Τρίτη 20 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Η καπιταλιστική κρίση οξύνει την αντικομμουνιστική επίθεση

Την απαράδεκτη ταύτιση της ΕΣΣΔ και της ναζιστικής Γερμανίας επιχειρεί νέο αντικομμουνιστικό έκτρωμα που ψήφισε το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας, η οποία επωφελήθηκε τα μέγιστα από τις σοβιετικές επενδύσεις στο διάστημα 1945 - 1990...
Την απαράδεκτη ταύτιση της ΕΣΣΔ και της ναζιστικής Γερμανίας επιχειρεί νέο αντικομμουνιστικό έκτρωμα που ψήφισε το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας, η οποία επωφελήθηκε τα μέγιστα από τις σοβιετικές επενδύσεις στο διάστημα 1945 - 1990...
Με ψήφους 65 υπέρ, 5 κατά και 32 αποχές το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας ενέκρινε στα τέλη της περασμένης βδομάδας (15/7) ένα ακόμη αντικομμουνιστικό έκτρωμα, δίπλα σ' αυτά της απαγόρευσης της δράσης του ΚΚ και της χρήσης των κομμουνιστικών συμβόλων.

Ετσι, στη βάση του νέου νόμου, όποιος στο εξής δημόσια διατυπώσει τη γνώμη πως δεν υπήρξε σοβιετική «κατοχή» της Λιθουανίας, αλλά πως η Λιθουανία εντάχθηκε στην ΕΣΣΔ, θα έχει να αντιμετωπίσει χρηματικό πρόστιμο ή ποινή φυλάκισης 2 χρόνων. Ταυτόχρονα, στο ίδιο νομοθετικό κατασκεύασμα επιδιώκεται για άλλη μια φορά η απαράδεκτη ταύτιση της Σοβιετικής Ενωσης και της ναζιστικής Γερμανίας. Στο νέο νόμο σημειώνεται: «Οποιος στο εξής δημόσια, προφορικά ή γραπτά, υποστηρίξει την επιθετικότητα της ΕΣΣΔ και της ναζιστικής Γερμανίας κατά της Λιθουανικής Δημοκρατίας, όποιος τη δικαιολογήσει, την υποβαθμίσει ή την αρνηθεί, ή προφορικά ή γραπτά υποστηρίξει τη γενοκτονία και τα άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διέπραξε η ΕΣΣΔ και η ναζιστική Γερμανία (...) θα τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο ή σύλληψη, ή στέρηση της ελευθερίας για διάστημα έως 2 χρόνια».

Να σημειωθεί πως η νέα αυτή αντικομμουνιστική επίθεση εκδηλώνεται στη Λιθουανία την ώρα που ο επίσημος δείκτης της ανεργίας έχει διπλασιαστεί σε σχέση με την περσινή περίοδο κι έχει φτάσει το 12%, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες Λιθουανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα για να βρούνε μια οποιαδήποτε εργασία. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η ανεργία μεταξύ των νέων 18 - 24 χρόνων, που, παρά το μεταναστευτικό κύμα, ξεπερνά το 20%.

Την αντίδραση της Ρωσίας στο νέο νομοθέτημα εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στον Λιθουανό ομόλογό του, Αουντρόνιους Ατζουμπάλις, κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στην Αλμα-Ατά του Καζαχστάν, στις 17 του Ιούλη. Ο Σ. Λαβρόφ «κάλεσε τη λιθουανική πλευρά να παραιτηθεί από την πολιτική των διαστρεβλωμένων παραλλαγών των διαφόρων ιστορικών γεγονότων του 20ού αιώνα, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στην ημερήσια διάταξη των ρωσο-λιθουανικών σχέσεων». Να σημειωθεί εδώ πως η ρωσική ηγεσία, που και η ίδια έχει τεράστιες ευθύνες για την όξυνση της αντικομμουνιστικής κι αντισοβιετικής επίθεσης στην Ανατολική Ευρώπη, φοβάται την προβολή χρηματικών διεκδικήσεων από μέρους των χωρών της Βαλτικής με το πρόσχημα της «κατοχής». Στην πρόσφατη συζήτηση στη λιθουανική Βουλή δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που ζήτησαν από την κυβέρνηση της χώρας να διεκδικήσει χρηματική αποζημίωση από τη Ρωσία για τη «σοβιετική κατοχή», που, κατά την εκτίμηση της σχετικής επιτροπής η οποία είχε συγκροτήσει το λιθουανικό Κοινοβούλιο το 2000, φτάνει τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το παράδοξο της όλης αντικομμουνιστικής επιχειρηματολογίας, περί «ζημιάς» στη Λιθουανία, εξαιτίας της δήθεν «σοβιετικής κατοχής», είναι πως την περίοδο αυτή η Λιθουανία από μια φτωχή και κυρίως αγροτική χώρα, χάρη στην ΕΣΣΔ και στο σοσιαλισμό, έγινε μια σύγχρονη και αναπτυγμένη βιομηχανικά κι αγροτικά σοβιετική Δημοκρατία, με ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο ζωής. Αξίζει ακόμη να αναφερθεί πως με την ένταξή της στην ΕΣΣΔ η Λιθουανία απέκτησε νέα εδάφη, όπως τη 2η μεγαλύτερη πόλη της, Κλάιπεντε, καθώς και την ίδια τη σημερινή πρωτεύουσά της, Βίλνιους, στην οποία το αστικό Κοινοβούλιο νομοθετεί αντικομμουνιστικά κι αντισοβιετικά εκτρώματα, κόντρα στην ιστορική αλήθεια.


Ι. Π. - Ε. Β.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι συνεργάτες των ναζί τιμώνται ως «αγωνιστές της ελευθερίας»!(2017-08-22 00:00:00.0)
Προεδρικές εκλογές στη χώρα της αντικομμουνιστικής υστερίας(2014-05-24 00:00:00.0)
Συνέχεια διώξεων(2012-07-17 00:00:00.0)
Αντισοβιετική παράκρουση(2010-12-24 00:00:00.0)
«Φιέστες» εξωραϊσμού σε αντικομμουνιστική ρότα(2009-09-02 00:00:00.0)
Η «δημοκρατία» στη Λιθουανία(2006-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ