Πέμπτη 29 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
Παράσταση διαμαρτυρίας για την απόφαση του δικαστηρίου ενάντια στον απολυμένο των «ΤΖΑΜΠΟ»

Παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο Παρασκευή, στις 10 το πρωί οργανώνει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στη συνέχεια στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Η κινητοποίηση οργανώνεται μετά την τελευταία απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (διαδικασία εργατικών διαφορών) να απορρίψει την αγωγή του παράνομα απολυμένου Ν. Νικολοπούλου από την πολυεθνική «ΤΖΑΜΠΟ» με την οποία ζητούσε την ακύρωση της απόλυσής του.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» για αυτή την εξέλιξη έχει ως εξής:

«Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας (διαδικασία εργατικών διαφορών) και με δικαστή την Πρωτοδίκη Ευγενία Ζωχιού, με την πρόσφατη με αριθμό 1793/2010 απόφασή του, απέρριψε την αγωγή του παράνομα και άκυρα, για λόγους συνδικαλιστικής δράσης, απολυμένου από την πολυεθνική εταιρεία "JUMBO" συνδικαλιστή Νικ. Νικολόπουλου, με την οποία ο εργαζόμενος ζητούσε την ακύρωση της απόλυσής του. Το Δικαστήριο όχι μόνο υιοθετεί προκλητικά όλους τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς και τα ψεύδη της εργοδοτικής πλευράς, αλλά επιπλέον απαξιώνει και ενοχοποιεί γενικότερα τη συνδικαλιστική δράση και την εργατική αλληλεγγύη, ενώ δε διστάζει να στοχοποιήσει στα πλαίσια αυτά και στελέχη του ταξικού εργατικού κινήματος που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στην απόλυση και υπέρ της επαναπρόσληψης του συνδικαλιστή. Πρόκειται για μια απόφαση απαράδεκτη και επικίνδυνη για τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Η απόφαση αυτή της δήθεν "ανεξάρτητης" Δικαιοσύνης ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις του συνδέσμου μεγαλοκαταστηματαρχών (ΣΕΛΠΕ), μέλος του οποίου είναι και η πολυεθνική "JUMBO". Είναι ευθυγραμμισμένη με τη γνωστή, κατάπτυστη εγκύκλιο του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία χαρακτήριζε εκ των προτέρων "εγκλήματα" τους νόμιμους συνδικαλιστικούς αγώνες και τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης. Αυτήν την εγκύκλιο εφάρμοσαν οι υφιστάμενοί του, στέλνοντας σε δεκάδες ποινικά δικαστήρια της χώρας πρωτοπόρους αγωνιστές του ταξικού εργατικού κινήματος.

Φυσική συνέχεια, αλλά και νέο επικίνδυνο βήμα στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί και η τελευταία απόφαση, η οποία δεν αντέχει σε σοβαρό νομικό σχολιασμό, αφού κουρελιάζει κάθε έννοια αμεροληψίας και δίκαιης κρίσης. Το σκεπτικό της θα μπορούσε να συνοψιστεί σε μία και μόνη πρόταση: Νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη!

H απόφαση επιβεβαιώνει με τον πλέον κατηγορηματικό και αναμφισβήτητο τρόπο τον ταξικό χαρακτήρα της Δικαιοσύνης, ως θεσμού και εργαλείου του αστικού κράτους, προορισμένου να εξυπηρετεί την προστασία των συμφερόντων της ολιγαρχίας. Διαλύει για μια ακόμη φορά τις αυταπάτες που θέλουν ορισμένοι να καλλιεργούν στους εργαζόμενους, ότι η Δικαιοσύνη θα δικαιώσει διεκδικήσεις που συγκρούονται με τα συμφέροντα και την κυρίαρχη πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΔΝΤ και των κυβερνήσεων και των κομμάτων που την υπηρετούν.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων, τους ριζοσπάστες διανοούμενους και νομικούς, κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο που αγωνίζεται και σέβεται τα κατακτημένα με αγώνες και θυσίες συλλογικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες, να καταδικάσουν την απόφαση αυτή ως συνολικά εχθρική πράξη απέναντι στην εργατική τάξη και τους αγώνες της, ειδικά αυτή την περίοδο της ολομέτωπης επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Να αντισταθούν και να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που καταπατά τα δικαιώματά τους, στην οποία εντάσσεται και η παραπάνω απόφαση.

Καλούμε ιδιαίτερα τους δικηγορικούς συλλόγους, τους ίδιους τους δικαστές και τις συνδικαλιστικές τους ενώσεις, να πάρουν θέση, να καταδικάσουν την απόφαση και τη συνολική επίθεση ενάντια στους συνδικαλιστικούς και λαϊκούς αγώνες, ενάντια στο ίδιο το δικαίωμα στην απεργία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ