Πέμπτη 1 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
Ταξίμετρο στο ΕΚΑΒ!

Κόμιστρα θα πληρώνουν οι χρόνιοι ασθενείς ή τα ασφαλιστικά τους ταμεία

Στη νεκρανάσταση του «ταξίμετρου» στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, που ξεσήκωσε τη γενική κατακραυγή το καλοκαίρι του 1994 και τελικώς αποσύρθηκε, προχωρά ξανά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Το ταξίμετρο - δηλαδή κόμιστρα για τη μεταφορά τους - θα τα καταβάλλουν άρρωστοι ή τα ασφαλιστικά ταμεία και θα ισχύσει για την περίπτωση των χρόνιων περιστατικών. Θα εφαρμοστεί στα πλαίσια της ολοήμερης λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα προωθηθεί άμεσα στη Βουλή.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στην έκτακτη συνάντηση που είχε χτες αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ με το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Νίκο Πολύζο στην οποία παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Γιάννης Ροτζιώκος. Ο Σύλλογος των Εργαζομένων του ΕΚΑΒ έχει προκηρύξει για σήμερα τετράωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας με κύριες αιχμές την ανάπτυξη του ΕΚΑΒ, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, τη λειτουργία των ιδιωτικών ασθενοφόρων κλπ.

Κι ενώ δεν πήραν καμιά ουσιαστική απάντηση για την ανάπτυξη του ΕΚΑΒ, τις προσλήψεις προσωπικού και τις οικονομικές διεκδικήσεις, η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε απ' τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ ότι στο σχέδιο νόμου υπάρχει η πρόβλεψη για τη δημιουργία ξεχωριστού τομέα χρονίων περιστατικών στον οποίο θα χρεώνονται εισπράξεις για τις μεταφορές είτε απ' τους ίδιους τους ασθενείς είτε απ' τα ταμεία. Δηλαδή τα ραντεβού εκείνα που είναι προγραμματισμένα για τα δημόσια νοσοκομεία (όπως π.χ. κάποιος που κάνει αιμοκάθαρση) θα μεταφέρονται πια με πρόσθετη αμοιβή απ' τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Και τούτο έγινε στη βάση ότι ήδη αυτά τα έσοδα τα καρπώνονται - σε πολλές περιπτώσεις παράτυπα - ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων που ήδη έχουν γίνει βδέλλες για τα νοσοκομεία και τους ασθενείς.

Αφού, δηλαδή, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δεν ανάπτυξαν το ΕΚΑΒ και ουσιαστικά εκχώρησαν φιλέτα των διακομιδών στην επιχειρηματική δραστηριότητα, τώρα έρχονται να το καταστήσουν «ανταγωνιστικό» με χαράτσια, δήθεν, φτηνότερα απ' αυτά που ισχύουν στις ιδιωτικές εταιρείες.

Θυμίζουμε ότι το 1994 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2256 (ΦΕΚ Α' 196/18.11.1994) προέβλεψε έσοδα για το ΕΚΑΒ απ' τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν έχουν παθητικό καθώς και τους αλλοδαπούς ασθενείς, με την εξαίρεση των άπορων και των ανασφάλιστων!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ