Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Εθνικοαπελευθερωτικό το Μέτωπο

Το κεντρικό θέμα των Θέσεων του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ είναι το ΑΑΔΜ, που ανακινήθηκε από το 12ο Συνέδριο 1987 «πρώτο στάδιο» και «δεύτερο στάδιο» και προτάθηκε το 1996 από το 15ο Συνέδριο. Αλλά μέχρι στιγμής καμιά πρόοδος, γιατί μιλάμε κι ενεργούμε σαν να είμαστε μια ανεξάρτητη χώρα. Ενώ τη θέση των Γερμανών κατακτητών την πήραν οι Αγγλοι το Δεκέμβρη του '44 και των Αγγλων οι Αμερικάνοι με το Δόγμα Τρούμαν το Μάρτη 1947. Κι έτσι η μια κατοχή διαδέχτηκε την άλλη. Δεν ακολουθήσαμε το δρόμο που μας έδειξαν ο Αρης Βελουχιώτης κι ο Τάκης Φίτσιος με τη δημιουργία του Ενοπλου Μετώπου Εθνικής Ανεξαρτησίας (ΜΕΑ) την άνοιξη 1945. Αντίθετα τους αποκηρύξαμε και δεν τους αφήσαμε να πολεμήσουν τους Αγγλους κατακτητές. Τρία περίπου χρόνια τους αφήσαμε με κυβερνήσεις που αυτοί διόριζαν κι άλλαζαν κατά την ομολογία τους σαν το πουκάμισό τους, με τους ταγματασφαλίτες Σούρληδες και Βουρλάκηδες, που κι οι προκάτοχοί τους Γερμανοί είχαν χρησιμοποιήσει να ερημώσουν την ύπαιθρο. Ν' αναγκάσουν εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες να μαζευτούν στις πόλεις ή να φύγουν σε ξένες χώρες, να γλιτώσουν από το μαχαίρι των Αγγλοσυμμοριτών. Να σφάξουν και να εκτελέσουν με τα έκτακτα στρατοδικεία τους δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές και εκατοντάδες χιλιάδες αντιστασιακούς να κλείσουν σε φυλακές και σε στρατόπεδα. Να διώξουν από το στρατό (εθνοφυλακή) κάθε τίμιο και πατριωτικό στοιχείο και να κάνουν ένα στρατό υποτακτικό στους νέους μας κατακτητές. Να τον δείχνει με δουλικότητα ο Π. Κανελλόπουλος στον πάτρωνά του Βαν Φλητ «Ιδού ο στρατός σου».

Ακόμα και στη Μακρόνησο ο Βαν Φλητ και οι Αμερικάνοι με τους τρομοκράτες Αλφαμίτες συγκρότησαν τάγματα από στρατιώτες κρατούμενους, που πολέμησαν το ΔΣΕ. Κι αυτά τα Τάγματα, λέει στο βιβλίο του ο Μπαρτζιώτας, «βαρούσαν στο ψαχνό». Επρεπε λοιπόν αυτό το ΜΕΤΩΠΟ, που συζητάμε σήμερα, να γίνει από τότε, το 1945. Και να 'ναι νέο ΕΑΜ-ΜΕΑ με εθνικοαπελευθερωτικό χαρακτήρα, οπότε το δεύτερό μας αντάρτικο θα 'ταν ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΣΕ) και όχι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΔΣΕ).

Διότι ο χαρακτήρας κάθε αγώνα, πολέμου ή επανάστασης καθορίζει τις κινητήριες δυνάμεις και τις συμμαχίες των αντίπαλων, καθορίζει με ποιους θα 'σαι και ενάντια σε ποιους θ' αγωνίζεσαι. Αμα πούμε: Πάμε να κάνουμε ΜΕΤΩΠΟ, να διώξουμε από τη χώρα μας το ΝΑΤΟ και Αμερικανούς, που δυναστεύουν το λαό μας, ρυθμίζουν τη ζωή μας με κυβερνήσεις της αρεσκείας τους. Σκάρωσαν τη χούντα τους το 1967. Μας πήραν τη μισή Κύπρο και θα μας πάρουν το Αιγαίο κι άλλα νησιά. Κυβερνάνε το στρατό μας. Εστειλαν, στέλνουν και θα στέλνουν τα στρατευμένα μας παιδιά έξω από τη χώρα μας, να σκοτωθούν για ξένα συμφέροντα. Να διώξουμε αυτούς που καταπατούν κάθε ιερό και όσιο, ΟΗΕ και διεθνείς νόμους και δολοφονούν με τους βομβαρδισμούς τους παιδιά, γέρους, γυναίκες κι άντρες. Θα 'ρθει όλος ο λαός μας, όπως ήρθε 41-44. Αλλά αν πούμε πάμε να κάνουμε ΑΑΔΜ, να οικοδομήσουμε το σοσιαλισμό... θα μείνουμε μονάχοι μας μέλη κι οπαδοί του ΚΚΕ. Και το πολύ να 'ρθουν μερικοί, αφού σιγουρευτούν ότι θα βουλευτοποιηθούν. Επομένως οι συνθήκες σήμερα τοπικά και διεθνώς (Βαλκάνια, Ευρώπη και σε όλη τη Γη), δεδομένου ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός είναι πλανητάρχης, απαιτούν ένα εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο, νέο ΕΑΜ, που να επιδιώξει τις συμμαχίες με παρόμοια μέτωπα στα Βαλκάνια, Ευρώπη κι όλη τη Γη. Να γίνει το όραμα του Ρήγα πραγματικότητα:

«Βούλγαροι και Αρβανίτες και Σέρβοι και Ρωμιοί

Αράπηδες και άσπροι...».

Και ας ιεραρχήσουν τους ιμπεριαλιστές μας. Ας πάμε και με τον Αλή (Ευρωπαίους παρακεντέδες των Αμερικανών) ενάντια στην Πύλη (Αμερικανούς). Ας κάνουμε ότι έγινε στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο ενάντια στον άξονα Γερμανία - Ιταλία - Ιαπωνία. Μέτωπο λοιπόν να στηρίζεται αποκλειστικά στην αριθ. 20 Θέση του 16ου Συνεδρίου. «Η συγκρότηση του ΑΑΔΜ δε γίνεται με προϋπόθεση τη συμφωνία για το σοσιαλισμό» προτείνοντας το Δημοκρατικό, ν' αντικατασταθεί με το Εθνικοαπελευθερωτικό ΑΑΔΜ κι όχι ΑΑΔΜ. Κι επειδή αυτό το Μέτωπο μόνο το ΚΚΕ μπορεί να ιδρύσει, τ' άλλα κόμματα της αστικής τάξης έχουν από χρόνια πετάξει τη σημαία της Εθνικής Ανεξαρτησίας κι αυτό φάνηκε καθαρά με τους βομβαρδισμούς στη Σερβία, που το 98% του λαού μας ήταν κατά, οι ηγεσίες των κομμάτων αυτών άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες της χώρας μας να περάσουν από αέρα, ξηρά και θάλασσα οι «ανθρωπιστικοί» επιδρομείς. Κι ας έχουμε υπόψη μας πως ένα νέο ΕΑΜ θα οξύνει τις σχέσεις λαού μας κι αρχών ξενοκρατίας - Αμερικανών. Γι' αυτό ενδέχεται οι υποτελείς μας κυβερνήσεις που μας πήγαιναν δωρεάν με πλοία εφοπλιστών στη Μακρόνησο για να προσκυνήσουμε κει που μας βασάνιζαν, τώρα να μας παν κρατούμενους. Προτιμότερο βέβαια προκειμένου ν' αγωνιζόμαστε για τη λευτεριά και την προκοπή του λαού μας. Θα' ναι σκληρός και δύσκολος ο αγώνας, που μόνο ένα ΚΚΕ μπορεί να τον στηρίξει, να τον αναπτύξει και να τον φέρει σε πέρας. Το ΚΚΕ όπως το '41-'44 θα 'ναι μπροστάρης αυτού του Μετώπου και τ' αγωνιζόμενου λαού μας. Γι' αυτό πρέπει ν' αποτελείται από μέλη καλής πάστας, καλής ποιότητας, τίμιους, καθαρούς κι ανιδιοτελείς. Να λένε θαρρετά τη γνώμη τους. Να μη λιβανίζουν το Γραμματέα τους για να μη χάσουν τη θεσούλα ή την εύνοια της ηγεσίας τους. Γιατί με κάτι τέτοιους επικράτησαν οι πράκτορες του ιμπεριαλισμού, όπως ο Ηρόστρατος Κρούτσεφ και ο Ιούδας Γκορμπατσόφ.

Ολοι αυτοί όσο ψηλά και να τους ανέβασε το Κόμμα ας πάνε στα σπίτια τους. Και το 16ο Συνέδριο ας κάνει μια σχολή (κομματική) να διδαχτεί η ιστορία θετική ή αρνητική της Εθνικής Αντίστασης, όπου ο Α διέγραψε το Β κι ο Β το Γ, να κριθούν ζωντανοί και πεθαμένοι.

Αυτά τα λίγα κι εύχομαι καλή επιτυχία στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΑΧΙΩΤΗΣ

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ