Τρίτη 13 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Ζητάει ρόλο στην αναμόρφωση του αστικού συστήματος

Στόχος του κόμματος Κουβέλη είναι η ενσωμάτωση της λαϊκής αγανάκτησης για να μην πολιτικοποιηθεί σε ριζοσπαστική κατεύθυνση

Με την εκλογή του Φώτη Κουβέλη στη θέση του προέδρου ολοκληρώθηκε το Σάββατο η πρώτη σύνοδος της Πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Αριστεράς», του κόμματος που συγκρότησε η «Ανανεωτική Πτέρυγα», αποχωρώντας από τον ΣΥΝ.

Στην ομιλία του, ο Φ. Κουβέλης επανέλαβε ηχηρά το «παρών» σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα του κόμματός του στις ευρύτερες διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, με στόχο να ξεπεραστεί χωρίς επικίνδυνες αναταράξεις η γενικευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια και να ενσωματωθεί ανώδυνα για την εξουσία του κεφαλαίου.

Ενθαρρυμένος από τη δημοσκοπική υποδοχή και την προβολή που του επιφύλαξαν τα κυρίαρχα ΜΜΕ των μεγαλοεφοπλιστών και των εργολάβων, ο Φ. Κουβέλης ισχυρίστηκε ότι «στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στις συζητήσεις, στο διαδίκτυο, σε όλη τη χώρα, η απήχηση της συγκρότησης της Δημοκρατικής Αριστεράς έχει ξεπεράσει όρια και παλιά σύνορα. Τα δεδομένα αλλάζουν, οι συσχετισμοί τροποποιούνται».

Ο Φ. Κουβέλης, για μια ακόμη φορά στάθηκε γενικόλογα στους στόχους του κόμματός του, μιλώντας για «επίμονο αγώνα κατά των ανισοτήτων, υπέρ των πιο αδύνατων οικονομικά και πολιτικά στρωμάτων». Συνέδραμε την κυβερνητική προπαγάνδα ότι το πελατειακό κράτος προκάλεσε την κρίση, είπε ότι οι προτάσεις του κόμματός του βασίζονται σε «εναλλακτικές λύσεις» που δε διέπονται «από συντεχνιακή αντίληψη, αλλά να κυριαρχούνται από το δημόσιο συμφέρον» και άφησε σαφείς αιχμές ενάντια στους ριζοσπαστικούς εργατικούς αγώνες, λέγοντας ότι «η κοινωνική δράση πρέπει να δυναμώνει και να μην υπονομεύει την κοινωνική αλληλεγγύη» και πως «σε συνθήκες κρίσης δεν απειλούνται μόνον τα εισοδήματα, αλλά και οι αξίες της συλλογικότητας και της ανθρωπιάς».

Δίπλα στα παραπάνω, διαβεβαιώνει ξανά ότι «δεν πρόκειται να παίξουμε με τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη», ομολογώντας χωρίς περιστροφές ότι ο καπιταλιστικός ευρωμονόδρομος καθορίζει τη στρατηγική του κόμματός του.

Εχοντας σαν δεδομένο την ανάγκη να χαλιναγωγηθεί η δυσαρέσκεια πλατιών λαϊκών στρωμάτων στην πολιτική της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, η «Δημοκρατική Αριστερά» προσπαθεί να ενισχύσει την αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρχει Ευρωένωση υπέρ των λαών.

Ο Φ. Κουβέλης, μάλιστα, τάσσεται υπέρ της «κοινής οικονομικής διακυβέρνησης», ερμηνεύοντάς την σαν «δίκαιη κοινή φορολογική πολιτική», ζητάει «ευρωπαϊκό κατώτατο εγγυημένο εισόδημα για μισθωτούς και συνταξιούχους» στο ύψος του πτωχοκομείου που ισχύει και σε άλλες χώρες, απαιτεί από τον καπιταλισμό να ξεπεράσει τη νομοτέλεια της ανισόμετρης ανάπτυξης, κάνοντας λόγο για «αντιμετώπιση των ενδοευρωπαϊκών οικονομικών ανισορροπιών μεταξύ των κρατών - μελών, στην κατεύθυνση της σύγκλισης» και επαναλαμβάνει θέσεις που διατυπώνει και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, όπως η «αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας από ένα Σύμφωνο Κοινωνικής Σταθερότητας».

Για το ζήτημα, τέλος, των περιφερειακών εκλογών, μιλώντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Φ. Κουβέλης προσπάθησε να τις αποπολιτικοποιήσει, δίνοντας βάρος στα πρόσωπα. «Το κριτήριο είναι η φερεγγυότητα των προσώπων και η δέσμευση των φερέγγυων προσώπων για το τι θέλουν να προωθήσουν αναφορικά με το χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης» είπε χαρακτηριστικά, απαριθμώντας τα κριτήρια ενδεχόμενων συνεργασιών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ