Ερευνητικό πλοίο επί δύο μέρες έπλεε 8 μίλια νότια από τις ελληνικές ακτές της Θράκης και βόρεια της Σαμοθράκης
Τετελεσμένα γύρω από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία, ενώ είναι σε εξέλιξη η ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση για τις σχετικές διευθετήσεις, ειδικά μετά και την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Το σκοπό αυτό υπηρετούν οι υποθαλάσσιες έρευνες σε περιοχές που χωρίς καμία αμφισβήτηση ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, με την έξοδο του υδρογραφικού πλοίου του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Τσεσμέ».
Το εν λόγω πλοίο πραγματοποίησε έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μόλις 8 ν. μίλια νότια από τις ελληνικές ακτές της Θράκης και 15 ν. μίλια βόρεια των ακτών της Σαμοθράκης, δηλαδή στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων της Θράκης. Σημειώνεται πως το δικαίωμα της υφαλοκρηπίδας συνίσταται στο δικαίωμα εκμετάλλευσης του βυθού των διεθνών υδάτων από την πλησιέστερη χώρα.
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, στη διάρκεια του διήμερου 29 και 30 Ιούνη, έκανε ένα διαρκές πήγαινε - έλα από τα ανατολικά προς τα δυτικά και το αντίθετο, μεταξύ Θράκης και Σαμοθράκης τέμνοντας το θαλάσσιο δρόμο που συνδέει το ελληνικό νησί με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και πραγματοποιώντας ανά τακτά διαστήματα στάσεις, ενδεικτικό ότι διεξήγαγε υποθαλάσσιες έρευνες.
Μάλιστα, το βράδυ της 29ης Ιούνη άναψε και φώτα στο βυθό ενδεικτικό ότι κατέβασε μηχανήματα για υποθαλάσσιες έρευνες, ενέργεια που σαφώς συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Τελικά χτες στις 16.45 το τουρκικό πλοίο αγκυροβόλησε στο τουρκικό λιμάνι του Αίνου, χωρίς να είναι γνωστό το πρόγραμμά του. Ανάλογα περιστατικά είχαν σημειωθεί με το «Χόρα» το 1976 και το «Σισμίκ» το 1987.
Το τουρκικό σκάφος παρακολουθούνταν διακριτικά από την κανονιοφόρο «Πολεμιστής», ενώ όταν το ελληνικό πλοίο έστειλε σήμα προς το τουρκικό ερευνητικό, καλώντας το να σταματήσει τις έρευνες γιατί βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, αυτό αδιαφόρησε επιδεικτικά να απαντήσει.