Σάββατο 17 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Δυσβάσταχτες αυξήσεις στα τροφεία

Δυσβάσταχτα τροφεία καλούνται να πληρώσουν οι γονείς που χρειάζονται να στείλουν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των πέντε βρεφονηπιακών σταθμών που λειτουργεί το ίδρυμα «Η Παιδική Στέγη» (ΝΠΙΔ). Η χρηματοδότηση των σταθμών της «Παιδικής Στέγης» γίνεται απ' το ΙΚΑ, με μερική κρατική χρηματοδότηση (υπουργείο Υγείας) και συμμετοχή των γονέων. Εως την χρονιά που τέλειωσε, το ΙΚΑ κατέβαλε το μεγαλύτερο μέρος των τροφείων ανά παιδί και οι ασφαλισμένοι γονείς συμπλήρωναν άλλα 100 ευρώ.

Φέτος, φαίνεται ότι ΙΚΑ και υπουργείο Υγείας δε δεσμεύονται για επιχορήγηση προς την «Παιδική Στέγη». Ετσι, σε τουλάχιστον έναν από τους πέντε σταθμούς της (την «Αργέντειο Παιδική Στέγη» στο Θησείο, που φιλοξενεί 90 παιδιά από τριών μηνών μέχρι προνήπια), οι γονείς ενημερώθηκαν εγγράφως από το ΔΣ ότι για τη σχολική χρονιά 2020-2011 τα μηνιαία τροφεία θα αυξηθούν στα 135 ευρώ μηνιαίως για τις μητέρες που έχουν ασφάλεια ΙΚΑ και στα 330 για τις υπόλοιπες. Ποσό κυριολεκτικά εξωφρενικό εν μέσω νέας αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος, με τη λαϊκή οικογένεια να δυσκολεύεται πλέον να καλύψει ακόμα και βασικούς λογαριασμούς. Και φυσικά με το περιεχόμενο της Προσχολικής Αγωγής που παρέχεται γενικά στους σταθμούς να υπολείπεται (λόγω κατεύθυνσης και ελλείψεων σε χρηματοδότηση, μέσα και προσωπικό) αυτού που θα έπρεπε να είναι.

Να σημειωθεί ότι ανάλογο ζήτημα είχε δημιουργηθεί και το 2007. Η τότε απόφαση του υπουργείου Υγείας να κόψει την επιχορήγηση που έδινε κάθε χρόνο έθετε εν αμφιβόλω τη λειτουργία των 5 βρεφονηπιακών σταθμών. Γονείς και εργαζόμενοι στους σταθμούς, το Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς αντέδρασαν, κινητοποιήθηκαν, βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν για το θέμα Ερώτηση στη Βουλή, και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεσμευτεί ότι θα επιχορηγήσει τους σταθμούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ