Τρίτη 13 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μεγάλα ΝΑΤΟικά γυμνάσια

Στις 12 Ιούλη ξεκίνησαν στην Ουκρανία μεγάλα ΝΑΤΟικά γυμνάσια με την επωνυμία «Sea Breeze-2010», τα οποία θα διεξαχθούν έως τις 23 Ιούλη. Στα γυμνάσια παίρνουν μέρος, εκτός των ΗΠΑ, στρατιωτικές δυνάμεις από Αζερμπαϊτζάν, Βέλγιο, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ελλάδα, Μολδαβία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Τουρκία.

Αυτή τη φορά, το ΝΑΤΟ και η ουκρανική κυβέρνηση απέφυγαν να πραγματοποιήσουν τα γυμνάσια στην Κριμαία, όπου υπάρχει σφοδρό αντιΝΑΤΟικό ρεύμα, κι επέλεξαν την περιοχή Νικολάεφσκι, ενώ τα ναυτικά γυμνάσια θα διεξαχθούν στα βορειοδυτικά της Μαύρης θάλασσας (με στόχο δήθεν την «προετοιμασία για την καταπολέμηση της πειρατείας») και τα πλοία θα ελλιμενιστούν στην Οδησσό.

Να σημειωθεί ότι το 2006 τα ανάλογα γυμνάσια είχαν αναβληθεί εξαιτίας των λαϊκών κινητοποιήσεων στην Κριμαία, όταν διαδηλωτές με πολυήμερες κινητοποιήσεις εμπόδισαν τη μετάβαση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο χώρο των γυμνασίων. Επίσης, το 2009, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας είχε απαγορεύσει τη διέλευση ξένων στρατευμάτων στο έδαφος της χώρας, με αποτέλεσμα τη ματαίωση των γυμνασίων. Φέτος από τις 3 Ιούνη ο Πρόεδρος της χώρας, Β. Γιανουκόβιτς, υπέγραψε σχετικό προεδρικό διάταγμα για την ελεύθερη πρόσβαση των στρατευμάτων των ξένων χωρών στην Ουκρανία, στο οποίο προβλέπεται ότι στο διάστημα Ιούνη - Οκτώβρη 2010 και για 30 εικοσιτετράωρα θα μπορούν να βρίσκονται στα εδάφη της Ουκρανίας δυνάμεις των παραπάνω χωρών. Μάλιστα, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν πως στο συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα αναφέρονταν αναλυτικότερα οι δυνάμεις με τις οποίες θα μπορούσαν να λάβουν μέρος οι ΗΠΑ (450 Αμερικανοί στρατιωτικοί, μαζί με τον εξοπλισμό τους, 1 πλοίο, 2 αεροπλάνα, 1 ελικόπτερο και 10 οχήματα) και η Ελλάδα (έως 500 στρατιωτικοί με τον εξοπλισμό τους, έως 15 πλοία, 1 υποβρύχιο, έως 4 ελικόπτερα).

Συνολικά, στα στρατιωτικά γυμνάσια, αναμένεται να λάβουν μέρος 30 πλοία, 12 αεροπλάνα και 2 χιλιάδες στρατιωτικοί.

Την αντίθεσή τους στα ΝΑΤΟικά γυμνάσια εξέφρασαν οι κομμουνιστές της Ουκρανίας.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ