Κυριακή 1 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δια «πυρός και σιδήρου» τα αντιλαϊκά μέτρα

Δίχως τέλος, δίχως ανάσα και δίχως κανένα έλεος είναι ο πόλεμος που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση και η πλουτοκρατία με τους ξένους συμμάχους τους κατά της εργατικής τάξης και του λαού.

Η απόφαση για επίταξη των οδηγών φορτηγών ήρθε να καταδείξει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει «δια πυρός και σιδήρου» τα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να επιβάλλει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Μπορεί οι αντιλαϊκές ανατροπές που προβλέπονται από το μνημόνιο για τους επόμενους μήνες να επικεντρώνονται στην «απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων» προκειμένου να περάσουν στην κυριαρχία των μονοπωλίων, στις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν ξεμπερδέψει με τη σφαγή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Οι τελευταίες εκθέσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για ψευδαισθήσεις. Και νέα μέτρα για το Ασφαλιστικό θα ληφθούν μέχρι οι δαπάνες για τις συντάξεις να μην ξεπερνούν το 2,5% του ΑΕΠ αλλά και παραπέρα μέτρα για τη μείωση των μισθών και των συντάξεων θα υπάρξουν, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας αλλά και της αντιμετώπισης του πληθωρισμού(!). «Αντίστοιχα και με τη μείωση των μισθών του δημοσίου τομέα, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτοι ώστε να επιτρέψουν τον περιορισμό του κόστους για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Κομισιόν, η οποία μάλιστα προκλητικά αναφέρει ότι οι μισθοί των εργαζομένων στη χώρα μας αυξήθηκαν ...δυσανάλογα σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, αγνοώντας βέβαια ότι είναι στο μισό του μέσου μισθού.

Ο περιορισμός του λεγόμενου «εργατικού κόστους», δηλαδή η διασφάλιση ακόμα πιο φτηνής εργατικής δύναμης, είναι ο πραγματικός στόχος των «διαρθρωτικών αλλαγών» που προωθεί με ιλιγγιώδη ταχύτητα η κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

«Η πρόκληση για την Ελλάδα είναι να μειώσει τις τιμές των προϊόντων που εξάγει. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της μείωσης των τιμών, δηλαδή του περιθωρίου κέρδους, των μισθών και της αύξησης της παραγωγικότητας», αποφάνθηκε ο επικεφαλής των Ευρωπαίων ελεγκτών της τρόικας Σερβάς Ντερόουζ σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής, δίνοντας τον υπέρτατο στόχο του συνόλου των αντιλαϊκών μέτρων που προωθούνται. Είναι ευνόητο, ότι το βάρος πέφτει στην παραπέρα μείωση των μισθών, επειδή τα υπόλοιπα είναι «ανελαστικά μεγέθη» για τον καπιταλισμό...

Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος που η κυβέρνηση επέμενε να περάσει την τροπολογία που καταργεί τις αυξήσεις πάνω από τη σύμβαση της ξεφτίλας, που υπόγραψε η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία στην πραγματικότητα καταργεί ουσιαστικά τις συλλογικές συμβάσεις. Κυβέρνηση και τρόικα θέλουν να μειωθούν βέβαια οι μισθοί στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για την επιβολή ατομικών συμβάσεων εργασίας. Αναφέρεται ρητά άλλωστε στο μνημόνιο ότι «η κυβέρνηση θα προτείνει και το κοινοβούλιο θα υιοθετήσει(!) νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου μισθολογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, που θα προβλέπουν μείωση της αμοιβής της υπερωριακής εργασίας και τη μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του χρόνου εργασίας. Θα επιτρέπει σε τοπικά σύμφωνα να θέτουν τις μισθολογικές αυξήσεις και να εισάγουν αμοιβές που θα συνδέονται με την παραγωγικότητα σε επίπεδο επιχείρησης».

Δεν υπάρχει, λοιπόν, «κανένα φως στο τούνελ» για τους εργαζόμενους, όπως έχουν αρχίσει να προπαγανδίζουν τα κυβερνητικά στελέχη για να κοροϊδέψουν το λαό και να καλλιεργήσουν κλίμα αναμονής και ψευδαισθήσεις. Η βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση γίνεται χωρίς ανάπαυλα και διακοπές, ενώ δεν θα χαλαρώσει με το τέλος του μνημόνιου σε τρία χρόνια...

«Είναι μοναδική - θα έλεγα ιστορική - ευκαιρία να κάνουμε τώρα, σήμερα, τους επόμενους μήνες, όσα όλοι ξέραμε ότι πρέπει να γίνουν και δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα μπορούσαν να γίνουν στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου, συγχαίροντας τους υπουργούς του για το «μεγάλο κατόρθωμα» να περάσουν τόσα πολλά αντεργατικά νομοσχέδια μέσα σε λίγους μήνες.

Σχέδιο αντιλαϊκών ανατροπών

Το βάρος της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες θα πέσει «στη διαμόρφωση του απαραίτητου επενδυτικού κλίματος», πράγμα που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα γίνει «μέσα από ένα σχέδιο που θα αλλάξει και το πρότυπο της ανάπτυξης, ώστε να είναι ανταγωνιστική και βιώσιμη».

Το σχέδιο αυτό είναι γνωστό και έχει αρχίσει να υλοποιείται. Πέρα από τα μέτρα για τη δραστική μείωση των μισθών και των συντάξεων, τις άγριες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες (Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια κ.ά.), περιλαμβάνει μέτρα που διευκολύνουν τη δράση του κεφαλαίου και το απαλλάσσουν από εμπόδια και «κρατικά βάρη». Στο όνομα της προσέλκυσης των επενδύσεων, προωθούνται: πρώτον, νέος φορολογικός νόμος τον Σεπτέμβρη προκειμένου να μειωθεί παραπέρα η φορολογία των επιχειρήσεων και να φορτωθούν νέα βάρη στα λαϊκά νοικοκυριά. Δεύτερον, νέος «αναπτυξιακός» νόμος που θα προβλέπει γενναίες ενισχύσεις στους επενδυτές: από επιχορηγήσεις κεφαλαίου και φορολογικές και ασφαλιστικές απαλλαγές, μέχρι επιχορήγηση χρεωλυσίων δανείων και επιδότηση για αγορά του μηχανολογικού εξοπλισμού. Τρίτον, νέος νόμος-πλαίσιο για την «απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων», με τον οποίο θα αίρονται οι περιορισμοί και τα εμπόδια που υπάρχουν για την κυριαρχία των μονοπωλίων στα δήθεν κλειστά επαγγέλματα (πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, δικηγόροι, φαρμακοποιοί, ορκωτοί λογιστές κ.ά.).

Τέταρτον, σαρωτικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Στόχος να μη μείνει τίποτα στο δημόσιο, παρά μόνο ό,τι δεν θέλει το κεφάλαιο. Το δήλωσε καθαρά ο Γ. Παπακωνσταντίνου: Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί «όχι με εισπρακτικό κριτήριο, αλλά με μοναδικό γνώμονα να μπορέσουν ιδιωτικά κεφάλαια να λειτουργήσουν»... Αλλωστε η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για να μην υπάρχει κανένας έλεγχος στην επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, βοά ότι το ξεπούλημα δεν θα έχει προηγούμενο. Τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, τα ΕΛΤΑ, τα καζίνο, οι ΕΑΒ, ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, θα ακολουθήσουν το μοντέλο του ΟΣΕ, ενώ θα απελευθερωθεί άμεσα η αγορά ενέργειας για να παραδοθεί στα ιδιωτικά μεγαθήρια...

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλο το αυταρχικό οπλοστάσιο για να περάσει τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, όπως έδειξε η επιστράτευση των οδηγών φορτηγών. Την ίδια στιγμή όμως καταρρέουν οι γελοίοι ισχυρισμοί της ότι τάχα η πολιτική της στηρίζεται από την πλειοψηφία του λαού. Η κυβέρνηση συγχέει σκόπιμα την πρωτοφανή στήριξη που έχει από την πλουτοκρατία, τα αστικά ΜΜΕ, τη ΝΔ, το ΛΑ.Ο.Σ., την τρόικα, προκειμένου να δείξει ότι τα αντιλαϊκά μέτρα συναντούν τάχα την αποδοχή του κόσμου. Πολύτιμη βοήθεια στην κατεύθυνση αυτή προσφέρουν βέβαια οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, με την «νομιμοποίηση» των μέτρων του μνημονίου...

Παρόλα αυτά, το σίγουρο είναι όμως ότι τρέμουν την οργή του εργαζόμενου λαού και κάνουν ό,τι μπορούν να μην συνειδητοποιήσει τη δύναμή του και σηκώσει το κεφάλι του. Τρέμουν πολύ περισσότερο μην τυχόν και πάρει «σάρκα και οστά» το αντίπαλο δέος, δηλαδή το μέτωπο της εργατικής τάξης, των αυταπασχολουμένων, των φτωχομεσαίων αγροτών, που θα βάλει μπλόκο στην αντιλαϊκή λαίλαπα και θα ανοίξει το δρόμο για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.


Π.Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πρώτο βήμα» στο νέο γύρο εξαπάτησης(2018-09-08 00:00:00.0)
Χρεοκοπία λαού ή πλουτοκρατίας(2011-04-28 00:00:00.0)
Μοναδικό μέλημα η ταξική συσπείρωση(2010-11-12 00:00:00.0)
Κόντρα στην επέλαση(2010-03-16 00:00:00.0)
Αντιλαϊκός τυφώνας δίχως τέλος(2010-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ