Κυριακή 27 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Πατριδογνωμόνιο
Δημοκρατία στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Στην αρχαία αγορά (6 χιλιάδες πολίτες Αθηναίοι, 300 χιλιάδες δούλοι και περίοικοι, γυναίκες, παιδιά και πτωχοί εκτός δικαιωμάτων, οι περισσότεροι σε κατάσταση res - αντικείμενο), ο Δήμος ήταν ο ένας βωμός και η πειθώ ο άλλος. Απ' τη σύνθεση των πολιτών προέκυψε και η λέξη, η έννοια δημοκρατία. Διά της πειθούς, λοιπόν, κρατούσε ο Δήμος. Δεν είναι εύκολες οι πολιτικές αναγωγές στη σημερινή αστική δημοκρατία, που, έτσι κι αλλιώς, έχει αναχθεί σε επικρατήσασα, αθηναϊκού ιμπεριαλισμού κατά την Ζακλίν Ντε Ραμιγί, μορφή ολιγαρχικής επιβολής στο Δήμο, τη μάζα των πολιτών, δηλαδή.

Ωστόσο, η σημερινή διαστρέβλωση και μετατροπή κάθε έννοιας πειθούς σε μαύρη αντιλαϊκή προπαγάνδα ξεπερνάει κάθε φαντασία τεχνολογικής και κάθε άλλης εξέλιξης. Με πολιορκητικό κριό τα ΜΜΕ και αντιστροφή θεμελιωδών λογικών εννοιών, το μνημόνιο, λόγου χάριν, εμφανίζεται ως πανάκεια διά πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν της αστικής δημοκρατίας. Από την άλλη, όποιος δεν υποτάσσεται στις δικτατορικές εντολές των κεφαλαιοκρατικών συμφερόντων, βαφτίζεται σε μια νύχτα μέσα «τρομοκράτης» και ανατροπέας του Συντάγματος.

Η καταδικαστέα, φθηνή στην ιδεολογική θεωρία και πρακτική, απάνθρωπα ακριβή σε ανθρώπινες ζωές, βόμβα στο γραφείο του «υπουργού προστασίας του πολίτη» εντάχθηκε αμέσως σ' αυτήν τη διαστρέβλωση. Προβοκατόρικα και χυδαία. Σκόπιμα απολίτικα και συνάμα ύποπτα πολιτικώς. Αρκεσε ένα ΚΑΙ. Ενας σύνδεσμος συνδετικός, έτσι ώστε να παίζει εδώ και στο εξωτερικό η εκτίμηση - φράση διαπιστωτική: Μεγάλο πλήγμα δέχεται ο τουρισμός σε περίοδο κρίσης από τις διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ, ΚΑΙ, από την έκρηξη βόμβας τρομοκρατών στο υπουργείο πάλαι ποτέ δημόσιας τάξης.

Το μήνυμα σαφές: Διαδήλωση + βόμβα = ΠΑΜΕ + τρομοκρατία. Αυτή η συκοφαντία, η λεκτικά κουκουλοφόρικη ύβρις των αγώνων των ναυτεργατών κι όλων των εργαζομένων που αντιστέκονται είναι πιο επικίνδυνη και από τις αλλοπρόσαλλες φασιστοειδείς δηλώσεις επισήμων χειλέων, που αποζητούν την καταστολή κάθε κίνησης εναντίον των ιδίων αυτών συμφερόντων.

Ομως, σύντροφοι, το ίδιο, σαφέστατο και καταδεικτικό της δημοκρατίας τους στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, το βρήκα να περιφέρεται, απ' την άκρα δεξιά ως τις παρυφές της ενδοσυστηματικής αριστεράς, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μια ολόκληρη συνεδρίαση αφιερώθηκε στην αναζήτηση «ενδυνάμωσης» της τρέχουσας «δημοκρατίας» και στη δημιουργία «θεσμών», που θα της επιτρέψουν να ελέγξει καλύτερα - άκουσουν άκουσον - την οικονομία της αγοράς, χωρίς να τη θίξει. Αναζητούν απεγνωσμένα «θεσμούς» έξω από τα ήδη πολιτικά και νομοθετικά κατοχυρωμένα λόμπι, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώσεις συμφερόντων πολιτών, μετά και άνευ εταιρικής μορφής κ.λπ. Υπό την προϋπόθεση να μην ακουστεί, κι αν είναι δυνατόν να απαγορευτεί, κάθε φωνή, σχηματισμός, κόμμα ή ακόμα και σύμβολο, ιστορία, τάση έστω, που αναζητά τη λύση στο αντίπαλο ιδεολογικό στρατόπεδο. Μίλησαν πολλοί. Είπαν πολλά απ' τα ίδια. Αλλά μόλις ακούστηκε ότι εκπροσωπώ το ΚΚΕ, και επίθεση συντονίστηκε και ...προσωποποιήθηκε αμέσως. Σ' ένα επίπεδο, τόσο εκβιαστικό, που, ούτε λίγο - ούτε πολύ, προσέγγιζε την άποψη «η Ελλάδα είναι σε κρίσιμη οικονομική θέση, επειδή έχει ακόμα ισχυρό, για τα ευρωδεδομένα, ΚΚ!..

Σ' αυτήν την ...υπέροχη δημοκρατία τους βγήκα να πιω καφέ. Ανάμεσα σε συκοφάντες των Γάλλων απεργών που βγήκαν στους δρόμους για να μην ανέβει το όριο για σύνταξη απ' τα 60 στα 62. Τον καφέ, πανάκριβο, τον σερβίρουν με νερό σε σφηνάκι. Ναι! Νερό σε σφηνάκι... Είδα χίλιες ώρες εκπομπές για την Εθνική Γαλλίας και 40 δεύτερα για την απεργία. Εχασα το αεροπλάνο, γιατί οι ...οργανωμένοι Γερμανοί άνοιξαν έργα σε μήκος 14 χλμ. χωρίς καμιά προειδοποίηση πακτωμένων οδηγών. Ούτε μια ταμπέλα φωτεινή ή γραμμένη με το χέρι. Ηταν η εκδίκηση του ...κράτους, για να βλαστημάνε όσοι πήραν αυτοκίνητα και λεωφορεία, για να βρίσουν τους απεργούς των τρένων και του μετρό. Η αστικοδημοκρατία, όταν είναι επικίνδυνη, γίνεται, φευ, και απροκάλυπτα γελοία. Τόσο όσο το νερό σφηνάκι. Τόσο όσο το παράνομη και καταχρηστική ως ταμπέλα στην ύψιστη τιμή του Δήμου να απεργεί και ν' αντιστέκεται στα νομιμοφανή μαστίγια...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνειρμοί καθόλου τυχαίοι(2010-06-26 00:00:00.0)
Να πάρει απάντηση η πρόκληση της δημοτικής αρχής(2005-12-16 00:00:00.0)
«Η κυβέρνηση επιμένει στην τακτική του θανάτου»(2002-04-02 00:00:00.0)
Επίκαιρο όσο ποτέ(2001-11-15 00:00:00.0)
Την πληρώνουν αθώοι(2001-11-04 00:00:00.0)
«Τρομοκράτες» σε φωτογραφία!(2000-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ