Τρίτη 27 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Σάλος από τη διαρροή του «Ημερολογίου του Αφγανικού Πολέμου»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Kατά συρροήν εγκλήματα πολέμου, εκατοντάδες άμαχοι νεκροί σε περιστατικά που δεν έχουν καταγραφεί επισήμως και έχουν αποσιωπηθεί δολίως, μαύρες επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων και άλλα φονικά και αποκαλυπτικά περιστατικά του πολέμου που διεξάγεται στα πλατό του Αφγανιστάν αλλά και του Πακιστάν συνθέτουν την πραγματική εικόνα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν και αποκαλύπτονται στα 92.201 απόρρητα και εμπιστευτικά έγγραφα που δημοσίευσε η ιστοσελίδα Wikileaks.

Τα έγγραφα που δημοσίευσε ο Wikileaks αφορούν αποκλειστικά τη δράση των ΝΑΤΟικών συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και περιγράφουν με λεπτομέρεια τον πόλεμο από το 2004 έως το 2009, αποκαλύπτοντας μη καταγεγραμμένες περιπτώσεις θανάτων Αφγανών αμάχων, λεπτομερείς αναφορές των επιθέσεων των ΝΑΤΟικών δυνάμεων εναντίον άμαχων Αφγανών, περιστατικά με «φίλια πυρά», αλλά και τις αφγανικές δυνάμεις που επιτίθενται η μία στην άλλη, την ύπαρξη ειδικής δύναμης που καταδιώκει τους επικεφαλής των Ταλιμπάν αλλά και τις «μαύρες επιχειρήσεις» των ειδικών δυνάμεων που καταδιώκουν «υπόπτους», τους συλλαμβάνουν και τους κρατούν χωρίς δίκες ή τους δολοφονούν, αλλά και το «πώς ο πόλεμος του Αφγανιστάν τροφοδοτείται από το Πακιστάν και το Ιράν», όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Democracy Now.

Τα έγγραφα αυτά, τα οποία φέρουν τον τίτλο «Ημερολόγιο του Αφγανικού Πολέμου» συντάχθηκαν, όπως διευκρινίζεται στην ιστοσελίδα WikiLeaks, από στρατιώτες και αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι «περιγράφουν κυρίως θανατηφόρες στρατιωτικές ενέργειες, στις οποίες εμπλέκεται ο στρατός των ΗΠΑ». Δεν καλύπτουν, επισημαίνεται, άκρως απόρρητες επιχειρήσεις ή αυτές των ευρωπαϊκών και άλλων δυνάμεων που μετέχουν στην ISAF.

«Τα έγγραφα περιγράφουν επεισόδια αστυνομικής ωμότητας, μικρής και μεγάλης διαφθοράς, εκβιασμούς και απαγωγές. Ορισμένοι αστυνομικοί λιποτακτούν και εντάσσονται στις τάξεις των Ταλιμπάν. Αλλοι κατηγορούνται για συνεργασία με αντάρτες, λαθρεμπόρους όπλων και ληστές αυτοκινητοδρόμων», υπογραμμίζουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» και επισημαίνει επίσης ότι το Πακιστάν, ο σύμμαχος των ΗΠΑ, που λαμβάνει περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από την Ουάσινγκτον, φέρεται ότι επιτρέπει στη μυστική του υπηρεσία να συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν και να τους συναντάει κρυφά «για τη διοργάνωση δικτύων ενόπλων οργανώσεων που πολεμούν κατά των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν».

To κυριότερο όμως, αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, ωμό και φονικό, σε μια στιγμή που η αντίθεση των Αμερικανών πολιτών αυξάνεται διαρκώς, ενώ το κογκρέσο βρίσκεται σε «αδιέξοδο» όσον αφορά την ψήφιση των επιπρόσθετων κονδυλίων που ζητά το Πεντάγωνο για τον πόλεμο του Αφγανιστάν.

Σε αυτό το πλαίσιο, εύλογη η «οργισμένη» αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε απερίφραστα την αποκάλυψη των απόρρητων πληροφοριών, ενώ ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς σημείωσε ότι η ενέργεια αυτή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ζωές, ενώ απειλεί και την εθνική ασφάλεια.

Επίσης, ο πρεσβευτής του Πακιστάν στις ΗΠΑ, Χουσέιν Χακάνι, χαρακτήρισε «ανεύθυνη» τη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών εγγράφων, τις πληροφορίες δε των οποίων τις χαρακτήρισε ανακριβείς, διαβεβαιώνοντας συνάμα ότι η χώρα του είναι προσηλωμένη στον αγώνα κατά των ισλαμιστών ανταρτών.

Η Γερμανία ζήτησε σήμερα να «ερευνηθούν» οι αποκαλύψεις του Wikileaks σχετικά με την υποστήριξη που προσφέρει το Ιράν και το Πακιστάν στους Ταλιμπάν. «Πρέπει να εξετάσουμε τι μπορεί να υπάρχει σε αυτά τα έγγραφα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νέες πληροφορίες», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βέστερβελε.

Από τη μεριά του, ο Βρετανός ομόλογός του Ουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασε την ελπίδα οι διαρροές για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν να «μη δηλητηριάσουν την ατμόσφαιρα» στην περιοχή και πρόσθεσε «δεν πιστεύω ότι θα το κάνουν», καταγγέλλοντας, επίσης, τη διαρροή εγγράφων που κατηγορούν τις διεθνείς δυνάμεις ότι ευθύνονται για τις σημαντικές απώλειες ζωών πολιτών στο Αφγανιστάν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η δωδεκάχρονη κατοχή και η υποτιθέμενη αποχώρηση(2013-08-11 00:00:00.0)
Επίθεση αυτοκτονίας σε αγορά(2012-06-21 00:00:00.0)
Αθώοι οι περισσότεροι κρατούμενοι στο κολαστήριο(2011-04-27 00:00:00.0)
Επίσκεψη Μιούλεν(2011-04-21 00:00:00.0)
Ενισχύεται η χρηματοδότηση του πολέμου υπό το φως των αποκαλύψεων(2010-07-29 00:00:00.0)
Συνελήφθη αλλά εκτελέστηκε τελικά ο Χακ;(2001-10-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ