Σάββατο 10 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής

Προτάσεις για αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής κατέθεσε για συζήτηση ο πρόεδρός της Φ. Πετσάλνικος και θα συζητηθούν στην Ολομέλεια την ερχόμενη Παρασκευή.

Σύμφωνα με αυτές, καθιερώνεται υποχρεωτικό στάδιο διαβούλευσης πριν από την κατάθεση στη Βουλή κάθε νομοσχεδίου, το οποίο όταν θα κατατίθεται στη Βουλή θα υπόκειται σε «διπλή ανάγνωση», προκειμένου να διευκολύνονται οι όποιες αλλαγές προτείνουν οι βουλευτές. Επίσης, απαγορεύεται στο εξής η κατάθεση τροπολογιών πέρα από τις δύο το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ιδρύεται Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, που εξετάζει και θα αξιολογεί τις εξοπλιστικές δαπάνες, ενώ όλες οι συμβάσεις που υπογράφουν τα υπουργεία και είναι πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ, θα ελέγχονται από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Με βάση τις προτάσεις του Φ. Πετσάλνικου, κάθε τρεις μήνες θα γίνεται από τη Βουλή έλεγχος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ενώ η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα μπορεί να εξετάζει ενόρκως μάρτυρες, όπως οι Εξεταστικές Επιτροπές. Καταργείται ο γενικός κανόνας της μυστικότητας των συνεδριάσεων της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας και οι συνεδριάσεις της θα είναι μυστικές μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Για τη βουλευτική ασυλία προβλέπεται ότι αυτή θα αίρεται σε κάθε περίσταση που η πράξη δε σχετίζεται με την πολιτική δράση του βουλευτή.

Οσον αφορά το προσωπικό της Βουλής αναφέρεται ότι απαγορεύεται η μονιμοποίηση στη Βουλή των μετακλητών υπαλλήλων και η μετάταξη στη Βουλή των αποσπασμένων σε αυτήν δημοσίων υπαλλήλων άλλων υπηρεσιών. Πλέον οι προσλήψεις στη Βουλή θα γίνονται με διαδικασίες του ΑΣΕΠ, ενώ θα τροποποιηθούν οι διατάξεις του κανονισμού για το συνταξιοδοτικό των υπαλλήλων, προκειμένου αυτές να εναρμονιστούν με τις αλλαγές που γίνονται στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ