Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω

Σύντροφοι,

Με τις Θέσεις της ΚΕ, που αποτελούν κατά την άποψή μου ένα ντοκουμέντο που ανταποκρίνεται στο μαρξισμό-λενινισμό, της παράδοσης του λαού μας, και του διεθνούς κομουνιστικού κινήματος.

Είμαι αισιόδοξος για τις αρχές γιατί πριν περάσω στο ΚΚ ήμουν εθνικιστής, άπατρις. Ντρεπόμουν που έλεγα ότι ήμουν Ελληνας, δεν αγαπούσα δίχως να έχω συμφέρον. Σήμερα μέσα από την οργανωμένη πάλη, έμαθα να αγαπώ τον άνθρωπο όποιας φυλής, χρώματος, θρησκεύματος κι αν είναι.

Τις Θέσεις τις διάβασα όσο μπορούσα καλύτερα, συμφώνησα στην ΚΟ μου. Κάποιοι που μπορεί να διαφωνούν θα πρέπει να είναι κακοπροαίρετοι, εκτός και αν κάνουν καλοπροαίρετη κριτική και προτάσεις.

Σύντροφοι, τα βασικά ερωτήματα που μπαίνουν, κατά την άποψή μου, στους κομμουνιστές και όλους τους εργαζόμενους, είναι πέντε:

1. Πώς θα συμπαραταχτούν.

Α) Με την κατανόηση της ταξικής πάλης, που προϋποθέτει πολιτικό κριτήριο και πολιτική συνείδηση της τάξης σου.

Β) Στις αντιδραστικές επιλογές των αστικών κομμάτων από τη μια, και από την άλλη στην καθημερινή πάλη πάνω στα μικρά και μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο λαός.

Γ) Με τη συνειδητή και ταξική πάλη, με το λόγο και την πράξη των κομμουνιστών.

2. Ποιοι παράγοντες.

Α) Με την καθημερινή δική μας πάλη δίνοντας στο λαό μας τη διέξοδο με οδηγό το Μ-Λ.

Β) Να τον βεβαιώνουμε καθημερινά με τις πράξεις μας, ότι αυτός είναι ο δημιουργός, ο παραγωγός, σε αυτόν ανήκει η ειρηνική ζωή, η ευημερία, με αλληλεγγύη και συνεργασία με τους λαούς του κόσμου.

Οταν κατανοήσει ο εργάτης, ο αγρότης, ο μικρομεσαίος, η γυναίκα, ο διανοούμενος, ότι εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε η πλειοψηφία που δημιουργούμε τα αγαθά, θα κατανοήσουμε ότι εμείς έχουμε και τη δύναμη για να ανατρέψουμε τους λίγους, που πίνουν το αίμα των εργαζομένων. Σύντροφοι, στη 10ετία που πέρασε, πολύς κόσμος έχει κατανοήσει ότι το ΚΚΕ, με τη συνεπή στάση του και την αγωνιστικότητά του, είχε και έχει κερδίσει πολλά. Οι ανατροπές που έγιναν από τους ρεφορμιστές στις ανατολικές και κεντρικές χώρες της Ευρώπης, τα γεγονότα στα Βαλκάνια, τα προβλήματα της φτώχειας στη Σ.Ε. και οι τοπικοί πόλεμοι στο εσωτερικό της χώρας και της λεγόμενης ΕΕ στα θέματα παιδείας, υγείας, εργασίας, πολιτισμού, περιβάλλοντος, στους αγρότες που τους διώχνουν, η εγκατάλειψη της επαρχίας, και άλλα πολλά που οι εργαζόμενοι τα αντιμετωπίζουν καθημερινά, στην προσπάθεια της αστικής τάξης να εφαρμόσει τη σιδερένια φτέρνα, σ' όλα αυτά οι λαοί θα αντισταθούν, η αγανάκτηση θα γίνει ποταμός και θα πνίξει τους εκμεταλλευτές μαζί με τη δημοκρατία τους.

Εδώ θα ήθελα να δώσω ένα παράδειγμα που έχω διαπιστώσει στην καθημερινή μου δουλιά. Υπάρχει μια αναντιστοιχία με τον κόσμο που έχει μάθει τη μητρική του γλώσσα, από τη μια, και από την άλλη με με τον πολύ λαό μας, που δεν τη γνωρίζει. Ο μεν πρώτος μπορεί να διαβάζει, να ερευνά να μαθαίνει, να συμφωνεί ή να διαφωνεί με μας (όχι όλοι βέβαια), ο δεύτερος να διαφωνεί κάθετα δίχως να γνωρίζει. Η άρχουσα τάξη έχει κατορθώσει να περάσει στο λαό μας τα συμφέροντά της σαν συμφέροντά του. Οταν εξηγείς στο λαό γιατί είμαστε ενάντια στην ιδιωτική πρωτοβουλία στα μέσα μαζικής παραγωγής, τον κάνεις να αρχίζει να δυσπιστεί σε αυτά που είχε μάθει.

3. Πώς θα διαμορφωθεί.

Οι Θέσεις δίνουν τον μπούσουλα, από μας και την εργατο-αγροτιά μαζί με τα υπόλοιπα κοινωνικά κινήματα.

4. Ποιος είναι.

Πολιτικός, ταξικός, καθοδηγητικός, υπονομευτικός, επιθετικός γιατί το δίκιο είναι με μας.

5. Πώς είναι και με...

Η 3η Συνδιάσκεψη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, οι τοποθετήσεις αρκετών εκπροσώπων που συμφωνούν για το συντονισμό σε παγκόσμιο επίπεδο της δράσης μας ενάντια στη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, οι δύο συναντήσεις των ταξικών συνδικαλιστών και συνδικάτων, καθώς και οι μεγάλες κινητοποιήσεις του Σιάτλ, της Νέας Υόρκης, της Πράγας, της Αυστραλίας μάς δείχνουν το δρόμο.

Κάποιες παρατηρήσεις:

Δεν πιστεύω ότι ο όρος διάσπαση είναι σωστός. Αυτό που κατά τη γνώμη μου είναι πολλοί έχουν γίνει στελέχη και κομματικά μέλη στα 83 χρόνια χρόνια δράσης του ΚΚΕ. Η λίγη ιστορία που είχε το παγκόσμιο ΚΚ και το δικό μας έχει δείξει το αντίθετο.

Αν δούμε μετά τη μεταπολίτευση πόσοι πέρασαν από το Κόμμα και πόσοι έμειναν, πόσους διαγράψαμε για αντικομματικές ενέργειες, θα διαπιστώσουμε ότι ο οπορτουνισμός, αριστερός ή δεξιός, είναι ύπουλος αντίπαλος που δουλεύει μέσα μας και ακριβώς αυτά τα άτομα ήταν η αιτία που μας έλεγαν ότι είμαστε το κόμμα των λαθών.

Εδώ θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση στο Μ. Κωστόπουλο. Οι ενέργειές του βοήθησαν το προλεταριάτο, ή τους ταξικούς αντιπάλους, την άρχουσα τάξη;

Για τον σ. Γιάννη Θεωνά διαφωνώ με το σημείωμά του που δημοσιεύτηκε στο «Ρίζο», συμφωνώ με τις απαντήσεις που δόθηκαν από κάποιους συντρόφους και με το ενημερωτικό σημείωμα του ΠΓ, 5-11-2000. Ενα μόνο θέλω να σημειώσω: Ο λαός μας λέει μια παροιμία: «Τα στερνά τιμούν τα πρώτα».

Σύντροφοι, η ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών έδειξε, ότι το ΚΚ δεν ήταν ξενοκίνητο. Το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, εδώ και 83 χρόνια είναι πατριωτικό και δοξασμένο, το μόνο. Ποτέ του δεν πρόδωσε την εεγατική τάξη. Ας κοιτάξουμε λίγο πίσω. Πόσα αστικά κόμματα έχει φτιάξει η αστική τάξη εδώ και 83 χρόνια, τι λένε στο λαό και τι κάνουν. Αν μελετούσαν οι οπορτουνιστές λίγο το παρελθόν και το σύγκριναν με το παρόν θα μπορούσαν να δουν ότι το μέλλον δεν οδηγεί πουθενά, ή μάλλον στον πνιγμό. Οχι δεν μπορούμε να πατάμε σε δυο βάρκες.

Σύντροφοι, η κατάσταση είναι δύσκολη, αυτό είναι γεγονός, άλλο τόσο είναι γεγονός, ότι ο καπιταλισμός, παρά το πάνω χέρι που πήρε τη 10ετία που μας πέρασε, δεν αισθάνεται σίγουρος. Διαμορφώνει τους νεκροθάφτες του. Με τους απλούς ανθρώπους που συζητώ και στο ερώτημά μου γιατί δεν ψηφίζουν το ΚΚΕ, μου απαντούν στερεότυπα, μας έχουν τρομοκρατήσει, μας καταπιέζουν στη δουλιά μας, με το ρουσφέτι, την εξαγορά των συνειδήσεών μας, την προσπάθεια να διαφθείρουν τον τίμιο εργάτη, αγρότη, εργαζόμενο.

Οταν εξηγήσεις σ' αυτούς τους ανθρώπους τι θέλει να κάνει το Κόμμα μας, τι είδους δημοκρατία είναι αυτή του Σημίτη, του Παπανδρέου, του Καραμανλή και για ποια δημοκρατία μιλάμε, τότε συμφωνούν και σου λένε, ναι, ό,τι έχουμε κερδίσει τα έχουμε κερδίσει από τους αγώνες των κομμουνιστών.

Στο Κόμμα υπάρχουν συλλογικές και προσωπικές ευθύνες, στους πολίτες υπάρχουν προσωπικές, που πιστεύουν ότι στα αστικά κόμματα υπάρχουν καλοί και κακοί βουλευτές αφού όλοι τους ψηφίζουν στη Βουλή τα αντιδραστικά νομοσχέδια. Και με την ευκαιρία μια πρόταση. Στην πρόταση του Κόμματος για την εξεταστική επιτροπή, οι Κυκλαδίτες βουλευτές και των άλλων νησιών Βορείου Αιγαίου και Δωδεκανήσου ποια θέση πήραν; Να βγάλουμε σε προκήρυξη τα πρακτικά της Βουλής για το «Σαμίνα» και να τα μοιράσουμε σε όλη την Ελλάδα. Τις θαλάσσιες συγκοινωνίες δεν τις χρησιμοποιούν μόνο οι νησιώτες. Στη Νάξο όλα τα νέα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν οικογένεια (ένα παιδί) έρχονται στην Αθήνα.

Από πολύ παλιά τους είχαν υποσχεθεί, και υπόσχονται και τώρα, ότι στο Κέντρο Υγείας θα κάνουν επέκταση για νοσοκομείο.

Τελειώνοντας το σημείωμα πρέπει να πω ότι μας χρειάζεται επιμονή και υπομονή σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες της καθημερινής μας πάλης. Οι σύντροφοί μας Μπελογιάννης, Πλουμπίδης, Μπάτσης και τόσοι άλλοι, που έπεσαν αγωνιζόμενοι, μας οδηγούν.

Οι σύντροφοι που παλεύουν σήμερα είναι άξιοι των προηγούμενων, είναι οι συνεχιστές των αγώνων για την ανατροπή της καπιταλιστικής δικτατορίας και την εγκαθίδρυση της προλεταριακής δημοκρατίας.

Στο 16ο Συνέδριό μας, είμαι βέβαιος ότι θα παρθούν σωστές αποφάσεις, το ποτάμι δε γυρίζει πίσω και για τη χώρα μας και παγκόσμια είναι επίκαιρο και σήμερα το «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε».

Συντροφικά

ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΕΓΑΚΗΣ

Γρ. της ΚΟ Ορεινής Νάξου

Νάξος

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2019-02-02 00:00:00.0)
Εγώ ανησυχώ(2013-03-30 00:00:00.0)
Για τις Θέσεις της ΚΕ(2013-03-07 00:00:00.0)
Τίμησαν τον Στρατή Τσαμπή(2008-03-15 00:00:00.0)
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ(1996-06-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ