Πέμπτη 1 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ούτε ένας απεξαρτημένος ξανά στη φυλακή

«Εσείς την απεξάρτηση την κάνατε ποινή, τα όνειρα δε μπαίνουν μέσα σ' ένα κελί», είναι το σύνθημα που κυριάρχησε στην παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε στο υπουργείο Δικαιοσύνης την περασμένη Δευτέρα, με τη συμμετοχή δεκάδων θεραπευτών, θεραπευόμενων και των γονιών τους από τη μονάδα απεξάρτησης «18 ΑΝΩ», απαιτώντας να μην μπει ούτε ένας απεξαρτημένος ξανά στη φυλακή. Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες, η «Δικαιοσύνη» έχει καταδικάσει δύο απεξαρτημένους του προγράμματος σε 4 χρόνια φυλάκιση για αδικήματα που έκαναν όταν ήταν στη χρήση, επιδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τον κατασταλτικό χαρακτήρα της διαχειριστικής «αντιναρκωτικής» εφαρμοζόμενης πολιτικής που θέλει τους εξαρτημένους και τους απεξαρτημένους στη φυλακή, καλλιεργώντας το φόβο και την ματαίωση του αγώνα για ελεύθερη ζωή από ναρκωτικά.

Χθες αντιπροσωπεία του «18 ΑΝΩ» σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη απαίτησε την άμεση ανάκληση των καταδικαστικών αποφάσεων, χωρίς όμως να πάρει καμία δεσμευτική απάντηση από τον υπουργό, ο οποίος ζήτησε μια βδομάδα προθεσμία για να εξετάσει το θέμα και αναφέρθηκε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου, η οποία επεξεργάζεται νέο κώδικα για τα ναρκωτικά.

Θεραπευτές, θεραπευόμενοι και γονείς δηλώνουν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα και αγωνιστική επαγρύπνηση μέχρι την ανάκληση των καταδικαστικών αποφάσεων.

Πίσω στην κοινωνία, πίσω στη ζωή

Με αφορμή τις καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος ανθρώπων που έχουν απεξαρτηθεί και στέλνονται στη φυλακή για αδικήματα που είχαν κάνει όταν ήταν στη χρήση, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης εκφράζουν με ανακοίνωσή τους την αντίθεση και τον προβληματισμό τους για το «πραγματικό μήνυμα που εκπέμπουν στο κοινωνικό σύνολο, στους χρήστες και τις οικογένειές τους τα Ελληνικά Δικαστήρια μέσα από τις αποφάσεις τους. Πού θέλουμε τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι μέσα από έναν τιτάνιο αγώνα - τόσο προσωπικό όσο και συλλογικό (συνθεραπευόμενοι, εργαζόμενοι στα θεραπευτικά προγράμματα) - καταφέρνουν να βγουν από το κάτεργο των ναρκωτικών; Η απάντηση κάποιων προσηλωμένων στο γράμμα του νόμου λειτουργών φαίνεται να είναι: "Στη φυλακή"! Η δική μας απάντηση, ως εργαζόμενοι στον ευαίσθητο χώρο της Πρόληψης των Εξαρτήσεων, είναι: ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ! ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ! ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΖΩΗ!».

«Η πολιτεία οφείλει να αναλάβει την επαγγελματική και κοινωνική υποστήριξη των ανθρώπων που βγαίνουν νικητές στη μάχη των ναρκωτικών, αντί να τους τιμωρεί, διαμορφώνοντας μάλιστα συνθήκες άμεσης υποτροπής τους», καταλήγει το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ