Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ
Προσωρινό(;) αδιέξοδο

ΝΙΚΑΙΑ (του απεσταλμένου μας ΔΑΝΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ).-

Στο σκόπελο των ενδοκοινοτικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών προσκρούει, προς το παρόν, η Σύνοδος Κορυφής της Νίκαιας. Χτες νωρίς το απόγευμα μπροστά στο αδιέξοδο που παρουσιάστηκε, η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε τη διακοπή των εργασιών και την έναρξη σειράς κατ' ιδίαν συναντήσεων μεταξύ του Προέδρου της Γαλλίας Ζ. Σιράκ με τον κάθε ηγέτη χωριστά. Στις συναντήσεις αυτές θα διατυπωθούν οι τελικές προτάσεις των κρατών-μελών για τα επίμαχα θέματα (βέτο, αναστάθμιση ψήφων, αριθμός επιτρόπων, ενισχυμένη συνεργασία). Στη συνέχεια και σε συνεργασία της γαλλικής προεδρίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαμορφωθεί ένα νέο κείμενο επί τη βάσει του οποίου οι «δεκαπέντε» θα συζητήσουν σήμερα το πρωί στις 9.30.

Η εξέλιξη αυτή προδίδει το μέγεθος των αντιθέσεων που έχουν εκδηλωθεί στους κόλπους της ΕΕ με αφορμή τη συζήτηση για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και ειδικότερα τις αλλαγές στον τρόπο λήψης των αποφάσεων. Ηταν γνωστό ότι αυτές οι αντιθέσεις θα κορυφωθούν στη Νίκαια, όπου η Γερουσία προσήλθε αποφασισμένη να διεκδικήσει ένα μεγαλύτερο μερίδιο στη διαμόρφωση των αποφάσεων και των εξελίξεων στην ΕΕ. Ομως, η αιφνίδια διακοπή των εργασιών, η ματαίωση της απογευματινής συνεδρίασης και του επίσημου δείπνου, καθώς και η σύνταξη νέου σχεδίου-πρότασης αποδεικνύουν την αποτυχία της γαλλικής προεδρίας για συμβιβασμό επί των αρχικών της προτάσεων. Το κείμενο που θα διαμορφωθεί σήμερα το πρωί μπορεί να δώσει αποτέλεσμα αλλά αυτό θα κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα απ' αυτά που υπολόγιζαν οι Γάλλοι οικοδεσπότες της Συνόδου και θα τηρεί τα προσχήματα μόνον για να μην οδηγηθούν οι «δεκαπέντε» σε ολοκληρωτικό φιάσκο.

Μια γεύση των γερμανο-γαλλικών αντιθέσεων είχαμε χτες, όταν έγινε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια του δείπνου της Πέμπτης υπήρξε φραστική αντιπαράθεση μεταξύ Σιράκ και Σρέντερ με αφορμή την ιταλο-γερμανική πρόταση για μια νέα Διακυβερνητική Διάσκεψη το 2004. Επίσης χτες δημοσιεύτηκε στη «Μοντ» κείμενο που απηχεί τις απόψεις δεκάδων Γάλλων ευρωβουλευτών, με το χαρακτηριστικό τίτλο: «Η Γερμανία απ' τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια;».

Δηλώσεις Σιράκ

Απογοητευμένος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της απογευματινής συνέντευξης, όπου ανακοίνωσε τη διακοπή των εργασιών της Συνόδου. Ο Ζ. Σιράκ παραδέχτηκε την ύπαρξη σοβαρών αντιθέσεων που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια του δείπνου, το οποίο χαρακτήρισε «έντονο και ειλικρινές», ενώ ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λ. Ζοσπέν, προειδοποίησε ότι «αν εμμείνουν όλοι στις θέσεις τους, τότε δε θα υπάρξει απόφαση».

Ο Γάλλος Πρόεδρος, ανακοινώνοντας τη διαδικασία των κατ' ιδίαν συναντήσεων τη χαρακτήρισε «συναντήσεις εξομολόγησης» και τόνισε, με δραματικό τόνο, ότι «έφτασε η ώρα του συμβιβασμού, της σύνεσης».

Τέλος, ο Ζ. Σιράκ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τόνισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν οι προθεσμίες για τη διεύρυνση και ότι «από 1η Γενάρη 2003 θα ανοίξουν οι πόρτες της ΕΕ για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις».

Τα σημεία τριβής

Τέσσερα είναι τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση στη Σύνοδο της Νίκαιας για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Ο περιορισμός του βέτο, η μείωση του αριθμού των μελών της Κομισιόν, η ενισχυμένη συνεργασία και η αναστάθμιση των ψήφων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την πρώτη συζήτηση στη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, διαπιστώθηκε ότι μόνο στο θέμα της ενισχυμένης συνεργασίας υπήρχαν προϋποθέσεις για συμφωνία. Με την ενισχυμένη συνεργασία δίνεται η δυνατότητα σε μια ομάδα κρατών να προχωράει στην ολοκλήρωση μιας πολιτικής χωρίς να μπορεί να τους εμποδίσει κάποιο άλλο κράτος-μέλος.

Στα άλλα τρία θέματα διαπιστώθηκε η ύπαρξη διιστάμενων απόψεων, γεγονός που οδήγησε τη γαλλική προεδρία στη διακοπή των εργασιών.

Ειδικότερα, οι μεγαλύτερες διαφορές εντοπίστηκαν στο θέμα της αναστάθμισης των ψήφων στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ. Στο θέμα αυτό, η Γερμανία εμφανίστηκε αμετακίνητη στην πρότασή της για αύξηση των ψήφων της με βάση το μέγεθος του πληθυσμού της.

Δηλώσεις Σημίτη

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης σε συνέντευξή Τύπου, χτες το μεσημέρι, αρκετή ώρα πριν την ανακοίνωση της διακοπής των εργασιών, εμφανίστηκε μάλλον αισιόδοξος για την τελική έκβαση της Συνόδου. Τόνισε ότι εκτός του θέματος της αναστάθμισης των ψήφων, για τα άλλα τρία θέματα υπάρχουν προϋποθέσεις συμφωνίας. Οπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί στην κατάργηση του βέτο, στην ενισχυμένη συνεργασία και στον περιορισμό της αντιπροσώπευσης στην Κομισιόν, ενώ στο θέμα της αναστάθμισης προτείνει τη «διπλή πλειοψηφία», δηλαδή τον υπολογισμό και της πλειοψηφίας των κρατών-μελών αλλά και της πλειοψηφίας των πληθυσμών.

Ο Κ. Σημίτης ανακοίνωσε ακόμη ότι η Σύνοδος Κορυφής, με απόφασή της, ενέκρινε την εταιρική σχέση Ευρωπαϊκής Ενωσης- Τουρκίας και ζήτησε απ' την Αγκυρα να υποβάλει σχέδιο για την προσαρμογή στα κοινοτικά δεδομένα, με βάση πάντα την εταιρική σχέση.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι επαναβεβαιώθηκε η απόφαση του Ελσίνκι με την οποία καλούνται όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού με βάση τις προτάσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκάνδαλα, καταδίκες και ...άλλα συνήθη(2004-02-22 00:00:00.0)
Οι άγνωστοι διάλογοι της Νίκαιας(2002-03-24 00:00:00.0)
Ανταγωνισμοί, αντιθέσεις και συμβιβασμοί(2000-12-17 00:00:00.0)
Διακυβερνητική Διάσκεψη, νέα δεσμά για τους λαούς(2000-10-22 00:00:00.0)
Πιέζει και το Παρίσι για την ευρωτουρκική προσέγγιση(1997-12-02 00:00:00.0)
ΣΤΗΛΗ: ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΘΗΝΑ: Σημειώσατε(1996-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ