Κυριακή 27 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
19ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με όπλο και οδηγό την Ιστορία του ΚΚΕ

Στις 10 και 11 Ιούλη στην Ακροναυπλία

«Με οδηγό την Ιστορία και τις χρυσές σελίδες που έγραψε το λαϊκό κίνημα στη χώρα μας με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, συνεχίζουμε. Αντλούμε δύναμη και αισιοδοξία, πίστη για την πάλη μας στο σήμερα».

Στο πλαίσιο του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, τα μέλη και οι φίλοι της Οργάνωσης ετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στο 19ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που θα γίνει στην Ακροναυπλία, στις 10 και 11 του Ιούλη.

Ο θεσμός του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου συνδυάζει την εκδρομή, τη συντροφικότητα, την ξεκούραση και την ψυχαγωγία, με πολιτικές εκδηλώσεις και διαδηλώσεις. Τα τελευταία χρόνια, η θεματολογία των Διημέρων της ΚΝΕ επικεντρώνει σε κορυφαίους αγώνες του λαού μας. Γίνονται οι εκδηλώσεις των Διημέρων ανταμώματα που ζωντανεύουν λαμπρές σελίδες της Ιστορίας του λαού μας, σελίδες που γράφτηκαν με το αίμα και τον ηρωισμό των κομμουνιστών.

Σε τόπους μαρτυρίων και τόπους που δόθηκαν μεγάλες μάχες, διοργανώθηκαν το 2005 τα Διήμερα σε Κρήτη, Καλαμάτα, Αίγινα, Σάμο, Στόμιο, Γράμμος, το 2006 στο Νεστόριο και το Γράμμο, το 2007 στο Λαύριο και τη Μακρόνησο, το 2008 στις Πρέσπες, το 2009 και πάλι στο Νεστόριο. Αυτές οι εκδηλώσεις, μαζί με όλη τη δραστηριότητα που ανέπτυξε η ΚΝΕ τα προηγούμενα χρόνια για τα 90χρονα του ΚΚΕ, συνέβαλαν ιδιαίτερα στον εξοπλισμό και την ιδεολογική θωράκιση της Οργάνωσης, όπως εκτιμήθηκε και στο 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ. Εξόπλισαν και εξοπλίζουν τα παιδιά της ΚΝΕ απέναντι στον αντικομμουνισμό, που φουντώνει και στοχεύει ιδιαίτερα στις νεανικές συνειδήσεις.

Φέτος, χιλιάδες νέοι και νέες, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ θα ταξιδέψουν από όλη την Ελλάδα για το Ναύπλιο. Θα γνωρίσουν, θα κουβεντιάσουν και θα αποτίσουν φόρο τιμής στους κομμουνιστές και όλους τους αγωνιστές Ακροναυπλιώτες. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΚΝΕ στην προκήρυξή της για το Διήμερο: «Πάνω στο Βράχο της Ακροναυπλίας, η αστική τάξη επιδίωξε να συντρίψει το ΚΚΕ, φυλακίζοντας και βασανίζοντας τα πιο διαλεχτά στελέχη του, ανάμεσά τους και τον Νίκο Ζαχαριάδη, Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ. Μέσα σε εκείνο το κάτεργο, οι κομμουνιστές στάθηκαν αλύγιστοι.

Η αταλάντευτη και παλικαρίσια στάση των κομμουνιστών έγινε πηγή έμπνευσης για όλο το λαό. Ανέδειξε τη δυνατότητα να στέκεται αλύγιστος κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, όταν εμπνέεται από την πιο όμορφη και πανανθρώπινη ιδεολογία που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, το μαρξισμό - λενινισμό, όταν γνωρίζει πως ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει.

Στις πιο δύσκολες συνθήκες της φυλακής, της ψυχικής και σωματικής εξόντωσης, των απίστευτων στερήσεων, οι φυλακισμένοι Ακροναυπλιώτες τα κατάφεραν, οργάνωσαν την εσωτερική ζωή της φυλακής, τη μορφωτική και πολιτιστική δουλειά, οργάνωσαν ομάδες θεάτρου και κινηματογράφου. Πρωταγωνιστής και οργανωτής της μορφωτικής δουλειάς υπήρξε ο κομμουνιστής δάσκαλος Δημήτρης Γληνός. Λαϊκοί αγωνιστές που δεν ήξεραν ανάγνωση και γραφή έμαθαν να διαβάζουν και να γράφουν, να μελετούν φιλοσοφία, ακόμα και ξένες γλώσσες».

«Ο,τι κερδήθηκε ή χάθηκε με πολύ αίμα δεν μπορεί να σβηστεί με βρώμικο μελάνι!

Η Ιστορία του ΚΚΕ είναι γεμάτη από ηρωισμό και θυσίες.

Το παράδειγμα της Ακροναυπλίας εμπνέει και διαπαιδαγωγεί τις νέες γενιές, αποτελεί άσβεστο φάρο που φωτίζει τις λεωφόρους του μέλλοντος.

Είμαστε βέβαιοι ότι η νέα γενιά θα πατήσει στέρεα στα χνάρια αυτών των ηρώων και θα δημιουργήσει το δικό της έπος με το χτίσιμο ενός κόσμου χωρίς εκμετάλλευση», καταλήγει η προκήρυξη της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ