Κυριακή 25 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Νέος «κρίκος» στην αντικομμουνιστική αλυσίδα

Το Κοινοβούλιο της Γεωργίας προχώρησε την Τετάρτη στην ανακήρυξη της 25ης Φλεβάρη ως «Μέρας σοβιετικής κατοχής», όπως χαρακτηρίζεται η μπολσεβίκικη επανάσταση και η επικράτησή της στη Γεωργία. Επιπλέον, ανακήρυξε και την 23η Αυγούστου, μέρα υπογραφής του Συμφώνου Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ, ως «Μέρα Μνήμης των θυμάτων των ολοκληρωτικών καθεστώτων», επιμένοντας στη γραμμή που έχει χαράξει η ΕΕ για την απαράδεκτη ταύτιση κομμουνισμού και φασισμού.

Η κίνηση αυτή του καθεστώτος Σαακασβίλι δεν εκπλήσσει, αφού είναι γνωστή και διακηρυγμένη η αντικομμουνιστική και αντισοβιετική στάση των σημερινών κυρίαρχων δυνάμεων της Γεωργίας. Στη χώρα αυτή, από το 2006, οι αρχές έχουν στήσει «μουσείο σοβιετικής κατοχής», ενώ το Δεκέμβρη του 2009 ανατίναξαν (!) το αντιφασιστικό μνημείο στο Κουταΐσι και τον περασμένο Ιούνη ξήλωσαν το μνημείο του Στάλιν στη γενέτειρά του, Πότι. Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό πως με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα μοιραστεί στα σχολεία το νέο βιβλίο Ιστορίας, που θα είναι ποτισμένο με το αντικομμουνιστικό και αντισοβιετικό μίσος, με στόχο από την παιδική ηλικία να μπολιάσει τις συνειδήσεις με το δηλητήριο του αντικομμουνισμού.

Η αλήθεια για την επικράτηση της Επανάστασης

Επειδή η απόφαση αυτή του Κοινοβουλίου της Γεωργίας είναι αναμενόμενο πως θα χρησιμοποιηθεί και στη χώρα μας για την παραπέρα αντικομμουνιστική διαστρέβλωση των ιστορικών δεδομένων, αξίζει να αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία για το πώς επικράτησε η Επανάσταση στη Γεωργία το 1921.

Η νίκη των δυνάμεων του σοσιαλισμού στη Γεωργία πέρασε μέσα από την οξύτατη αντιπαράθεση με τους οπορτουνιστές. Αντιπαράθεση, που πήρε χαρακτήρα ένοπλης σύγκρουσης. Οι μενσεβίκοι που κατέλαβαν την εξουσία το Νοέμβρη του 1917, με τη βοήθεια άλλων αντεπαναστατικών δυνάμεων, συγκρότησαν Εθνικό Σοβιέτ και στρατό. Το Φλεβάρη του 1918, η αντιπαράθεσή τους με τους μπολσεβίκους οξύνθηκε και προχώρησαν στο κλείσιμο των μπολσεβίκικων εφημερίδων και ματοκύλησαν τις διαδηλώσεις των εργατών στην Τιφλίδα. Οι μπολσεβίκοι πέρασαν στην παρανομία.

Το 1918 οι μενσεβίκοι και οι άλλες αντεπαναστατικές δυνάμεις ανακήρυξαν τη Γεωργία «Ανεξάρτητη Δημοκρατία». Στη χώρα μπήκαν γερμανο-τουρκικά στρατεύματα, τα οποία στη συνέχεια, το 1919, αντικαταστάθηκαν από αγγλικά.

Από το 1919 οι μπολσεβίκοι, κάτω από την καθοδήγηση του Γ. Ορτζονικίντζε, ξεκίνησαν την προετοιμασία της ένοπλης εξέγερσης, ενάντια στις αντεπαναστατικές αρχές και τα ξένα στρατεύματα. Τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη του 1919, οι εργαζόμενοι σε πολλές περιοχές της Γεωργίας πραγματοποίησαν εξεγέρσεις. Η δύσκολη εσωτερική και εξωτερική κατάσταση υποχρέωσε τους μενσεβίκους να υπογράψουν συμφωνία με τη Σοβιετική Ρωσία, στη βάση της οποίας θα έπρεπε να διώξουν από τη χώρα τα ξένα στρατεύματα και τους Ρώσους αντεπαναστάτες και να νομιμοποιήσουν τις μπολσεβίκικες οργανώσεις.

Το Μάη του 1920 οργανώθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας και οι κομμουνιστές, βγαίνοντας από την παρανομία, ανέπτυξαν μεγάλη δράση μέσα στις λαϊκές μάζες, κάτι που ενόχλησε τους μενσεβίκους, οι οποίοι προχώρησαν σε νέες διώξεις σε βάρος του ΚΚΓ.

Τη νύχτα της 11ης προς 12η Φλεβάρη 1921, σε πολλές πόλεις και περιοχές της χώρας, ξέσπασε η ένοπλη εξέγερση ενάντια στους μενσεβίκους. Η επαναστατική κυβέρνηση ανακήρυξε τη Γεωργία Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία και τέθηκε επικεφαλής του αγώνα ενάντια στα στρατεύματα κυβέρνησης και ξένων.

Στις 25 Φλεβάρη 1921, τμήματα της 11ης Κόκκινης Στρατιάς της Σοβιετικής Ρωσίας κατέφθασαν για να συνδράμουν στην επιτυχία της εξέγερσης και μαζί με τμήματα Γεωργιανών επαναστατών μπήκαν στην Τιφλίδα και ανέτρεψαν την κυβέρνηση των μενσεβίκων. Στα τέλη Μάρτη 1921, η Γεωργία είχε απαλλαγεί ολοκληρωτικά από τα στρατεύματα ξένων και μενσεβίκων.

Αυτήν την ιστορική αλήθεια επιδιώκουν να παρουσιάσουν ως «κατοχή» οι αρχές της Γεωργίας, σε μια προσπάθεια να διαστρεβλώσουν και να σβήσουν τις επαναστατικές παραδόσεις του λαού της Γεωργίας.


Ι. Π. - Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ