 οι πρώην ΟΥΤΣΕΚΑδες (2014-02-19 00:00:00.0)
Στενό «μαρκάρισμα» από τις ΗΠΑ (2012-01-24 00:00:00.0)
Οι Κοσσοβάροι προκαλούν με ιμπεριαλιστικές πλάτες (2011-09-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org