Πέμπτη 22 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

1456 Ο Ούγγρος στρατηγός Ιωάννης Ουνιάδης νικά τους Τούρκους και πολιορκεί το Βελιγράδι.

1898 Γεννιέται ο Ερνεστ Χεμινγουέι.

1917 Γίνεται πρωθυπουργός της Ρωσίας ο Αλεξάντερ Κερένσκι, στη θέση του πρίγκιπα Λβοβ. Το φθινόπωρο ανατράπηκε από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση.

1936 Υπογράφεται συμφωνητικό ανάμεσα στο ΚΚΕ και το Αγροτικό Κόμμα (Ι. Σοφιανόπουλος) για τη δημιουργία Λαϊκού Μετώπου πάλης κατά του φασισμού, για την υπεράσπιση και ανάπτυξη της δημοκρατίας.

1943 Με την απόφαση των Γερμανών να αντικαταστήσουν με βουλγαρικά φασιστικά στρατεύματα τα δικά τους στρατεύματα κατοχής στη Μακεδονία, το ΕΑΜ καλεί το λαό σε «συναγερμό για τη σωτηρία του λαού της Μακεδονίας και της Θράκης από τα νύχια των αιμοβόρων εισβολέων...». Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων αποτέλεσε η μάχη που έδωσε ο αθηναϊκός λαός στις 22 Ιούλη 1943. Τα γερμανικά τανκς επιχείρησαν χωρίς επιτυχία να διαλύσουν τις φάλαγγες των διαδηλωτών, 30 από τους οποίους πέφτουν νεκροί, 200 τραυματίζονται και 500 συλλαμβάνονται.

1944 Απελευθέρωση της Πολωνίας.

1974 Στην Κύπρο ο «πρόεδρος» - μαριονέτα της χούντας Σαμψών κηρύσσει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, ενώ οι Τούρκοι βγάζουν τανκς στην Κυρήνεια, ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στο βόρειο τμήμα του νησιού, στέλνουν νέα πλοία και προσγειώνουν 80 αεροπλάνα στη θέση Αγύρτα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ