Τρίτη 6 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
Νέα παρέμβαση ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων

Παράσταση διαμαρτυρίας στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε πραγματοποίησαν χτες το πρωί εκπρόσωποι των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», του συνδικάτου Μετάλλου μαζί με τον Αγγελο Βρεττό, εκπρόσωπο της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» και τον Ν. Ξουράφη, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας την ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων, με αφορμή και την πρόσφατη δικαστική απόφαση που έβγαλε παράνομη τη ναυτεργατική απεργία στις 23 Ιούνη.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας έκαναν σαφές ότι η εργατική τάξη δεν πτοείται από τις όποιες δικαστικές αποφάσεις που επιχειρούν να κάμψουν τον αγώνα της και θα συνεχίσει μέχρι να βρει το δίκιο της.

Στη συνάντηση που είχαν με τον Εισαγγελέα εξέφρασαν έντονη διαμαρτυρία για τις ενέργειες των εισαγγελικών αρχών «στον Πειραιά ειδικά - όπως είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους αμέσως μετά ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - αλλά και σε άλλες περιοχές, για το γεγονός ότι το δικαίωμα στην απεργία των εργαζομένων, ειδικά στη ναυτιλία, αλλά όχι μόνο, έχει γίνει παράνομο, δεν υπάρχει πλέον δικαίωμα στην απεργία καταπατώντας το Σύνταγμα που οι ίδιοι υποτίθεται ότι υπερασπίζονται και για αυτό ορκίζονται. Να δηλώσουμε, ότι βεβαίως όποιες αποφάσεις δεν μπορούν να σταματήσουν την πάλη των εργαζομένων και την ταξική πάλη. Αυτή θα συνεχιστεί, θα περιφρουρηθεί, οι αγώνες των εργαζομένων κάτω από αυτή την όξυνση των προβλημάτων δεν πρόκειται να σταματήσουν ποτέ. Εχουμε δίκιο, το ξέρουμε, στον αγώνα θα το βρούμε».

Από τη μεριά του, ο εισαγγελέας είπε ότι θα ερευνήσει αυτά τα οποία κατήγγειλαν τα μέλη της αντιπροσωπείας και ζήτησε να του τα καταθέσουν.

Τον έλεγχο τον κάνουν οι εργάτες

Στο μεταξύ, με κοινή τους ανακοίνωση ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» καλούν τους εργάτες σε μαζική συμμετοχή στην απεργία με πλαίσιο που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες τους. Παράλληλα, τα ναυτεργατικά σωματεία καταδικάζουν την απροκάλυπτη κρατική παρέμβαση στη λειτουργία των συνδικαλιστικών ενώσεων, όπως του ΣΔΟΕ στα γραφεία της ΠΝΟ, στην προσπάθειά τους εφοπλιστές, κυβέρνηση και πολιτικές δυνάμεις που υπερασπίζουν το κεφάλαιο να εκβιάσουν, να τρομοκρατήσουν, να χτυπήσουν την οργάνωση και αντίδραση στα σχέδιά τους. «Είναι πρόκληση, σημειώνουν, και κατάπτωση να υπάρχουν πάνω από 10 χιλιάδες υπεράκτιες εταιρείες στη χώρα μας που φιγουράρουν πρώτοι στη λίστα εφοπλιστές. Είναι πρόκληση να ισχύει ο Ν. 2687/1953 περί προστασίας κεφαλαίων προερχόμενα από το εξωτερικό και να μην ελέγχονται. Είναι πρόκληση να απολαμβάνουν προνομίων τα ναυτικά πρακτορεία - σύγχρονα δουλεμπορικά κέντρα - και θεσμοθετημένα να μην ελέγχονται με δισεκατομμύρια τζίρο από τη "μαύρη" - ανασφάλιστη εργασία».

«Τον έλεγχο, τονίζουν στην ανακοίνωσή τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, τον κάνουν οι εργαζόμενοι και όχι το κράτος και το κεφάλαιο. Θα υπερασπίσουμε και θα περιφρουρήσουμε τα συνδικαλιστικά όργανα και ελευθερίες με ασπίδα τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ