Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Αντιδραστικά τα μέτρα για την Υγεία

Ημερίδα της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ  σχετικά με τα  μέτρα για την Υγεία και τις θέσεις του Κόμματος ενόψει του 16ου Συνεδρίου

Με τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση βαθαίνει ακόμα περισσότερο την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και την εμπορευματοποίησή της. Μετακυλίει το κόστος και τη χρηματοδότησή της, όλο και περισσότερο, στα ασφαλιστικά ταμεία και τους ίδιους τους αρρώστους (για νοσήλια, φάρμακα κλπ). Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Απ. Τασούλας, μέλος της ΕΠ Ηπείρου του ΚΚΕ, αναπτύσσοντας τις θέσεις του Κόμματος στην ημερίδα για Υην υγεία που οργάνωσε η ΝΕ Ιωαννίνων. Ο ίδιος, αφού σημείωσε πως η πολιτική της κυβέρνησης, που υποβαθμίζει την υγεία περιορίζοντας τις δημόσιες δαπάνες, είναι ενταγμένη στη συνολικότερη αντιλαϊκή επίθεση, υπογράμμισε την ανάγκη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής με το λαϊκό μέτωπο που θα υλοποιήσει μια ριζικά διαφορετική φιλολαϊκή πολιτική Υγείας.

Στην εκδήλωση παραβρισκόταν πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους συνδικαλιστές από πρωτοβάθμια σωματεία (Οικοδόμων, συνταξιούχων, υπαλλήλων, Παν/κού Νοσοκομείου κ.ά.), από τους σπουδαστές νοσηλευτικής σχολής ΤΕΙ Ιωαννίνων, Δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά.. Ενώ παρεμβάσεις στην ημερίδα έκαναν:

Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων και μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Φ .Σ. Μαίρη Παντελή, η οποία αναφέρθηκε στην κυβερνητική πολιτική στο χώρο του Φαρμάκου που συμπληρώνει την ανθυγιεινή πολιτική. Χαρακτηριστικά, τόνισε ότι αυτή η πολιτική οδήγησε ώστε, σήμερα, το 48% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης να το πληρώνουν άμεσα οι ασφαλισμένοι και τα 52% τα ασφαλιστικά ταμεία, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη μετακύληση των δαπανών σε βάρος των ασφαλισμένων και των φαρμακοποιών. Αυτούς τους στόχους εξυπηρετούν και τα μέτρα που έχει πάρει τελευταία η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΕΚ Ιωαννίνων Νάστος Δημήτριος επισήμανε ότι η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να είναι ίση για όλο το λαό. Τόνισε πως το πρόβλημα της Υγείας πρέπει να δένεται με τα άλλα προβλήματα των εργαζομένων όπως είναι τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, τα οποία παλεύουμε σήμερα, και κατέληξε: Χρειάζεται πολιτική σε άλλη κατεύθυνση απ' αυτήν που εφαρμόζεται. Εμείς, θα αντιπαλέψουμε αυτά τα συντηρητικά μέτρα.

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κώστας Μπασιούκας, τόνισε ότι η κατάσταση διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος των γιατρών στην Ηπειρο επιτρέπει στην κυβέρνηση να εφαρμόζει την ανθυγιεινή της πολιτική. Σχετικά πρότεινε τη σύσταση Ομάδας Πρωτοβουλίας, για να οργανώσουμε τη μαζική αντίδραση από όλους τους φορείς.

Τέλος, εκ μέρους αντιπροσωπείας Φοιτητών της Ιατρικής ο Θανάσης Σιμούλης χαρακτήρισε τα μέτρα πραγματικά ανθυγιεινά και πρόβαλε την ανάγκη το λαϊκό κίνημα να πάρει πρωτοβουλίες, για να αντιδράσει μαζί με το κίνημα των υγειονομικών.

Στην παρέμβασή του ο Χρήστος Μεντής, μέλος της Επιτροπής για την υγιεινή και ασφάλεια, σημείωσε την έξαρση των επαγγελματικών ασθενειών σε συνδυασμό και με την έλλειψη γιατρών εργασίας. Κάλεσε στη δημιουργία συντονιστικών σε κάθε χώρο δουλιάς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ