Τρίτη 6 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Πλήθος ερωτημάτων για την «υιοθεσία» του

Αίθουσα του Θεατρικού Μουσείο στο ημιυπόγειο του Πνευματικού Κέντρου της Αθήνας
Αίθουσα του Θεατρικού Μουσείο στο ημιυπόγειο του Πνευματικού Κέντρου της Αθήνας
Οφειλές στο IKA, φόροι, μισθοδοσίες, ενοίκιο της βιβλιοθήκης και πολλές άλλες οικονομικές υποχρεώσεις συνεχίζουν να πονοκεφαλιάζουν τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του Κέντρου Μελέτης - Ερευνας Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο (μη κερδοσκοπικό σωματείο). Αποκλειστικά επιχορηγούμενο από το ΥΠΠΟ το Κέντρο έλαβε μόνο 150.000 ευρώ τον περασμένο Νοέμβρη, από τα οποία πληρώθηκαν οι μισθοί μέχρι και τον Απρίλη, ενώ έγινε ένας διακανονισμός με το ΙΚΑ, που σημαίνει 12.000 ευρώ το μήνα.

Ετσι, δέσμια της κυβερνητικής αδιαφορίας, άλλη μια κιβωτός πολιτισμού, εκτός όλων των άλλων προβλημάτων, χρόνια τώρα, αδυνατεί να επιλύσει και το στεγαστικό της πρόβλημα. Κατά καιρούς, έχουν δηλώσει διάφοροι πρόθεση «υιοθεσίας» του Κέντρου. Τελευταίος υποψήφιος ο δήμος Αθηναίων, ο οποίος αγόρασε ένα διατηρητέο κτίριο καταστήματος - γραφείων στην ακριβότερη περιοχή του κέντρου, στη Μητροπόλεως. Για την αγορά, ο δήμος πλήρωσε 7 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να στεγαστεί «πολυχώρος - μουσείο». Για την ιστορία θυμίζουμε ότι στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αγορά κτιρίου με συγκεκριμένες φωτογραφικές αξιώσεις προσήλθε μόνον ένας ενδιαφερόμενος, προσφέροντας το ακίνητο που είχε αγοράσει το 2005 έναντι 2,9 εκατ. (αντικειμενικής αξίας 1,9). Για την αγορά αυτή, υπήρξαν καταγγελίες αδιαφάνειας, αλλά και ακαταλληλότητας για το συγκεκριμένο σκοπό.

Η Ζωή Βαλάση από τη «Συμπαράταξη», σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Νοέμβρη μίλησε για αγορά με στοιχεία λανθασμένα και παραπλανητικά, ακόμη και στο συμβόλαιο που αναφέρει λάθος διεύθυνση στην πίσω όψη του κτιρίου της οδού Πετράκη. Είπε, μεταξύ άλλων, και για χώρους που δεν επαρκούν και δεν επιτρέπουν πρόσβαση σε αναπήρους, για λιθόκτιστο κτίριο με άγνωστη στατική συμπεριφορά, έλλειψη κεντρικής θέρμανσης και ζήτησε αναβολή της συζήτησης.

Ομως, ο Δήμος προχώρησε το θέμα και σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτοιμος να αποστείλει, ίσως και να απέστειλε προς το ΔΣ του Θεατρικού Μουσείου, σύμβαση συνεργασίας, που είναι αμφίβολο κατά πόσο θα επιλύσει πραγματικά τα προβλήματα του Θεατρικού Μουσείου ή θα του δημιουργήσει περισσότερα. Γιατί βιάζεται τόσο ο Δήμος; Είναι έτοιμο το κτίριο να στεγάσει ένα μουσείο; Υπάρχει μουσειολογική και εκθεσιακή μελέτη (που να προβλέπει το ελάχιστο που χρειάζεται ένα σύγχρονο μουσείο); Εχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για τα παραπάνω και για την απρόσκοπτη συνεχή λειτουργία του; 'Η θα κληθεί το Θεατρικό Μουσείο, ενώ δεν έχει χρήματα, να ανακαινίσει το κτίριο;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ