Κυριακή 11 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πλήρης μετατροπή τους σε επιχειρήσεις με κινδύνους για την υγεία του λαού

Κατατέθηκε στη Βουλή με την προσδοκία της κυβέρνησης να τριπλασιάσει τα έσοδα απ' τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς

Στη Βουλή βρίσκεται απ' την περασμένη Παρασκευή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» το νομοσχέδιο στην ουσία, μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία σε ολοήμερες αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις και εισπρακτικούς μηχανισμούς που θα ξετινάζουν τα Ταμεία και θα χαρατσώνουν τους αρρώστους.Ετσι προχωρά σε γενικευμένη εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, με μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, όπου όλες οι παροχές θα γίνονται με πληρωμές των Ταμείων και των ίδιων των ασθενών.

Ετσι, μετά το τσεκούρωμα στις συντάξεις έρχεται νέο τσεκούρι και στις υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας. Ηδη έχει νομοθετηθεί πως για τις παροχές υπηρεσιών υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία θα αποφασίζουν οι διοικήσεις τους που σημαίνει δραστική περικοπή τους που ήδη έχει ξεκινήσει.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη λεγόμενη ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων που η κυβέρνηση την παρουσιάζει ως ευεργετική, για τον ασθενή, επέκταση των σημερινών ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων. Πρόκειται για μια επιλογή που θα σημάνει παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας με επιπλέον χαράτσια για τους ασφαλισμένους, είτε άμεσα είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων ,είτε μέσω της εξώθησης στην ιδιωτική ασφάλιση καθώς πλέον κατοχυρώνεται ο ενεργός ρόλος της στην κάλυψη, μέσω πακέτων, των υπηρεσιών Υγείας απ' τα δημόσια νοσοκομεία. «Αναγνωρίζονται ως μοχλοί του συστήματος οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες βάσει συμβάσεων που θα συναφθούν» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση.Αυτή, λοιπόν, η λειτουργία γενικεύεται και στις διαγνωστικές πράξεις (π.χ., αξονικοί τομογράφοι), στα εργαστήρια και στον επεμβατικό τομέα (σ.σ. εγχειρήσεις). Ενώ με την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, (σ'αυτές συνάπτουν τέτοια συμβόλαια οι οικονομικά έχοντες, δηλαδή όχι οι άνθρωποι του μόχθου),τα λεγόμενα πλέον δημόσια νοσοκομεία θα διαπλέκονται με το κεφάλαιο και μέσω παροχών υπηρεσιών υγείας στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Σίγουρο κέρδος, σε βάρος της υγείας του λαού.

Κεφαλικά χαράτσια

Δηλαδή, τα νοσοκομεία από μονάδες παροχής - όπως θα έπρεπε - δωρεάν υπηρεσιών υψηλού επιπέδου προς τα λαϊκά στρώματα, μετατρέπονται σε καλοκουρδισμένους μηχανισμούς που θα επιχειρήσουν να διπλασιάσουν ή να τριπλασιάσουν τα έσοδά τους, όπως είπε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο (1.7.2010) που ενέκρινε το νομοσχέδιο.

Το 2009, όπως αναφέρθηκε τότε, αναζήτησαν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας 18 εκατ. ασθενείς. Απ' αυτούς οι 12,5 εκατ. ασθενείς απευθύνθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία και οι 5 εκατ. ασθενείς στα Κέντρα Υγείας. Απ' τα 12,5 εκατ. τα 12 εκατ. απευθύνθηκαν στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία αποφέροντας - κυρίως μέσω του εισιτηρίου των 3 ευρώ - 20 εκατ. έσοδα στα δημόσια νοσοκομεία. Οι 500.000 ασθενείς απευθύνθηκαν στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία και κατέβαλαν, κυρίως απ' την τσέπη τους 40 εκατ. ευρώ.

Αυτό λοιπόν το χαράτσωμα των ασθενών με 60 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση προσδοκά να το κάνει 180 εκατ. ευρώ με - πέρα απ' τις επισκέψεις σε γιατρούς - εξετάσεις (π.χ. στις αξονικές τομογραφίες) και επεμβατικές πράξεις (π.χ. τα κρεατάκια για τα παιδάκια) που χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο λιγότερο από 24 ώρες. Μάλιστα, στο Υπουργικό Συμβούλιο «έκλαιγαν» που είχε ανασταλεί παλιότερη απόφαση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για το εισιτήριο των 3 ευρώ στα Κέντρα Υγείας ώστε να γίνουν εισπράξεις 15 εκατ. ευρώ το χρόνο, από γέροντες αγρότες - γιατί κυρίως αυτοί ζουν στην επαρχία - και έχουν συντάξεις 300 και 400 ευρώ. Ηδη η κυβέρνηση βρίσκεται στην αναζήτηση φόρμουλας που θα ενεργοποιήσει την παλιότερη υπουργική απόφαση για το εξέταστρο των τριών ευρώ στα Κέντρα Υγείας, στο όνομα της είσπραξης εξέταστρων από ασθενείς τουρίστες στη διάρκεια των διακοπών!

Συνένοχους σε αυτή την πολιτική της παραπέρα εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό δίνοντάς τους ένα μέρος αυτών των εσόδων. Ταυτόχρονα, όμως, σκάβει το λάκκο των εργασιακών δικαιωμάτων καθώς μέσα από αυτή τη διαδικασία επιχειρείται η παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Η ολοήμερη λειτουργία θα γίνεται είτε με επιπλέον απασχόληση του ήδη εξοντωμένου προσωπικού ή με την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού όλων των κλάδων - που τώρα επεκτείνεται και στις μονάδες της Πρόνοιας. Μάλιστα, με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή καταργείται και ένας παλιότερος περιορισμός που προέβλεπε ότι η μισθοδοσία του επικουρικού προσωπικού - πέραν των γιατρών - δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 3% της μισθοδοσίας της μονάδας. Φαίνεται δηλαδή ξεκάθαρα ότι η διαβόητη ολοήμερη λειτουργία θα στηριχτεί σε προσωπικό με κάθε είδους ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Ετσι η πολιτική που οδηγεί στην πλήρη εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, ενισχύει και την εντατικοποίηση της εργασίας, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό και για την ασφάλεια των ασθενών, και για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Προσομοίωση στον «Καλλικράτη»

Το νομοσχέδιο έχει 33 άρθρα και, σε γενικές γραμμές, προβλέπει τα εξής:

  • Με απόφαση του διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) - μετά την τετράωρη τουλάχιστον παρουσία στα τακτικά ιατρεία - οι ειδικευμένοι γιατροί μπορούν να πάρουν μέρος στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, την οποία σχεδιάζουν οι διοικητές των ΥΠΕ. Πρόκειται για μια ρύθμιση που παραπέμπει στην «Καλλικρατική» δομή της χώρας όπου θα υπαχθούν οι ΥΠΕ. Μάλιστα, σε πρωτοβάθμιο επίπεδο με βάση την «Καλλικρατική» δομή παραπέμπει και η δημιουργία «Περιφερειακών Συμβουλίων Προγραμματισμού Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας» (άρθρο 10).
  • Η ολοήμερη λειτουργία, όπως έχει αναφερθεί επανειλημμένα, θα ξεκινήσει από τα 20 ή 25 μεγαλύτερα νοσοκομεία στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και τα Πανεπιστημιακά και θα επεκταθεί σταδιακά. «Η δαπάνη για την ιατρική επίσκεψη, τις διαγνωστικές, θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις, που πραγματοποιούνται κατά την πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς ή την ασφαλιστική του εταιρεία ή τον ίδιο τον ασθενή».

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα ότι ο υπουργός Υγείας «δύναται να συνάπτει συμβάσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, βάσει των οποίων θα καλύπτεται η αμοιβή για επίσκεψη, διαγνωστικές, επεμβατικές και θεραπευτικές πράξεις, που διενεργούνται κατά την πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία σε ασφαλισμένους τους». Ετσι οι ασφαλισμένοι ωθούνται στην ιδιωτική ασφάλιση για να έχουν υπηρεσίες ικανοποιητικές και εκείνοι που δεν μπορούν να πληρώσουν για ιδιωτική ασφάλιση θα αρκούνται στο βασικό πακέτο των παροχών που έχει περιγράψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Περιφερειακή αναδιανομή της λιτότητας

Ποσοστό από αυτές τις εισπράξεις θα διατίθεται στην Υγειονομική Περιφέρεια «για την αμοιβή επικουρικού προσωπικού των υγειονομικών μονάδων του ΕΣΥ και για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών, συμπεριλαμβανομένης της υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού για την πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία και της αμοιβής πλέον των αρχικά προβλεπόμενων εφημεριών». Δηλαδή, τα νοσοκομεία πρέπει να λειτουργήσουν ως αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες που με τα δικά τους έσοδα θα καλύψουν τις επιπλέον εφημερίες που θα χρειαστούν, εκτός από τις εφτά μηνιαίως που θα καλύπτει η κυβέρνηση. Μ' έναν απροκάλυπτο τρόπο στην αιτιολογική έκθεση ομολογείται ότι με αυτή «τη σημαντική, όπως την ονομάζει, οικονομική ενίσχυση στο ίδιο το νοσοκομείο» η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει χρόνια κενά σε διάφορα επίπεδα των νοσοκομείων που προκάλεσαν διαχρονικά με τις πολιτικές τους οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο, αναφέρεται, αναδιανομής του συστήματος προσφέρεται οικονομική ενίσχυση και σε άλλα νοσοκομεία, στην ίδια υγειονομική περιφέρεια, με στόχο την επίλυση καίριων προβλημάτων, όπως η έλλειψη προσωπικού και η αμοιβή επιπλέον εφημεριών. Μάλιστα προχωρώντας ακόμα περαιτέρω προβλέπεται η δυνατότητα ανακατανομής των πόρων μεταξύ των υγειονομικών περιφερειών, καταπολεμώντας τις εγγενείς περιφερειακές ανισότητες.

Τέλος, ο εθελοντισμός αναγορεύεται σε βασικό πυλώνα παροχής υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας. Αυτό είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα για παροχή υπηρεσιών Υγείας στους ανθρώπους του μόχθου, αφού η λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεων θα κάνει απαγορευτική την πρόσβαση στους λαϊκούς ανθρώπους. Ετσι θα «ανθίσουν» οι κάθε είδους Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, η λεγόμενη κοινωνική οικονομία, για παροχή υπηρεσιών, έστω διάσωσης από το θάνατο, στους φτωχούς και τους εξαθλιωμένους.

Η εναντίωση της καταβαράθρωσης στον Καιάδα του κέρδους της υγείας, δηλαδή της ζωής των αναθρώπων, πρέπει να βρεί αντιμέτωπο σύσσωμο το λαό.


Γ.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ