Τρίτη 29 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Προσπάθεια να συγκαλυφθεί η δικομματική συνενοχή

Υπέρ της παραπομπής πέντε από τους πρώην υπουργούς της ΝΔ τάχθηκε το ΚΚΕ, ζητώντας να συμπεριληφθούν και δυο του ΠΑΣΟΚ

Υπέρ της σύστασης Ειδικής Επιτροπής για τη Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης (προανακριτικής) σχετικά με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου τάχθηκε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ, ζητώντας να συμπεριληφθούν και οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, Γ. Δρυς και Α. Φωτιάδης.

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η πρόταση 125 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ζητά την παραπομπή των πρώην υπουργών Θ. Ρουσόπουλου, Κ. Κιλτίδη, Π. Δούκα, Α. Κοντού, Ε. Μπασιάκου, Γ. Βουλγαράκη. Τα μεσάνυχτα αναμενόταν η έναρξη της προβλεπόμενης μυστικής ψηφοφορίας.

Αναπτύσσοντας τη θέση του ΚΚΕ, ο Α. Σκυλλάκος τόνισε πως «εμείς καταλογίσαμε πολιτικές ευθύνες και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που προσωποποιούνται στις υπογραφές που έβαλαν οι κ.κ. Δρυς και Φωτιάδης», αφού «δέχθηκαν ότι δεν ανήκει στο δημόσιο η συγκεκριμένη περιουσία» και στη συνέχεια «η ΝΔ τα επικύρωσε» και «προχωρήσαμε σε ανταλλαγές, υπερτιμολογήσεις και υποτιμολογήσεις».

Οσον αφορά τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών, ο Α. Σκυλλάκος ξεκαθάρισε πως «πρέπει να ερευνηθεί παραπέρα, να υπάρξει προκαταρκτική εξέταση», για την οποία «προτείνουμε όλα τα πρόσωπα που προτείνουν οι 125 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πλην του κ. Κιλτίδη», αλλά «προτείνουμε και τους Δρυ και Φωτιάδη». Συνολικά, ο Α. Σκυλλάκος κατήγγειλε τη δικομματική κόντρα για το θέμα, μιλώντας για «συμψηφισμούς και αντιπερισπασμούς».

Στη λογική της μετάθεσης ευθυνών κινήθηκαν οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Ν. Ρόβλιας ζήτησε την υπερψήφιση της πρότασης, μιλώντας για «αποκλειστικές ευθύνες της ΝΔ», ενώ αντίστοιχα ο Ν. Δένδιας τάχθηκε κατά, μιλώντας μεταξύ άλλων για ευθύνες του νυν υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου.

Κάθε ευθύνη αποποιήθηκαν οι πρώην υπουργοί Π. Δούκας, Γ. Βουλγαράκης, Μπασιάκος και Κιλτίδης, τοποθετούμενοι στη Βουλή, ενώ οι Θ. Ρουσόπουλος και Α. Κοντός με επιστολές τους γνωστοποίησαν ότι δεν επιθυμούν να τοποθετηθούν στη σχετική συζήτηση.

Εφόσον η Ειδική Επιτροπή για τη Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης (προανακριτική) αποφασίσει την παραπομπή υπουργών και υφυπουργών, την υπόθεση αναλαμβάνει 5μελές Δικαστικό Συμβούλιο, προκειμένου να αποφασίσει για το βάσιμο της ποινικής δίωξης. Σε περίπτωση που η δίωξη κριθεί βάσιμη, συστήνεται Ειδικό Δικαστήριο για την εξέταση της υπόθεσης, αποκλειστικά από δικαστικούς.

Στην ανακρίτρια ο Αγγέλου

Στο μεταξύ, με κινήσεις εντυπωσιασμού και αφήνοντας στο απυρόβλητο τη νομική ισχύ των χρυσόβουλων, η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ στο σκάνδαλο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το ελληνικό δημόσιο υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή την πρώτη αγωγή κατά της Μονής Βατοπεδίου, ζητώντας την αναγνώριση της κυριότητάς του επί της λίμνης Βιστονίδας και επί του εποικιστικού αγροκτήματος στο Δήμο Βεγορίτιδος, καθώς και 10 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη. Προαναγγέλλει ταυτόχρονα και νέες αγωγές.

Τέλος, στην ειδική εφέτη ανακρίτρια Ειρ. Καλού, η οποία χειρίζεται δικαστικά το σκάνδαλο Βατοπεδίου, παρουσιάζεται σήμερα, μετά την κλήτευσή του για απολογία, ο Γ. Αγγέλου. Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή έχει κληθεί να απολογηθεί για τις κατηγορίες της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος.

Από το πρωί απολογούνταν χτες, στην ειδική εφέτη ανακρίτρια και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Κ. Σκιαδάς, ο οποίος, σε υπόμνημα που είχε καταθέσει, είχε υποστηρίξει ότι οι ανταλλαγές ακινήτων είχαν αποφασιστεί σε υπουργικό επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ