Τρίτη 6 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Συνεδρίασε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή

Η νέα πείρα πρέπει να αξιοποιηθεί για την ολόπλευρη ενίσχυση της δράσης του, κόντρα στην ενσωμάτωση των εργαζομένων

Στιγμιότυπο από τις εργασίες
Στιγμιότυπο από τις εργασίες
Η αγωνιστική πείρα που ενισχύθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες και τα νέα εφόδια για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της προοπτικής των εργατικών και λαϊκών αγώνων συζητήθηκαν την περασμένη Κυριακή, στη διάρκεια της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ που συνεδρίασε στην Αθήνα.

Σ' αυτή τη βάση καταγράφηκε το ειδικό βάρος που αποκτά η ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση για να αναδειχθεί και ο πραγματικός χαρακτήρας των μέτρων και η αληθινή διέξοδος στα λαϊκά προβλήματα. Τη δυναμική που απελευθερώνει η πολιτικοποίηση των αγώνων αναδεικνύει και η επίθεση που δέχεται το ΠΑΜΕ επειδή οργανώνει την πάλη για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και όχι της «ανταγωνιστικότητας». Επίθεση που, όπως τόνισε εισηγητικά εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ο Γιώργος Πέρρος, πρέπει «να γίνει κατανοητό ότι δεν αφορά μόνο το ΠΑΜΕ, αλλά το σύνολο της εργατικής τάξης. Είναι η άλλη όψη του μνημονίου. Επιδιώκουν να γονατίσουν την εργατική τάξη και να μη σηκώνει κεφάλι. Να υποταχθεί, να λυγίσει».

Επισήμανε ότι «παρεμβαίνουν γιατί φοβούνται βεβαίως τη γενίκευση της αμφισβήτησης της πολιτικής τους, αλλά κυρίως φοβούνται τη γραμμή της ανατροπής, της ρήξης, της πάλης που στόχο έχει να αφαιρέσει την εξουσία από τα χέρια τους, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αλλαγή τάξης στην εξουσία». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, «φουντώνουν» οι συζητήσεις και η διαπάλη για τις αιτίες της κρίσης με στόχο «να παραμείνει αλώβητο το καπιταλιστικό σύστημα», να βρεθούν καινούριοι τρόποι «ενσωμάτωσης του εργατικού κινήματος, να καμφθούν αντιστάσεις, να χειραγωγηθούν συνειδήσεις, να μπλοκάρουν αντιδράσεις. Θέλουν να οδηγήσουν τον κόσμο στην αδιαφορία, στην αποχή, στη λογική της αναποτελεσματικότητας, του δε γίνεται τίποτα».

Προτεραιότητα στα πρωτοβάθμια σωματεία

Σ' αυτό το πλαίσιο αποκτά μεγάλη σημασία η πείρα του τελευταίου διαστήματος, όπου μέσα από την αγωνιστική συσπείρωση και οργάνωση με μπροστάρη το ΠΑΜΕ: «Μπήκαν στη μάχη νέες δυνάμεις, δοκιμάστηκαν ιδεολογικοπολιτικά. Δοκιμαστήκαμε όλοι στην κατεύθυνση που βάζαμε δουλειά από τα κάτω. Εφεραν (σ.σ. οι κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών) στην επιφάνεια νέες δυνάμεις, αλλά και τις δυσκολίες από τα εμπόδια που έβαζαν και βάζουν οι άλλες πολιτικοσυνδικαλιστικές δυνάμεις, η εργοδοσία και διάφοροι μηχανισμοί. Εδειξαν ότι μπορούν να απεγκλωβίζονται δυνάμεις μέσα από τέτοιες συγκρούσεις και να δένονται περισσότερο με τον αγώνα για άλλη προοπτική, για βαθιές αντιμονοπωλιακές αλλαγές. Εδειξαν το πνεύμα αυτοθυσίας που απαιτεί η ταξική πάλη. Εφεραν στην επιφάνεια αδυναμίες που έχουμε στη δουλειά μας, στην προετοιμασία των αγώνων, των δυνάμεών μας. Ακόμη ότι γίνονται διεργασίες στη συνείδηση της εργατικής τάξης, ότι έχουν ωριμάσει αγωνιστικές διαθέσεις που πρέπει να αξιοποιηθούν από το ταξικό κίνημα». Εφόδια χρήσιμα στην πορεία ανασύνταξης του κινήματος που - υπογραμμίστηκε - θα περάσει μέσα από σκληρές αναμετρήσεις με την εργοδοσία, τα κόμματά της, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, διάφορες καιροσκοπικές ομάδες που αναπροσαρμόζονται συνεχώς χωρίς ν' αλλάζουν τη συμφωνία τους στην πολιτική που πυροδοτεί την αντιλαϊκή επίθεση. «Πρέπει να οπλίσουμε τις δυνάμεις μας με αντοχή, υπομονή, σταθερότητα, ταξική αδιαλλαξία και ανυποχώρητη θέληση και με αυτοπεποίθηση ότι ανοίγουμε δρόμο με προοπτική», επισήμανε ο Γ. Πέρρος. Από τη σκοπιά αυτή χρειάζεται «ξεκαθαρισμένη αντίληψη για το τι κίνημα χρειάζεται, πώς αυτό θα αναπτύσσεται. Κίνημα ταξικά οργανωμένο και προσανατολισμένο, απέναντι στην καπιταλιστική εργοδοσία, τους νόμους, το κράτος της. Μαζικό, οργανωμένο με βάρος και βάση τον τόπο δουλειάς και τον κλάδο. Που θα στηρίζεται και θα αναπτύσσει την κοινωνική συμμαχία, δε θα παλεύει μόνο για επιμέρους βελτιώσεις, αλλά για το σύνολο των αναγκών της εργατικής οικογένειας, για την ανατροπή και κατάργηση των εκμεταλλευτικών σχέσεων, διεθνιστικό, που θα παλεύει για έναν ενιαίο σκοπό σε κάθε ξεχωριστή χώρα».

Κρίσιμο εργαλείο για να γίνουν τα βήματα που απαιτούνται είναι τα πρωτοβάθμια σωματεία. Οπως σημειώθηκε εισηγητικά, πρέπει να δυναμώνει ολόπλευρα η λειτουργία των συνδικάτων με τα μέλη τους, να συμβάλλουν τα μέλη τους στην ενίσχυση της δράσης τους ειδικά στους μεγάλους χώρους δουλειάς, με την κατάρτιση σχεδίου για κάθε εργασιακό χώρο. Να ενθαρρυνθούν οι μαζικές συλλογικές αποφάσεις, οι πρωτοβουλίες από τα κάτω, να εκφράζεται έμπρακτα η αλληλεγγύη στους άλλους κλάδους. Να ενταθούν η ετοιμότητα, η επαγρύπνηση και η περιφρούρηση, πολιτική, ιδεολογική, ολόπλευρη.

Ενώ τονίστηκε: «Είναι άμεση ανάγκη να μπούμε σε μια περίοδο που θα ενισχυθούν οι σχέσεις του ΠΑΜΕ με την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, μεταξύ των ταξικών Ομοσπονδιών, Συνδικάτων και Αγροτικών Συλλόγων. Να προσανατολιστούμε σε μια συντονισμένη και συνδυασμένη δράση. Δημιουργείται μια τραγική κατάσταση για τις εργατικές οικογένειες και τα λαϊκά στρώματα».

Θετική ανταλλαγή εμπειρίας

Τα σημαντικά βήματα και οι ευθύνες που μεγαλώνουν διαρκώς αναδείχθηκαν στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε.

Η αξία που έχουν οι Επιτροπές Αγώνα και κατά περιοχή φάνηκε από την εμπειρία της Επιτροπής Αγώνα Κορωπίου, η οποία δραστηριοποιείται διακλαδικά, παρεμβαίνοντας στο σύνολο της Βιομηχανικής Ζώνης της περιοχής. Στις τηλεπικοινωνίες, η δράση του ΣΕΤΗΠ (στην Αττική) μετρά σημαντικούς καρπούς με τη συγκρότηση 8 σωματειακών επιτροπών, με τη δράση των οποίων εκφράστηκε έμπρακτα η αλληλεγγύη εργαζομένων του κλάδου στους ναυτεργάτες, κατά την πρόσφατη απεργία. Αντίστοιχη θετική εμπειρία καταγράφεται και στον κλάδο του χρηματοπιστωτικού, αλλά και στους ΟΤΑ (όπου οι εργαζόμενοι σε μια σειρά δήμους προσπέρασαν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και συμμετείχαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους).

Στη Μεσσηνία, η σχεδιασμένη δουλειά για δημιουργία επιτροπών σε κάθε κλάδο αποδίδει καρπούς και με τη δημιουργία, ήδη, κλαδικών συνδικάτων σε ΟΤΑ και Επισιτισμό - Τουρισμό, μετρώντας βήματα και στη δουλειά με τους μετανάστες, όπως έγινε στα Φιλιατρά.

Η ανάγκη σταθερής οργάνωσης όσων δεν έχουν δουλειά αναδείχθηκε από τη λειτουργία της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών, που μεταξύ άλλων κατάφερε την πρόσληψη ανέργων, απέτρεψε εκβιασμούς και απολύσεις, αναδεικνύει τις αιτίες της ανεργίας.

Η ανάγκη να αποκαλυφθεί ο ρόλος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού αναδείχθηκε από συνδικαλιστές σε Τύπο - Χαρτί, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι, στη διάρκεια της 48ωρης απεργίας του Απρίλη, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ σε επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου σε Κόρινθο και Πάτρα καλούσαν τους εργάτες σε 2ωρες στάσεις εργασίας.

Συνάντηση ευρωπαϊκών συνδικάτων

Τη σύσκεψη χαιρέτισε εκ μέρους της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας ο Γιώργος Μαυρίκος, Γενικός Γραμματέας της ΠΣΟ. Σημειώθηκε, δε, πως το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των ευρωπαϊκών συνδικάτων μετά την πρόσκληση - έκκληση που απηύθυνε το ΠΑΜΕ, στην τελευταία απεργιακή συγκέντρωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ