Τρίτη 20 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΟΛΟΜΒΙΑ.-- Χιλιάδες ιθαγενείς ξεκίνησαν πορεία πολλών χιλιομέτρων με προορισμό την πρωτεύουσα Μπογκοτά, ώστε να διαδηλώσουν ενάντια στην πολιτική της καταστολής εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά και να διαμαρτυρηθούν ότι παρά τους εορτασμούς για την «απελευθέρωση» από τον αποικιακό ζυγό δύο αιώνες πριν στην Κολομβία δεν υπάρχει ανεξαρτησία, δικαιοσύνη, δεν αναγνωρίζονται τα δικαιώματα των ιθαγένικων λαών.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Δεκαεπτά άνθρωποι, ανάμεσά τους και πέντε γυναίκες - στην πλειοψηφία τους νέοι - έχασαν τη ζωή τους όταν ομάδα ενόπλων άνοιξε πυρ εναντίον τους στη διάρκεια μεγάλης γιορτής στο Τορεόν του Βόρειου Μεξικού. Στο Μεξικό η δολοφονική βία, απόρροια του βρώμικου πολέμου μεταξύ των καρτέλ και των αρχών ασφαλείας, έχει προκαλέσει το θάνατο 7.000 ανθρώπων από την αρχή του έτους.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Σε απαγγελία κατηγοριών για σχεδιασμό πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, το 2003, εναντίον 196 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και 30 στρατιωτικοί - ενεργοί και εν αποστρατεία - προχώρησε χτες το τουρκικό δικαστήριο. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινές άνω των 20 ετών κάθειρξης.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε μία εβδομάδα από το κύμα πολικού ψύχους που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της Αργεντινής. Στο ψύχος οφείλεται επίσης ο θάνατος 33 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 11 ανήλικοι, από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, λόγω της χρήσης επισφαλών μέσων θέρμανσης.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- 61 νεκροί και 165 τραυματίες είναι ο απολογισμός της σύγκρουσης δύο αμαξοστοιχιών στην Ανατολική Ινδία, χτες, στην περιοχή Μπιρμπούμ, τα αίτια της οποίας αποδίδονται σε ατύχημα και όχι σε επίθεση ή δολιοφθορά.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Να περιορίσει τη μόλυνση των υδάτων επιχειρεί η κινεζική πετρελαιακή εταιρεία CNPC, μετά την έκρηξη δύο αγωγών αργού πετρελαίου στο κινεζικό λιμάνι Νταλιάν, το βράδυ της Παρασκευής. Η πετρελαιοκηλίδα υπολογίζεται σε έκταση 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τουλάχιστον 28 εργάτες ιδιωτικού κινεζικού ορυχείου βρήκαν τραγικό θάνατο, μετά από έκρηξη, στην περιοχή Σαανζί, ο ιδιοκτήτης του οποίου συνελήφθη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Δημοσκόπηση του πρακτορείου «Ρόιτερς», στην οποία συμμετείχαν 600 οικονομολόγοι, έδειξε ότι η παγκόσμια οικονομία θα υποχωρήσει ελαφρώς τους επόμενες μήνες, λόγω της επιβράδυνσης της Κίνας και των ΗΠΑ, ωστόσο ο κίνδυνος «διπλής ύφεσης» είναι περιορισμένος. Επίσης, κάποιες ασιατικές οικονομίες, όπως η Ινδία και η Ν. Κορέα, αναμένεται να έχουν καλύτερες επιδόσεις φέτος, έναντι των προηγούμενων προβλέψεων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί από χτες ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι ενόψει της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης την ερχόμενη Πέμπτη για τη νομιμότητα της μονομερούς ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ