Πέμπτη 1 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Συλλήψεις κατασκόπων δημιουργούν ένταση

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι πρόσφατες συλλήψεις έντεκα ατόμων (δέκα στις ΗΠΑ και ένας στην Κύπρο) με την κατηγορία της κατασκοπίας υπέρ της Ρωσίας δε θα βλάψουν τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις, υποστήριξε χτες ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τις αμερικανικές αρχές ότι έδρασαν εσφαλμένα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έκανε λόγο για απύθμενους αμερικανικούς ισχυρισμούς, ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε από το Ισραήλ όπου βρίσκεται πως «εξακολουθούμε να μην έχουμε τις απαιτούμενες εξηγήσεις».

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς δήλωσε την Τρίτη «πιστεύω πως έχουμε κάνει μια νέα αρχή στην από κοινού μας συνεργασία σε ζητήματα των Ηνωμένων Εθνών, της ΛΔ Κορέας και του Ιράν. (...) Ετσι, δε νομίζω πως αυτό το γεγονός (της σύλληψης των 11) θα επηρεάσει αυτές τις σχέσεις».

Σημειώνεται πως τα ξημερώματα της Τρίτης δέκα άτομα συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ (στο Νιου Τζέρσεϊ, στη Νέα Υόρκη, στη Βιρτζίνια, και την Βοστόνη) με την κατηγορία της συνωμοσίας και οι 8 κατηγορούνται και για ξέπλυμα χρήματος. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από τα ΜΜΕ στην 28χρονη Αννα Τσάπμαν, που εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτρια μεσιτικού γραφείου στο διαδίκτυο και με διασυνδέσεις με ...την υψηλή κοινωνία των ΗΠΑ.

Ο 11ος ύποπτος συνελήφθη την Τρίτη στην Κύπρο στο αεροδρόμιο της Λάρνακας την ώρα που επιχειρούσε να ταξιδέψει στη Βουδαπέστη. Οι συλλήψεις αυτές έγιναν μόλις λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στις ΗΠΑ, ενώ προκάλεσαν και τη χλεύη του Ρώσου πρωθυπουργού Βλ.Πούτιν που συναντήθηκε με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στη Μόσχα. Η υπόθεση των κατασκόπων, που βέβαια καλύπτεται από πολλά ερωτηματικά (και δεν αποκλείεται να έχει και εσωτερική χροιά ανάμεσα σε κλιμάκια της ηγεσίας των ΗΠΑ) δείχνει ότι μπορούν να υπάρξουν αντιπαραθέσεις και την ίδια στιγμή να συνεχίζεται η συνεργασία και ταυτόχρονα οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε μια σειρά τομείς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ