Τρίτη 13 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ακόμα 10 δισ. στις τράπεζες!!!

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη συμπληρωματική οικονομική ενίσχυση των τραπεζών

Νέο πακέτο με ζεστό χρήμα στις τράπεζες προσφέρει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που από χτες συζητείται στη Βουλή και προβλέπει την ίδρυση ταμείου «για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος». Η ίδρυση του ταμείου προβλέπεται στο μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα και με τα κονδύλια αυτά αναμένεται να χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν προβλήματα στα λεγόμενα τεστ αντοχής στα οποία θα υποβληθούν το επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση, αφού προχώρησε στο σφαγιασμό των μισθών και συντάξεων, ανέτρεψε ολοκληρωτικά το σύστημα συνταξιοδοτήσεων, επέβαλε τις ρυθμίσεις για την ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων, έρχεται σήμερα να δώσει νέο πακτωλό δισεκατομμυρίων στις τράπεζες, όπως προβλέπει το εφιαλτικό μνημόνιο που υπογράφηκε με την τρόικα, τόνισε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Τζέκης.

Ο βουλευτής του Κόμματος υπενθύμισε ότι αυτά τα 10 δισ. ευρώ που δίνονται τώρα προστίθενται στα 28 δισ. που είχε δώσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Οι τράπεζες, συνέχισε, δανείζονται με 1% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δανείζουν στο Δημόσιο με 5% και με πολλαπλάσιο επιτόκιο δανείζουν στους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες. Πρόκειται, είπε, για καθαρή τοκογλυφία, για εγγυημένα κέρδη για τους τραπεζίτες, την ίδια στιγμή που για το λαό η κυβέρνηση επιφυλάσσει φτώχεια και ανέχεια ακολουθώντας μια ταξικά ανάλγητη πολιτική που πλέον δεν κρύβεται και για την οποία έχουν διαχρονικές ευθύνες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ο Α. Τζέκης τόνισε ότι οι κυβερνώντες αγωνιούν για τη σταθερότητα του τραπεζικού κεφαλαίου και κατήγγειλε ότι ενώ το υπό ίδρυση ταμείο έχει αμιγώς ιδιωτικό χαρακτήρα εν τούτοις αυτό θα απολαμβάνει όλα τα προνόμια σαν να ήταν δημόσιο, ενώ είναι εξασφαλισμένο και από τις όποιες ζημιές. Δηλαδή, είπε, τα κέρδη τους είναι εξασφαλισμένα και τις ζημιές θα τις ρίξουν στο λαό μέσα από τη φορολογία.

Στο πλαίσιο του καπιταλισμού, πρόσθεσε, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να έχει φιλολαϊκό χαρακτήρα το τραπεζικό σύστημα και είπε ότι με την πολιτική του μνημονίου που ψήφισαν η κυβέρνηση και ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο Αντ. Σαμαράς δεσμεύεται να υλοποιήσει οδηγείται σε χρεοκοπία ο λαός, προκειμένου να συνεχίσουν να κερδίζουν οι καπιταλιστές.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Γείτονας υπερασπίστηκε το νέο μποναμά στις τράπεζες, λέγοντας ότι το κύριο θέμα σήμερα δεν είναι να αποτραπεί το μνημόνιο, αλλά να αποτραπούν οι κίνδυνοι που σήμερα διατρέχει η χώρα. Το ταμείο, ισχυρίστηκε, ενισχύει τη φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος και αποτελεί ένα δίχτυ ασφαλείας και ένα εργαλείο για τη διασφάλισή του.

Υπέρ του δημιουργίας του ταμείου τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς υγιές τραπεζικό σύστημα και υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε αντιδράσει όταν με παρόμοιο νομοσχέδιο η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε στις τράπεζες τα γνωστά 28 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα κάνει ακριβώς το ίδιο.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Η. Πολατίδης, του κόμματος που μαζί με το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε το νόμο για το μνημόνιο, χτες τάχθηκε κατά της ρύθμισης, λέγοντας, όμως, ότι οι τράπεζες είναι χρήσιμες και απαραίτητες για τη λειτουργία του κράτους, ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Λαφαζάνης είπε ότι το νομοσχέδιο είναι σκανδαλώδες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο εξώφυλλο γράφει «Ταμείο Ανάκαμψης»(2023-04-28 00:00:00.0)
Νομοθετούν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας(2011-04-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2011-03-25 00:00:00.0)
Αθλια μεθόδευση ΝΕΤ(2010-11-08 00:00:00.0)
Νέα ένεση... 10 δισ. στις τράπεζες!(2010-05-15 00:00:00.0)
Δικομματικό «ναι» στη λογική της ιδιωτικοποίησης(2001-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ