Σάββατο 3 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέα κρίση στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Συνέχεια της κρίσης στον ελληνικό κινηματογράφο, εν αναμονή του σχετικού νομοσχεδίου, αποτελεί η προσπάθεια, όπως καταγγέλλει η Διασωματειακή Επιτροπή των φορέων του οπτικοακουστικού, του προέδρου και του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) «προκειμένου να παρατείνουν τη θητεία τους, που έληξε στις 30 Ιουνίου».

Η Διασωματειακή σημειώνει ότι «στις 29 Ιουνίου 2010, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΕΚΚ, που κατέθεσε το μέλος της Γενικής Συνέλευσης και πρόεδρος της ΕΜΣΕ, Γιάννης Γλέζος. Το Δικαστήριο ακύρωσε την αυθαίρετη απόφαση της Διοίκησης για αναβολή της προγραμματισμένης και υποχρεωτικής από το νόμο Γενικής Συνέλευσης της 30ής Ιουνίου, για τον προσεχή Σεπτέμβριο 2010 και υποχρέωσε την Διοίκηση του ΕΚΚ να συγκαλέσει τακτική Γενική Συνέλευση και αρχαιρεσίες στις 26 Ιουλίου 2010».

Προσθέτει ότι η θητεία της παρούσας διοίκησης έληξε στις 30/6, αλλά «παρ' όλα αυτά ο πρόεδρος του ΕΚΚ, κ. Γιώργος Παπαλιός, προσπάθησε ανεπιτυχώς να παρατείνει τη θητεία του μέχρι 8 Σεπτεμβρίου 2010, προφασιζόμενος προσχηματικούς λόγους ακυρότητας της Γενικής Συνέλευσης. Συγκεκριμένα, η δικαιολογία του που εφηύρε ήταν ότι η πρόσκληση προς τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης είχε αποσταλεί 19 μέρες νωρίτερα και όχι 20 ημέρες, όπως προβλέπει ο Νόμος. Η δικαιολογία αυτή θεωρήθηκε από όλους και από το Δικαστήριο προσχηματική, καθώς η απόφαση για τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης ελήφθη στις 6 Μαΐου 2010, δηλαδή ενάμιση μήνα νωρίτερα από την ημέρα της Συνεδρίασης, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ΔΣ του ΕΚΚ είχε όλο τον καιρό να επιδώσει νόμιμα την πρόσκληση».

Θυμίζουμε ότι πέρυσι και για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, δεν υπερψηφίστηκε ο απολογισμός του ΔΣ. Και τότε και τώρα, οι εξελίξεις στο Κέντρο - και γενικά στο χώρο του εγχώριου κινηματογράφου - σχετίζονται άμεσα με τον σαφή προσανατολισμό και της σημερινής κυβέρνησης να εμβαθύνει την εμπορευματοποίηση του κινηματογράφου, με ένα νομοσχέδιο το οποίο οι φορείς έχουν βάσιμες ανησυχίες ότι, μεταξύ άλλων, ουσιαστικά θα τους «εξορίσει» από κάθε θεσμικό όργανο για την ανάπτυξη των οπτικοακουστικών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ