Σάββατο 17 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΕΙ σε ρόλο μεσάζοντα ... «δουλεμπορίου»!

Το ΤΕΙ Σερρών «συνεργάζεται» με ουκρανικά πανεπιστήμια και «προσφέρει» φοιτητές τους σε μεγαλοξενοδόχους της Κρήτης για 16 ευρώ την ημέρα!

Ουκρανοί φοιτητές εργάζονται σε μεγάλα ξενοδοχεία της Κρήτης με το πρόσχημα της «πρακτικής άσκησης» και εισπράττουν μόλις 16 ευρώ την ημέρα. Πρόκειται για άγρια εκμετάλλευση, στην οποία συμμετέχουν οι μεγαλοξενοδόχοι και τα ουκρανικά πανεπιστήμια με μεσάζοντα το ΤΕΙ Σερρών! Το ΤΕΙ, μέσω διμερών συμφωνιών που έχει με πανεπιστήμια της Ουκρανίας, «παραλαμβάνει» φοιτητές τους και τους στέλνει για «πρακτική άσκηση» σε συνθήκες γαλέρας! Μια αντίστοιχη «κινητικότητα» φοιτητών και νέων εργαζομένων διαφημίζει η κυβέρνηση και στη χώρα μας για τους νέους ως ...«λύση» ή «εργασιακή - εκπαιδευτική εμπειρία»: Μετανάστευση και πάμφθηνη εργασία για να κερδίζουν οι επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη, όπου έχει ανάγκη το κεφάλαιο, συμπιέζοντας προς τα κάτω την εργατική δύναμη σε κάθε χώρα.

Σε «βεβαιώσεις αποδοχής για πρακτική άσκηση», που εκδίδει το Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΙ Σερρών σε Ουκρανούς σπουδαστές, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο τάδε φοιτητής «γίνεται αποδεκτός/η για πρακτική εξάσκηση στο αντικείμενο σπουδών του, με βάση τη συνημμένη διμερή συμφωνία, που έχουν υπογράψει το Volyn National University, Lutsk Ουκρανίας και το ΤΕΙ Σερρών». Ανάλογες διμερείς συμφωνίες έχει υπογράψει το ΤΕΙ με άλλα δύο πανεπιστήμια (το Εθνικό Πανεπιστήμιο Εμπορίου και Οικονομικών στο Κίεβο και το Πανεπιστήμιο Τουρισμού, Οικονομικών και Νόμου του Κιέβου). Σύμφωνα με τις βεβαιώσεις αυτές, καταγράφεται το χρονικό διάστημα και το ξενοδοχείο που θα γίνει η πρακτική άσκηση, ενώ διευκρινίζεται ότι «ο/η φοιτητής/τρια είναι υποχρεωμένος/η να έχει ιδιωτική ασφάλιση για όλη τη διάρκεια παραμονής του/της στην Ελλάδα»! Σημειώνεται, δε, ότι «η παρούσα βεβαίωση χορηγείται για την έκδοση βίζας».

Σύμφωνα με τη «συμφωνία της πρακτικής άσκησης» (που υπογράφει ο εκπρόσωπος της ουκρανικής σχολής, ο εκπρόσωπος του ξενοδοχείου και ο εργαζόμενος φοιτητής): «Ο εκπαιδευόμενος θα εκπαιδεύεται 5 ημέρες την εβδομάδα και μια μέρα εκπαίδευσης διαρκεί 8 ώρες συν 30' διάλειμμα». Ακόμα και αυτό, όμως, καταργείται, αφού οι φοιτητές «μπορούν να εργαστούν για περισσότερες από 5 μέρες την εβδομάδα συνεχόμενα μόνο εφόσον οι ίδιοι συμφωνήσουν». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα το απαιτήσει ο εργοδότης και πρέπει να συμφωνήσουν.

Αμα δεν πειθαρχείς ...φεύγεις!

Σε μια τέτοια συμφωνία αναφέρεται, επίσης, ότι «κατά τη διάρκεια της προαναφερόμενης περιόδου (σ.σ. από την 1 Μάη μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη) ο εκπαιδευόμενος θα αμείβεται απ' την HOTEL (σ.σ. ETΧEK A.E., ΑPOLONIA- SANTA MARINA KAI SITIA BEACH HOTEL) με το ποσό των 16 ευρώ την ημέρα».

Σα να μην έφταναν όλα τα παραπάνω στη «συμφωνία» σημειώνεται ότι «κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής κατάρτισης ο εκπαιδευόμενος θα εμμένει στους κανονισμούς και θα ακολουθεί τους εσωτερικούς κανόνες πειθαρχίας του συγκροτήματος. Εάν ο εκπαιδευόμενος δεν εμμένει στις πολιτικές της εταιρείας, η HOTEL έχει το δικαίωμα να λήξει τη συμφωνία εκπαίδευσης». Απ' την άλλη μεριά, όμως, «ο εκπαιδευόμενος δεν μπορεί να λήξει τη συμφωνία εκπαίδευσής του με εξαίρεση κάτω από έκτακτες συνθήκες. Σε αυτή την περίπτωση ο εκπαιδευόμενος, ο οποίος δήλωσε την ακύρωση της παρούσας συμφωνίας θα πρέπει να ενημερώσει την HOTEL γραπτώς ένα μήνα πριν την ημερομηνία ακύρωσης, ειδάλλως ο εκπαιδευόμενος δε θα αποζημιωθεί τον τρέχοντα μήνα».

Οσο για το κόστος μετάβασης του Ουκρανού φοιτητή στην Ελλάδα, η «συμφωνία» έχει μια «απάντηση»: Το ξενοδοχείο πληρώνει «το ποσό των 100 ευρώ (σε περίπτωση 3-4μηνου συμβολαίου και 200 ευρώ (σε περίπτωση 5-6μηνου συμβολαίου) στους ασκούμενους που συμπληρώνουν επιτυχώς ολόκληρη την περίοδο πρακτικής άσκησης που αναφέρεται το συμβόλαιο, για τα ταξιδιωτικά του έξοδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «μεταφορά» φοιτητών απ' το εξωτερικό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και δεν αφορά μόνο φθηνή δουλειά σε ξενοδοχεία. Οι φοιτητές δουλεύουν επίσης και ως ξεναγοί κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ