Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΒΡΟΣ
Ζοφερές οι προοπτικές για την αγροτική οικονομία

Εκδήλωση της Αχτιδικής Επιτροπής  Β. Εβρου του ΚΚΕ   

Ζοφερές είναι οι προοπτικές για την αγροτική οικονομία και τη γενικότερη ανάπτυξη του Νομού Εβρου, ενώ χρειάζεται μια άλλη πολιτική για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ακριτικός νομός, τόνισαν οι ομιλητές στην ημερίδα που διοργάνωσε χτες στην Ορεστιάδα η Αχτιδική Επιτροπή Β. Εβρου του ΚΚΕ με θέμα «Οι εξελίξεις στην αγροτική οικονομία και παραγωγή και οι θέσεις του ΚΚΕ». Στην εκδήλωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, συμμετείχαν και έκαναν παρεμβάσεις εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, φοιτητές και σπουδαστές των αγροτικών σχολών, ο αντινομάρχης κ. Κούρτογλου, εκπρόσωποι των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Διδυμότειχου και Ορεστιάδας, συνεταιριστές κλπ.

Εισηγήσεις έγιναν από το Χρ. Τρέλη, επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας και τον αγροτιστή Κ. Ζησίδη, ενώ τη συζήτηση άνοιξε ο γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Στ. Γκατζίδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Χρ. Τρέλης, η αγροτική παραγωγή στον Εβρο, όπως και το εισόδημα των αγροτών, συρρικνώνονται συνεχώς. Μόνο το 38% της καλλιεργούμενης έκτασης αρδεύεται, οι αναδασμοί προχωρούν με «βήματα χελώνας», τα αντιπλημμυρικά έργα «καρκινοβατούν» και ολόκληρες περιοχές κινδυνεύουν από πλημμύρες, τα αποστραγγιστικά έργα είναι πλημμελή, ενώ δημιουργούνται προβλήματα σ' όλες τις εαρινές καλλιέργειες. Επίσης αναφέρθηκε ότι μεγάλο είναι το πρόβλημα με τις ζωονόσους, καθώς υπάρχει έλλειψη προστατευτικής πολιτικής και πιστώσεων. Ακόμη μετά την ένταξη στην ΕΟΚ και την εφαρμογή των καταστροφικών συμφωνιών, όπως της ΓΚΑΤΤ, η κτηνοτροφία του νομού οδηγήθηκε στην καταστροφή. Χαρακτηριστικά, ενώ ο Νομός Εβρου είχε 53.000 βοοειδή στη δεκαετία του '70, σήμερα μετράει λιγότερα από 7.000. Τα χωριά εγκαταλείπονται από τη νεολαία και καθημερινά περιθωριοποιείται η αγροτική οικονομία με αρνητικές συνέπειες σ' όλους τους τομείς της οικονομίας του νομού.

Οπως παρατήρησαν οι εισηγητές, αναπτύσσοντας τις Θέσεις του Κόμματος για την αγροτική οικονομία, η αγροτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ δε χωράει στις λογικές «είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της ΕΕ και της ΓΚΑΤΤ, τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα. Για να εφαρμοστεί η πρόταση του ΚΚΕ, χρειάζεται ρήξη και σύγκρουση του δημοκρατικού αντιμονοπωλιακού, αντιιμπεριαλιστικού μετώπου που προτείνει το ΚΚΕ», πρόσθεσαν.

Ο Κ. Ζησίδης αφού αναφέρθηκε στο σχετικό νομοσχέδιο που βάζει ταφόπετρα, όπως τόνισε, στο συνεταιρισμό, υπογράμμισε ότι οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί δεν μπορούν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν στα πλαίσια της ΚΑΠ και της ΟΝΕ, έτσι που να είναι καταδικασμένοι με τη σημερινή πολιτική εξυπηρέτησης των μονοπωλίων.

«Η αγροτική πολιτική που προτείνουμε, τόνισε, μπορεί να στηριχτεί σ' ένα αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα που είναι μαζικό, ενωμένο από τη βάση του έως την κορυφή. Είναι αγωνιστικά προσανατολισμένο στα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς και λειτουργεί σε καθημερινή βάση παρεμβαίνοντας από τα μεγάλα ως τα πιο μικρά προβλήματα που παρουσιάζονται από την πολιτική που εφαρμόζεται».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ