Πέμπτη 1 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Σταμάτησαν οι επεμβάσεις στα νεογνά!

Υπό αναστολή η λειτουργία του μοναδικού δημόσιου κέντρου στην Ελλάδα

Νεογνά με σοβαρές καρδιοπάθειες βρίσκονται σε κίνδυνο καθώς δεν μπορούν να υποβληθούν στις προγραμματισμένες επεμβάσεις λόγω των ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του «Αγία Σοφία» - με την επωνυμία «Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων» (ΕΚΑΣΚΑΠ) - είναι το μοναδικό στο δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλά βρίσκεται υπό αναστολή λειτουργίας, λόγω των ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Τη δραματική αυτή προειδοποίηση κάνουν οι έξι γιατροί του Α' Παιδοκαρδιοχειρουργικού Τμήματος με έγγραφη αναφορά τους προς το διοικητή του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία» και το διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και την οποία κοινοποιούν προς την υπουργό Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», τις τελευταίες μέρες αναβλήθηκαν δύο προγραμματισμένοι καρδιακοί καθετηριασμοί σε νεογνά με σοβαρές καρδιοπάθειες, ενώ σύντομα θα χρειαστούν καρδιοχειρουργική επέμβαση άλλα τρία νεογνά. Ομως, όπως περιγράφουν με οδύνη οι γιατροί, το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Τμήμα αδυνατεί να καλύψει αυτά τα περιστατικά καθώς αποδυναμώνεται από προσωπικό με ταχείς ρυθμούς.

Το ΕΚΑΣΚΑΠ είναι το μοναδικό στο δημόσιο Σύστημα Υγείας και συγκροτείται απ' τα εξής τμήματα: 1 Καρδιολογικό, 2 καρδιοχειρουργικά και 1 καρδιοαναισθησιολογικό. Παρά τις χρόνιες ελλείψεις, όπως υπογραμμίζουν οι γιατροί στην αναφορά τους, το ΕΚΑΣΚΑΠ πραγματοποίησε το 2009 κατά 60% περισσότερες επεμβάσεις σε σχέση με το 2000. «Απ' την αρχή του 2010, επισημαίνουν οι γιατροί, το Κέντρο έχει αποδυναμωθεί σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες των μικρών καρδιοπαθών ασθενών». Απ' το Γενάρη αποχώρησαν δύο καρδιοαναισθησιολόγοι και δύο ακόμη επικουρικές αναισθησιολόγοι βρίσκονται σε άδειες (η μία σε αναρρωτική και η άλλη σε τοκετού).

Ετσι οι μέρες των χειρουργείων από τέσσερις μειώθηκαν σε δύο και οι πέντε μέρες του αιμοδυναμικού σε μία. «Η κατάσταση αυτή αφενός θέτει τη ζωή κάποιων ασθενών σε κίνδυνο αναμένοντας για χειρουργείο, αφετέρου τους εξωθεί να καταφεύγουν για αντιμετώπιση σε ιδιωτικά παιδοκαρδιοχειρουργικά κέντρα (έχουμε υπόψη δύο τέτοιες περιπτώσεις) και φυσικά δίνονται λαβές για απαξιωτικά και δυσφημιστικά σχόλια κατά του νοσοκομείου μας», προειδοποιούν οι γιατροί και καλούν τη διοίκηση του νοσοκομείου και το υπουργείο Υγείας να πάρουν άμεσα μέτρα, ώστε το Κέντρο να μην αναστείλει τη λειτουργία του.

Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι του χώρου και κάθε κλάδου να παλέψουν μαζί για Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αναδεικνύει με ανακοίνωση που εξέδωσε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση που οργανώνουν οι γιατροί μπροστά στο υπουργείο Υγείας.

«Η πλειοψηφία των γιατρών, οι εργαζόμενοι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι γιατροί έχουμε κοινά συμφέροντα με όλους τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας και γενικότερα με όλους τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα», υπογραμμίζει η ΔΗΠΑΚ, και καλεί σε πάλη για:

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία να μη γίνουμε γρανάζια της παραπέρα ιδιωτικοποίησής τους, της λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με σκοπό το κέρδος.
  • Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, ενιαίο και καθολικό Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και διάθεσης των φαρμάκων.
  • Αμεσες προσλήψεις ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών, νοσηλευτών κλπ. για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών. Κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Η πάλη για την Υγεία που χρειάζεται ο λαός συνδέεται και με την απομόνωση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων. Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει η ΔΗΠΑΚ με αφορμή τη 48ωρη απεργία που ξεκινούν σήμερα οι γιατροί του ΙΚΑ (για τη μη ανανέωση των συμβάσεων 400 γιατρών και τις ελλείψεις σε προσωπικό): «Στηρίζουν τη λειτουργία των νοσοκομείων με γνώμονα το κέρδος, ζητώντας αυτό να περιοριστεί μόνο στη δευτεροβάθμια Υγεία ώστε να μη θιγούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στην πρωτοβάθμια (κλινικές και διαγνωστικά κέντρα). Επίσης στηρίζουν την επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας γνωρίζοντας ότι με το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων και την κατάργηση κάθε περιορισμού στην ελεύθερη αγορά στο χώρο της Υγείας, η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και ιδιαίτερα των νέων συναδέλφων οδηγείται στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στις ολιγόμηνες συμβάσεις, στα δελτία παροχής υπηρεσιών και τις συμβάσεις έργου είτε στις δημόσιες είτε στις ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας. Προσπαθούν να διαχωρίσουν τόσο τα αιτήματα όσο και τις κινητοποιήσεις των γιατρών από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί ξέρουν ότι αυτή η συμμαχία θα αμφισβητήσει τα συμφέροντα και την εξουσία των μονοπωλίων, των οποίων τα συμφέροντα είναι ταγμένοι να εξυπηρετούν».

Προωθήθηκε η ευνοϊκή ρύθμιση

Χτες η κυβέρνηση κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται - με ευνοϊκούς όρους για τους προμηθευτές - τα χρέη των νοσοκομείων. Επίσης, με την ίδια τροπολογία το δημόσιο αναλαμβάνει και τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τα νοσοκομεία και τα οποία προκάλεσαν με την πολιτική εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στο μεταξύ, συνεχίζεται, λόγω των περικοπών των εφημεριών, ο αναβρασμός στα νοσοκομεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ