Τρίτη 13 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Επεισόδια στο Οακλαντ

ΟΑΚΛΑΝΤ.--

Οι μνήμες από τις ταραχές στο Λος Αντζελες ξύπνησαν απειλητικά μετά τις διήμερες ταραχές και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που ακολούθησαν την ουσιαστικά αθώωση ενός λευκού αστυνομικού ο οποίος σκότωσε έναν άοπλο Αφροαμερικανό.

Η οργή ξεχείλισε όταν με την ολοκλήρωση της δίκης, ο αστυνομικός, Τζοχάνες Μέσερλ, που σκότωσε τον άοπλο Οσκαρ Γκραντ, καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία χωρίς πρόθεση και αναμένεται να μείνει στη φυλακή μόλις δύο με τέσσερα χρόνια.

Οι συγγενείς του Γκραντ αντέδρασαν με οργή όταν άκουσαν την ετυμηγορία της ανθρωποκτονίας χωρίς πρόθεση, ενώ λίγη ώρα αργότερα χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης καταδικάζοντας την απόφαση και στρέφοντας τα βέλη τους στην κρατική βία η οποία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια υπό το πρόσχημα της «τρομοκρατίας». Στο τέλος της διαδήλωσης, η οποία ήταν απολύτως ειρηνική ωστόσο, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ ομάδας διαδηλωτών και αστυνομικών. Ενώ αργότερα και κατά τη διάρκεια της νύχτας ξέσπασαν ταραχές, κάποιοι έσπασαν καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις, ενώ διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και πέταξαν πέτρες σε όχημα της αστυνομίας. Η αστυνομία ζήτησε εσπευσμένα αστυνομικές ενισχύσεις από το Σαν Φρανσίσκο και άλλες κοντινές πόλεις, έγιναν εκτεταμένες επιχειρήσεις καταστολής και δεκάδες συλλήψεις, ενώ ο δικηγόρος της οικογένειας Γκραντ, ο δήμαρχος του Οκλαντ, Ρον Ντέλαμς, και ο κυβερνήτης, Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, έκαναν έκκληση για ηρεμία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ