Πέμπτη 1 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΚΤ
Με το τσουβάλι τα λεφτά στις τράπεζες

Ο λαός καταδικάζεται στη φτώχεια την ίδια ώρα που το κεφάλαιο αντλεί τεράστια ποσά μέσα από τις ενισχύσεις στα τραπεζικά μεγαθήρια

Χαράς ευαγγέλια για το τραπεζικό κεφάλαιο αποτελούν οι αποφάσεις της ΕΚΤ

ASSOCIATED PRESS

Χαράς ευαγγέλια για το τραπεζικό κεφάλαιο αποτελούν οι αποφάσεις της ΕΚΤ
Εν μέσω σκληρών ανταγωνισμών ανάμεσα στο δολάριο και το ευρώ, η Κομισιόν έρχεται να ενισχύσει τα μέτρα - θηλιά στο λαιμό των κρατών εκείνων που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ η στήριξη που παρέχει η ΕΚΤ και οι κρατικοί προϋπολογισμοί στο κεφάλαιο και ιδιαίτερα στις τράπεζες, γιγαντώνεται.

Μέσω των διαφόρων μέτρων «στήριξης» (ρευστότητα στις τράπεζες με ενέχυρο κρατικά χρεόγραφα, αγορά επιπλέον ομολόγων από τις αγορές), η ΕΚΤ έχει συγκεντρώσει σχεδόν το μισό του συνολικού δημόσιου χρέους της Ελλάδας και αναδεικνύεται στον «νούμερο ένα» πιστωτή της χώρας. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει 89,4 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ και η ΕΚΤ έχει συγκεντρώσει επιπλέον ομόλογα αξίας περίπου 70 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ελέγχει περίπου 160 δισ. ευρώ, σε σύνολο περίπου 300 δισ. ευρώ που ανέρχεται το συνολικό χρέος.

Παράλληλα, χορήγησε χτες ποσό ρεκόρ 131,9 δισ. ευρώ σε ρευστό για τρεις μήνες σε 171 τράπεζες της ευρωζώνης, οι οποίες πρέπει να της αποπληρώσουν σήμερα ένα γιγάντιο δάνειο 442 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατο υπόμνημα της «Royal Bank of Scotland», υπήρχε η εκτίμηση ότι αυτή η επιχείρηση θα υπερέβαινε τα 250 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχο προηγούμενο ήταν στις 29 Οκτώβρη 2008, όταν χορηγήθηκαν 103,1 δισ. ευρώ μετά την κατάρρευση της «Lehman Brothers» στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι δίνει παράταση μέχρι το τέλος του 2010 στα μέτρα στήριξης των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή στα μέτρα κεφαλαιακής στήριξης, το σχήμα των εγγυήσεων και το σχήμα δανείων με ομόλογα, που είχαν εγκριθεί αρχικά στις 19 Νοέμβρη του 2008 και έχουν λάβει ήδη δυο παρατάσεις, μια το 2009 και μια το 2010. Αντίστοιχη παράταση ανακοινώθηκε και για τα μέτρα στήριξης των τραπεζών σε Ολλανδία, Πολωνία και Σλοβενία.

Κυρώσεις - μαστίγιο για νέες ανατροπές

Την επιβολή κυρώσεων στα κράτη - μέλη της ΕΕ που εμφανίζουν υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα και παραβιάζουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης προτείνει η Κομισιόν, σύμφωνα με τον επίτροπο για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Ολι Ρεν.

Σε περίπτωση που ένα κράτος δε συμμορφώνεται με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, προβλέπονται κυρώσεις σε δυο φάσεις: Αρχικά, προσωρινό πάγωμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για γεωργία, αλιεία και εκείνων από το Ταμείο Συνοχής (δηλαδή, εκείνες οι οποίες προορίζονται για τις φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ) μέχρι το κράτος να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις. Στη συνέχεια, αν το κράτος δε «συμμορφωθεί», θα παγώνουν οριστικά οι παραπάνω κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

Συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις για το θέμα των κυρώσεων αναμένεται να κατατεθούν τον Σεπτέμβρη. Παράλληλα, η Κομισιόν προτείνει να ενισχυθεί η εποπτεία του δημόσιου χρέους και να ληφθούν υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως το ιδιωτικό χρέος, το χρέος των νοικοκυριών, οι εγγυήσεις για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η γήρανση του πληθυσμού κ.ά. Ακόμα, προτείνει να καταγράφονται σε έναν «πίνακα επιδόσεων» οι αποκλίσεις ανταγωνιστικότητας και οι δημοσιονομικές ανισορροπίες του κάθε κράτους, οι οποίες θα συνοδεύονται από συγκεκριμένες συστάσεις προς τα κράτη - μέλη.

Η Κομισιόν προσανατολίζεται και στην εφαρμογή του «ευρωπαϊκού οικονομικού εξαμήνου», το οποίο να ισχύσει από τις αρχές του 2011, βάσει του οποίου κάθε Απρίλη θα κατατίθενται στο ΕΚΟΦΙΝ τα σχέδια προϋπολογισμού των κρατών - μελών και μετά από συστάσεις του ΕΚΟΦΙΝ τα κράτη - μέλη θα οριστικοποιούν τους προϋπολογισμούς τους. Οι προτάσεις της Κομισιόν γι' αυτό το θέμα, αναμένεται να εγκριθούν στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις 13 Ιούλη στις Βρυξέλλες.

Στα ύψη η ανεργία

Γιγάντωση της ανεργίας μέχρι το 2015 προβλέπει για τη Μεγ. Βρετανία το υπουργείο Οικονομίας της χώρας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian». Προβλέπεται ότι περίπου 1,3 εκατ. θέσεις εργασίας να χαθούν ως συνέπεια των μέτρων λιτότητας. Η ανεργία αναμένεται να κορυφωθεί το 2010 φτάνοντας το 8,1%, , ενώ στη συνέχεια προβλέπεται σταδιακή μείωση μέχρι να φτάσει το 6,1% το 2015.

Την ίδια στιγμή, οι αμερικάνικες ιδιωτικές εταιρείες αύξησαν τις θέσεις εργασίας τον Ιούνη μόλις κατά 13.000, τη στιγμή που οι οικονομολόγοι του «Bloomberg» περίμεναν η έρευνα να δείξει αύξηση κατά 60.000 θέσεις εργασίας, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση από 23.000 έως 100.000 θέσεις.

Στο χαμηλότερο επίπεδο ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης, βρίσκεται για την Ελλάδα ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, ο οποίος καταγράφει τις προσδοκίες καταναλωτών και επιχειρηματιών στη βιομηχανία, στις κατασκευές, στις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο. Συνολικά στην ευρωζώνη, ο δείκτης αυξήθηκε τον Ιούνη σε 98,7 από 98,4 τον Μάη. Μεγαλύτερη κάμψη σημειώθηκε στη Μεγ. Βρετανία (-3 μονάδες) και στη Γαλλία (-2,3 μονάδες), ενώ η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στην Ισπανία (2,3 μονάδες) και στην Ιταλία (1,4 μονάδες).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ