Πέμπτη 1 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ζήτημα συνταγματικότητας για πέντε σημεία

Αντισυνταγματικές έκρινε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου πέντε βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό. Η γνωμοδότηση δεν έχει άμεσα εκτελεστό χαρακτήρα, αλλά επί της ουσίας ενθαρρύνει προσφυγές κατά των υπουργικών αποφάσεων που θα εκδοθούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικά:

- Τη μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων σε άλλο ασφαλιστικό φορέα, δηλαδή την υπαγωγή τους στο ΙΚΑ.

- Τη διάταξη που προβλέπει να καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών τα ποσά των συντάξεων στο Δημόσιο και η αναπροσαρμογή τους. Θεωρεί ότι το ύψος των συγκεκριμένων συντάξεων πρέπει να ορίζεται με νόμο.

- Τη διάταξη που απαγορεύει στους συνταξιούχους του δημοσίου να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

- Το άρθρο 8 του νομοσχεδίου που αναφέρει ότι μειώνονται οι συντάξεις της χήρας συζύγου, εφόσον η σύζυγος είχε μεγάλη (πλέον των δέκα ετών) διαφορά ηλικίας με τον αποβιώσαντα σύζυγο.

- Αλλες επιμέρους διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για το Δημόσιο, όπως η υπαγωγή των εργαζομένων της Βουλής στο ΙΚΑ, η ρύθμιση που θεσπίζει όριο ηλικίας στους δικαστές που πλέον θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ