Πέμπτη 1 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί

«

Δεν νομίζω ότι υπάρχει σοβαρός άνθρωπος με στοιχειωδώς δημοκρατική συνείδηση, ο οποίος να αμφισβητεί το δικαίωμα στην απεργία ακόμη κι όταν μια απεργία τον ξεβολεύει ή τον ταλαιπωρεί...», γράφει ο Ι. Πρετεντέρης στα «Νέα» (Τρίτη, 29/6/2010). Υπουλη προπαγάνδα, αφού στη συνέχεια αναιρεί αυτή την άποψη και αυτοδιαψεύδεται γράφοντας: «Δεν νομίζω να υπάρχει σοβαρός άνθρωπος με στοιχειωδώς δημοκρατική συνείδηση, ο οποίος να μην εξεγείρεται όταν μια χρήση δικαιώματος εξελίσσεται σε κατάχρηση δικαιώματος με εξοντωτικές συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο». Δηλαδή; Πώς από τη μια συμφωνεί ότι η απεργία είναι δικαίωμα ακόμη και όταν «ξεβολεύει» αλλά από την άλλη το θεωρεί κατάχρηση γιατί, λέει, έχει «εξοντωτικές συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο»; Και ψεύδεται διπλά γιατί δεν τον νοιάζει το κοινωνικό σύνολο αλλά το σύνολο των αφεντικών. Ετσι και αλλιώς η προχτεσινή απεργία ήταν πανεργατική. Αρα, δεν ήταν ενάντια στο κοινωνικό σύνολο. Αλλους συνειρμούς δημιουργεί, νομίζοντας ότι στήνει φάκα, αλλά απεργία χωρίς να γίνεται απεργία, αυτό λέει ο δημοσιολόγος, δεν υπάρχει.

Και συνεχίζει την εμβριθή του ανάλυση. «Αυτό που επιχειρούν τα δύο σωματεία της ΠΝΟ που ελέγχονται από το ΚΚΕ στο λιμάνι του Πειραιά δεν εμπίπτει στη νόμιμη και θεμιτή χρήση κανενός δικαιώματος. Αποτελεί ωμή μορφή κοινωνικού εκβιασμού». Απάντηση σ' αυτό έδωσαν οι ίδιοι οι, κατά την πρετεντέρεια άποψη, εκβιαζόμενοι, δηλαδή οι νησιώτες, που δεν επιβιβάστηκαν ακόμη και στα ελάχιστα βαπόρια που σαλπάρισαν και έφυγαν άδεια. Δεν είναι όμως εδώ το ζήτημα. Αλλωστε, τη λαϊκή αλληλεγγύη πάνε να σπάσουν αλλά σπάνε τα μούτρα τους. Οταν το ΠΑΜΕ και οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις έκαναν απεργίες, αλλά η ΓΣΕΕ τις έβγαζε παράνομες, έσκιζαν τα ρούχα τους υπέρ της ΓΣΕΕ και κατά του ΠΑΜΕ. Τώρα που η ΓΣΕΕ προκήρυξε πανεργατική απεργία, το ίδιο και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ο Πρετεντέρης βγάζει παράνομα τα δύο ταξικά σωματεία γιατί επέμειναν να απεργήσουν και να περιφρουρήσουν την απεργία τους. Το αντιαπεργιακό μένος του δημοσιολόγου και όσων τα συμφέροντα εκπροσωπεί η «μαύρη» πένα του σε όλο του το μεγαλείο.

Είναι αποκαλυπτικός ο βίαιος αντιδραστικός λόγος του ενάντια στους εργάτες, μέσω της απάτης «συμφωνώ με την απεργία αρκεί να μη γίνεται», αλλά αποκαλύπτει και τα ζόρια και τους φόβους των αστών. Επικίνδυνος μεν ο δημοσιολόγος, αλλά κάλπικη και η δημοκρατία που πουλάει.

Γι' αυτό στη συνέχεια περνά από τις απεργίες στο ΚΚΕ, γράφοντας ότι «δεν αποδέχονται κανένα όριο και κανέναν έλεγχο των πράξεών τους, πέρα από αυτά που θέτουν οι ίδιοι. Για να χρησιμοποιήσω την εύστοχη παρατήρηση του Πρωθυπουργού: Πήραν τον νόμο στα χέρια τους...». Πράγματι, το ΚΚΕ λογαριασμό δε δίνει και δεν πρόκειται να δώσει στους Πρετεντέρηδες, και στ' αφεντικά τους επιχειρηματίες και πολιτικούς τους. Αλλά για ποιο νόμο μιλά ο δημοσιολόγος; Αυτόν που στο Σύνταγμα απαγορεύει μειώσεις σε μισθούς, αλλά η κυβέρνηση παρανομώντας τους μειώνει; Το νόμο που λέει ότι οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να ψηφίζονται από τη Βουλή αλλά η κυβέρνηση τον αναίρεσε με το μνημόνιο κάνοντας κοινοβουλευτικό πραξικόπημα; Το νόμο που λέει ότι οι εφοπλιστές είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δρομολόγια στα νησιά αλλά όταν τα βαπόρια τους παθαίνουν βλάβη δεν τα κάνουν, παρανομώντας, χωρίς την παραμικρή τιμωρία από το νόμο και τη «Δικαιοσύνη»; Το νόμο που δεν εφαρμόζεται όταν οι εφοπλιστές κάνουν λοκ άουτ αφήνοντας για μέρες τα νησιά χωρίς βαπόρια, ενώ αυτοί παρανομούν; Το νόμο που παραβιάζουν ασύστολα οι εφοπλιστές αφήνοντας απλήρωτους, ανασφάλιστους ναυτεργάτες, βουλιάζοντας στα χρέη το ΝΑΤ, εγκληματώντας χωρίς τιμωρία; Το νόμο που θέλει ασφαλή ναυσιπλοΐα αλλά οι εφοπλιστές δρομολογούν σάπια, χωρίς σωστικά μέσα, με μειωμένη οργανική σύνθεση πληρωμάτων, βαπόρια πνίγοντας ναυτεργάτες και επιβάτες και δεν τιμωρούνται; Το νόμο που επιτρέπει τη συνδικαλιστική δράση αλλά όποιος την ασκεί για τα πραγματικά συμφέροντα των εργατών τρομοκρατείται από τ' αφεντικά του Πρετεντέρη, διώκεται με απόλυση και από τα δικαστήρια; Το νόμο που υπερασπίζει την εργασία, αλλά θεωρεί και την ανεργία νόμιμη; Παράνομος είναι ο δημοσιολόγος και τ' αφεντικά του γιατί στηρίζουν τις παρανομίες του συστήματος ενάντια στους εργάτες.

Και ένα τελευταίο. Γράφει ότι «η ελληνική κοινωνία και, κυρίως, η ευρύτερη δημοκρατική πλειοψηφία της διακατέχεται από σύνδρομα τύψης, ενοχής και συμπόνιας απέναντι σε μια εγκληματική περιπέτεια που (ευτυχώς για τον τόπο) ναυάγησε... Η Ελλάδα έχει καταντήσει η τελευταία κομμουνιστική χώρα της Ευρώπης. Οχι επειδή κατοικείται από κομμουνιστές. Αλλά επειδή κατοικείται από ανθρώπους που είτε σκέφτονται σαν κομμουνιστές, είτε έχουν περιέλθει σε εθελοντική ομηρία από κομμουνιστές. Πότε η κοινωνία θα απελευθερωθεί από το σύστημα αξιών, ιδεών και αντιλήψεων εκείνων που πρώτα ηττήθηκαν στον ελληνικό Εμφύλιο και μετά σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη; Τα υπόλοιπα, θα τα βρούμε εύκολα...». Να ποιος είναι ο πόνος του. Οτι δεν ηττήθηκε το ΚΚΕ στον εμφύλιο.Γιατί πράγματι στον Εμφύλιο δεν ηττήθηκε η ιδεολογία και η πολιτική του ΚΚΕ. Και τους δυσκολεύει να επιβάλουν την αντιδραστική ιδεολογία και πολιτική της καταπάτησης κάθε εργατικού, λαϊκού δικαιώματος ως όφελος για το λαό. Η αποτυχία τους να αποκόψουν τις ρίζες του ΚΚΕ στο λαό, η συνέχεια με ένταση της λαϊκής πάλης σε αντιμονοπωλιακή ρότα. Γι' αυτό τους πονάει... Γι' αυτό τη λένε εγκληματική, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα των εγκλημάτων της αστικής τάξης της οποίας είναι απόγονοι. Οι δωσίλογοι της Κατοχής δικοί τους είναι. Το λαό, που πάλευε για την απελευθέρωση, εκτελούσαν. Της δικής του κοινωνικής τάξης ήταν αυτοί οι γερμανοθρεμμένοι. Η τάξη τα συμφέροντα της οποίας εκπροσωπεί ο δημοσιολόγος, μαζί με τον αστικό πολιτικό κόσμο που εκπροσωπεί στα γραφτά του, κάλεσαν το βρετανικό στρατό να αιματοκυλίσει τον ελληνικό λαό για να ηττηθεί η Εθνική Αντίσταση που νίκησε τον γερμανοϊταλικό φασισμό. Που κάλεσαν τις ΗΠΑ να πάρουν τη σκυτάλη του βρετανικού ιμπεριαλισμού, για να αντιμετωπίσουν, όπως λένε, τον επικίνδυνο κομμουνισμό στον Εμφύλιο που προκάλεσαν, ονομάζοντάς τον έγκλημα ο Πρετεντέρης, όταν εγκληματίες είναι οι πρόγονοί του.

Η ελληνική αστική τάξη και τα κόμματά της, που εκπροσωπεί ο μέγας δημοκράτης, στέλνουν στρατούς κατοχής άλλων λαών. Δολοφονική η δημοκρατία τους. Αυτή η τάξη και τα κόμματά της υπέγραψαν τη συμμετοχή και ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, με εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων. Συνάπτουν συμφωνίες στρατιωτικές με το Ισραήλ και κάνουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Το Ισραήλ που εγκληματεί σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Αυτή η τάξη και τα κόμματά της παραδίδουν στο ΝΑΤΟ την άμυνα ελληνικών νησιών. Είναι αυτοί, δηλαδή, που εκχωρούν συνεχώς και με κάθε τρόπο κυριαρχικά εδάφη και αρμοδιότητες σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, πάντα με τη δική τους θέληση. Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί, κύριε δημοσιολόγε...


Λ. Ι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ