Πέμπτη 8 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΓΚΛΕΝ ΦΙΚΑΡΑ - ΤΖΟΝ ΡΕΚΟΥΑ
I LOVE YOU PHILLIP MORRIS

Ιλαροτραγωδία στην οποία επιχειρείται, μέσα από σχηματικές ομοφυλοφιλικές σχέσεις - παρότι η ομοφυλοφιλία δε συνιστά το κεντρικό θέμα του φιλμ - αποδόμηση του κίβδηλου «αμερικάνικου ονείρου». Του κοινωνικού ονείρου που συνθλίβεται ολοκληρωτικά από το μαύρο κι άραχλο της οπισθοδρομικής, αμόρφωτης και απεχθούς, αμερικάνικης επαρχίας. Είναι, σε χοντρές γραμμές αληθινή και σκανδαλώδης για την πουριτανή Αμερική η γκροτέσκα ιστορία, που αφηγείται ο Αμερικανός δημοσιογράφος Steve McVicker στο βιβλίο του «I Love You Phillip Morris: ATrue Storyof Life, Loveand Prison Breaks».

Στη διάρκεια της ταινίας ο Τζιμ Κάρεϊ μονοπωλεί το προσκήνιο, στον κεντρικό ρόλο του μανιερίστα ανθρώπου/ λάστιχο, ο οποίος εδώ, όχι απλά απαιτεί, αλλά διεκδικεί έμπρακτα - και σημειωτέον, χωρίς να βλάπτει κανέναν - όλα όσα θεωρεί ότι του ανήκουν. Ολα όσα το σύστημα του υποσχόταν για ατέλειωτες δεκαετίες και όλα όσα η συμπαγής προπαγάνδα τον ώθησε, σε όλους τους τόνους, να πιστέψει ότι του ανήκουν. Ενας τρόπος ζωής παραφουσκωμένος από ψευδείς διαβεβαιώσεις για καταναλωτικούς παράδεισους και για «με το τσουβάλι» ελευθερίες. Με γκαγκ διασκεδαστικά, ενίοτε γελοία και ευτράπελα ο Στίβεν ζει με ψέματα, κομπίνες και ψιλοαπατεωνιές ενώ μεταμορφώνεται, με ικανότητα δέκα χαμαιλεόντων, σε γιατρό, δικηγόρο και ό,τι άλλο επαρχιώτικα ευυπόληπτο... σε ένα μόνιμο παιχνίδι αλήθειας και φιλαλήθειας. Πάντως, εάν αντικατασταθεί ο αρσενικός Phillip Morris με κάποια θηλυκή Phillipa Morris, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα απολύτως! Αυτό είναι το σημαντικό...

Ο Στίβεν Ράσελ ένας πολίτης μοντέλο, αστυνομικός και πάτερ φαμίλιας από το Τέξας, διάγει ζωή έως την ώρα που βάζει πλώρη προς αναζήτηση της βιολογικής του μητέρας, με αποτέλεσμα ό,τι πιο μύχια καταπιεσμένο έκρυβε μέσα του, να εκτοξευθεί με θρασύτητα στην επιφάνεια και να του ανατρέψει τη ζωή. Ανακαλύπτει έτσι ότι είναι ομοφυλόφιλος από τα παιδικά του χρόνια όταν διάβαζε στα σύννεφα του ουρανού φαλλικά σχήματα. Αποφασίζει μετά από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα να ζήσει τη ζωή του χωρίς μάσκες και χωρίς αυταπάτες. Εγκαταλείπει την οικογένειά και αρχίζει καινούρια ζωή με ένα νέο σύντροφο. Το να είσαι όμως ομοφυλόφιλος συνιστά πανάκριβο άθλημα. Μέσα στην τρελή χαρά της πρόσφατης απελευθέρωσής του, επιδίδεται πέρα και πάνω από όλα σε ένα άγριο shopping, οργανώνοντας παράλληλα σειρά από μικρές και μεγαλύτερες απάτες, αποκρύπτοντας βέβαια την αλήθεια από τον σύντροφό του. Το ψέμα δυστυχώς έχει κοντά ποδάρια, οι παρανομίες ξεσκεπάζονται και ο Στίβεν καταλήγει στη φυλακή, όπου φύσει και θέσει προσαρμοστική κράση, σε χρόνο μηδέν εντάσσεται οργανικά στον ισχύοντα «υπόγειο» εσωτερικό κανονισμό που ρυθμίζει τις σχέσεις των εγκλείστων και κατακτά περίοπτη θέση αλλά και σαφή φέτα μεριδίου σε ό,τι αφορά γνωριμίες και στηρίγματα που επιτρέπουν την καλύτερη δυνατή επιβίωση στη «στενή». Μια όμορφη μέρα προσγειώνεται στη ζωή του, ο ευάλωτος, «η ξανθιά με τα γαλάζια μάτια», Φίλιπ Μόρις, που ο Στίβεν ερωτεύεται κεραυνοβόλα και παράφορα, κατορθώνει μάλιστα να πείσει να τον μετακομίσουν στο κελί του αγαπημένου. Εκεί το ζεύγος θα ζήσει έναν παθιασμένο έρωτα έως την στιγμή που ο Φίλιπ αποφυλακιστεί και ο Στίβεν, από ταχυδακτυλουργός της κομπίνας, μεταμορφωθεί σε ταχυδακτυλουργό της απόδρασης.

Παίζουν: Τζιμ Κάρεϊ, Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, Λέσλι Μαν, Ροντρίγκο Σαντόρο, κ.ά.

Παραγωγή ΗΠΑ, 2010, Διάρκεια 97'.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ