Κυριακή 1 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ -ΤΡΟΪΚΑ
Με ενιαίο σχέδιο απέναντι στο λαό

Ετοιμα και τα νέα πακέτα για ΦΠΑ, ειδικούς φόρους κατανάλωσης κ.ά. Ζωτικός χώρος και πακτωλός από ζεστό κρατικό χρήμα στις μερίδες της πλουτοκρατίας

«Πρέπει να κάνουμε τώρα, τα επόμενα ένα με δύο χρόνια, όσα δεν κάναμε τα προηγούμενα τριάντα». Η δήλωση ανήκει στον τότε υπουργό Οικονομίας της κυβέρνησης ΝΔ Γ. Παπαθανασίου και έγινε την άνοιξη του 2009. Τα βάρβαρα μέτρα της πολιτικής, που, για τη συνέχεια, ανέλαβε να κλιμακώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι βγαλμένα μέσα από τις Συνθήκες του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας, είναι ταυτόχρονα η επικαιροποίηση της πολιτικής ενίσχυσης για τα μονοπώλια, με βάση τις σημερινές ανάγκες τους και στο πλαίσιο της στρατηγικής «ΕΕ - 2020», δηλαδή των σχεδιασμών που θα ξεδιπλώσουν σε ορίζοντα 10ετίας. Είναι τα μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης» που επιδιώκουν να εφαρμόσουν ήδη πριν από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης και ανεξάρτητα από την έκβαση και τα όποια σκαμπανεβάσματά της.

Για τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα τα ακόμη χειρότερα είναι μπροστά. Στο κατάπτυστο μνημόνιο που από κοινού σχεδίασαν κυβέρνηση, πλουτοκρατία και ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί, πέρα απ' όλα τ' άλλα, προβλέπουν και «μη καθοριζόμενα μέτρα», που όμως τα προσδιορίζουν επακριβώς στα 10,85 δισ. ευρώ, σε ποσό δηλαδή που φτάνει στο 35% του συνολικού «πακέτου» 2010 - 2013!

Η διάσωση του εκμεταλλευτικού συστήματος, η αναζήτηση διεξόδων για τα λιμνάζοντα, σήμερα, υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια και κέρδη κινητοποιεί τα κράτη, τους μηχανισμούς, τους πολιτικούς διαχειριστές τους. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπόσχεται να διοχετεύσει ζεστό κρατικό χρήμα δεκάδων δισ. ευρώ στις μερίδες της πλουτοκρατίας, μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, του νέου «βελτιωμένου» λεγόμενου επενδυτικού νόμου, των συμπράξεων με ιδιωτικά κεφάλαια κ.ά. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηρίζει το ντόπιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, συνολικά το σύστημα της εκμετάλλευσης, με τζάμπα ρευστότητα που σήμερα υπολογίζεται σε περισσότερα από 90 δισ. ευρώ, ποσό δηλαδή που ξεπερνά το 35% του παραγόμενου ΑΕΠ στη χώρα. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι χρήμα και μάλιστα σε υπεραφθονία υπάρχει και στα κρατικά ταμεία και στους ιδιώτες με τους οποίους και συνεργάζονται. Το δικό τους πρόβλημα είναι το πώς θα κάνουν φτωχότερο το λαό, προκειμένου η πλουτοκρατία να ανακτήσει αλλά και να κερδίσει σε πόντους ανταγωνιστικότητας.

Την περασμένη βδομάδα οι απεσταλμένοι των ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχαν στην Αθήνα και νέο κύκλο συνεννοήσεων με την κυβέρνηση, κρατικές υπηρεσίες και άλλους φορείς.

Στα άμεσα πλάνα τους και με βάση τις συμφωνίες τους είναι και τα παρακάτω:

  • Φοροεπιδρομή: Με το νέο προϋπολογισμό και από την 1η Γενάρη του 2011 μπαίνουν σε εφαρμογή και νέες τρανταχτές ανατιμήσεις πάνω στους συντελεστές ΦΠΑ, σε συνέχεια των δύο (για την ώρα) ανατιμήσεων του 2010. Προωθείται η μετάταξη μεγάλης γκάμας εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης από το λεγόμενο χαμηλό (σήμερα 11%) στον υψηλό συντελεστή (23%) με αύξηση δηλαδή κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες, μέτρο από το οποίο υπολογίζουν να μαζέψουν ακόμη 1 δισ. ευρώ το χρόνο απομυζώντας το λαϊκό εισόδημα. Δεδομένη είναι η μετάταξη όλων των τροφίμων (σήμερα 9%) που καταναλώνονται εκτός σπιτιού, ακόμη και στο σουβλατζίδικο της γειτονιάς. Είναι απόλυτα φανερό ότι δε θα σταματήσουν σε αυτό. Σε περίπτωση «απόκλισης» ετοιμάζουν να εφαρμόσουν το μέτρο και νωρίτερα, μέσα στο 2010, προκειμένου πάση θυσία, να πιάσουν τους στόχους τους. Βάζουν μπροστά ακόμη και την επιβολή και πρόσθετου ειδικού φόρου κατανάλωσης (χώρια το ΦΠΑ) μέχρι και στα «μη αλκοολούχα ποτά», δηλαδή στις λεμονοπορτοκαλάδες! Το συγκεκριμένο, με βάση το μνημόνιο, το ετοιμάζουν για το 2012, χωρίς όμως να αποκλείουν να το ξεφουρνίσουν και νωρίτερα. Από το β' εξάμηνο του 2010 θα δώσουν έμφαση στη «δομή και τις νέες πρακτικές» που θα εφαρμόσουν, δηλαδή στην εφαρμογή των συνταγών «τεχνογνωσίας» που πήραν κυρίως από το ΔΝΤ. Αποφασιστικός ρόλος εκχωρείται και πάλι σε ιδιώτες.
  • Λουκέτα και συγχωνεύσεις δρομολογούν για τις πρώην ΔΕΚΟ πετώντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους. Η ταφόπλακα πέφτει πρώτα στον ΟΣΕ, τα φιλέτα του οποίου (ΤΡΑΙΝΟΣΕ - ΓΑΙΟΣΕ) εκχωρούνται σε ιδιώτες «στρατηγικούς επενδυτές», ενώ στο κράτος μένουν αμανάτι τα τραπεζικά δάνεια που ο Οργανισμός πήρε στο όνομα τoυ Δημoσίου για την ανάπτυξη των υποδομών. Συγχωνεύσεις ετοιμάζουν και στις αστικές συγκοινωνίες.
  • Νοσοκομεία: Ισχυρά μονοπώλια του ελεγκτικού κλάδου μπαίνουν στα νοσοκομεία και αποκτούν πρόσβαση σε οποιοδήποτε στοιχείο θελήσουν. Πρόκειται για το λεγόμενο «big 5» τις εταιρείες Ernst Younk, Price WaterHouse Coopers, Delloite & Touche, Grant Thornton και KPMG. Στη λίστα των «ελέγχων» μπαίνουν και άλλα νοσοκομεία, ενώ η πίτα θα μοιραστεί και σε άλλες ισχυρές επιχειρήσεις που επίσης από τη φύση της δουλειάς τους (κατάρτιση ισολογισμών κ.ά.) έχουν αναπτύξει στενούς δεσμούς με άλλα μονοπώλια - μεγαλοπελάτες τους.
  • Ασφάλιση: Τα μέτρα που ήδη πάρθηκαν ήταν μόνον η αρχή. Τώρα κάνουν λόγο για «επαναξιολόγηση», με βάση τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών που θα παραγγείλουν.
  • Πτωχολόγιο Δημοσίου: Μέσα στο 2010 και ενόψει του νέου κρατικού προϋπολογισμού περνούν ξανά από την κλίνη του Προκρούστη τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Εργαλείο για μια τέτοια εξέλιξη είναι το λεγόμενο νέο μισθολόγιο και η σύνδεση του μισθού με την «παραγωγικότητα», όπως οι ίδιοι την προσδιορίζουν, δρομολογώντας αντίστοιχη κατάσταση και για τον ιδιωτικό τομέα.
  • Δημοσιονομικοί κίνδυνοι: Με υπόδειξη της τρόικας, το υπουργείο Οικονομικών συντάσσει αναλυτική λίστα προσδιορίζοντας ανά κωδικό και ποσοτικά τις πιθανές αστοχίες και αποκλίσεις από τους στόχους της συμφωνίας τους. Κάθε απόκλιση, ακόμη και αν συμβεί για απόλυτα αντικειμενικούς λόγους - όπως για παράδειγμα από τη μείωση της μάζας του ΦΠΑ λόγω πτώσης του επιπέδου λαϊκής κατανάλωσης - θα δίνει το σήμα για πρόσθετα συμπληρωματικά πακέτα.
  • Μικρές επιχειρήσεις: Ειδικές επισημάνσεις και επεξεργασίες ετοιμάζουν και απέναντι στους μικρούς ΕΒΕ. Το κλιμάκιο της «τρόικας» στις αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ βάζει ζήτημα για το «μεγάλο αριθμό από τις μικρές επιχειρήσεις που σήμερα δραστηριοποιούνται στη χώρα». Οπως οι ίδιοι επισημαίνουν και με την κυβέρνηση να συμφωνεί μαζί τους η τέτοια διασπορά συνιστά ελληνική ιδιαιτερότητα, βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τα άλλα κράτη της ΕΕ και ακόμη ότι στέκεται εμπόδιο στην ενίσχυση του βαθμού «ανταγωνιστικότητας»! Με στόχο την «άρση των αντικινήτρων» που αφορούν τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων - τη συγκέντρωση δηλαδή κλάδων και δραστηριοτήτων σε μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα - ετοιμάζουν τις παραπέρα «επεξεργασίες» τους με πρώτο βήμα τη σύνταξη ειδικής μελέτης. Απόλυτα φανερό είναι ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου για τους μικροεπαγγελματίες δείχνει και την πόρτα εξόδου από την «ελεύθερη αγορά».
  • «Κλειστά επαγγέλματα»: Με κεντρικό ζητούμενο της πολιτικής τους την εκχώρηση ζωτικού χώρου σε ισχυρές επιχειρήσεις ετοιμάζουν νομοθέτημα για την «απελευθέρωση». Αφορά σε τεχνικά επαγγέλματα (μηχανικοί αρχιτέκτονες κ.ά.) δικηγόρους, συμβολαιογράφους, φαρμακοποιούς, αρτοποιούς κ.ά. Και για τα ταξί ετοιμάζουν ειδικό νομοθέτημα που θα διευκολύνει τη συγκέντρωση του κλάδου με την ίδρυση μεγάλων επιχειρήσεων. Είναι φανερό ότι η «απελευθέρωση» στα φορτηγά ΔΧ ήταν μόνον για αρχή.
Πακτωλός για το κεφάλαιο

Ο νέος λεγόμενος «επενδυτικός νόμος», ο πακτωλός του ΕΣΠΑ, οι συμπράξεις κράτους και ιδιωτικών κεφαλαίων είναι μέσα στην πολιτική και στα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια στη βάση και του μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η απρόσκοπτη διοχέτευση πακτωλού με ζεστό κρατικό χρήμα στις μερίδες της πλουτοκρατίας είναι στα αντικείμενα του «ενδιαφέροντος» από το κλιμάκιο της λεγόμενης τρόικας.

Οι διεξοδικές συνεννοήσεις τους με το κλιμάκιο των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών και για τα ζητήματα αρμοδιότητας επικεντρώθηκαν στα παρακάτω:

ΕΣΠΑ (2007 - 2013): Οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί ενδιαφέρονται για το έργο της κυβέρνησης στο διαχειριστικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ και για το μοίρασμα της πίτας στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, προτρέποντας την κυβέρνηση για «επιτάχυνση σε όλα τα επίπεδα». Το σχέδιο «Καλλικράτης» για τους ΟΤΑ είναι και ο βασικός μοχλός για το μοίρασμα του ΕΣΠΑ στα μονοπώλια. Η συνολική πίτα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 - 2013 (και μόνο από κοιναγορίτικο χρήμα) φτάνει στα 24 δισ. ευρώ. Για το επόμενο διάστημα και μέχρι το 2015 που θα «τρέχουν» τα προγράμματα οι κεφαλαιοκράτες έχουν να περιμένουν ακόμη 21,5 δισ. ευρώ, χώρια τα ποσά που θα πάρουν μέσω του κρατικού προϋπολογισμού (εθνικές ενισχύσεις)! Η κυβέρνηση, για λογαριασμό των μεγαλοεπιχειρηματιών συμφώνησε με την «τρόικα» να παρουσιάζει κάθε χρόνο 10 μεγάλα έργα προς υλοποίηση. Στη λίστα του υπουργείου βρίσκονται 97 τέτοια έργα, που αφορούν σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα, βασικές υποδομές της χώρας κ.ά. που παραδίδονται βορά στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους και άλλα μονοπώλια.

«Επενδυτικός» νόμος: Προβλέπονται πρόσθετες προκλητικές φορολογικές διευκολύνσεις, κρατικές επιδοτήσεις για «κόστος εργασίας» και πάγια κεφάλαια, επιχορηγήσεις στα μακροπρόθεσμα δάνεια των επιχειρήσεων κ.ά. Στην ουρά από τα προηγούμενα χρόνια και στη βάση του προηγούμενου νόμου περιμένουν ακόμη 8,8 δισ. ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ υπόσχεται να διοχετεύσει στους «επενδυτές». Οι συζητήσεις τους με το κλιμάκιο της τρόικας περιστράφηκαν και γύρω από τις ρυθμίσεις του νέου βελτιωμένου «επενδυτικού νόμου», που θα δίνει έμφαση στα μονοπώλια της λεγόμενης πράσινης οικονομίας.

  • Πακέτο ιδιωτικοποιήσεων: Λιμάνια, αεροδρόμια, οδικά δίκτυα, ΟΣΕ, νευραλγικές υποδομές, όπως οι ΕΥΑΘ - ΕΥΔΑΠ, τα φιλέτα της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου τράπεζες (ΑΤΕ - Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κ.ά.) μπαίνουν στη λίστα, εκχωρούνται σε πακέτο ή μεμονωμένα στις μερίδες της πλουτοκρατίας. Ο πακτωλός των κρατικών ενισχύσεων στην κεφαλαιοκρατία περιλαμβάνει και τις συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτών (ΣΔΙΤ) με αιχμή του δόρατος και πάλι οι μεγαλοεπιχειρηματίες της «πράσινης οικονομίας».

Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ