Σάββατο 26 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καταστολή - «ασπιρίνη» για αρχαιοκαπηλία

Τουλάχιστον 48 άτομα συνελήφθησαν, κατηγορούμενα για αρχαιοκαπηλία, από την Αστυνομία της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης που ξεκίνησε προχτές. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν αρχαία νομίσματα, κεραμικά διαφόρων αρχαιολογικών εποχών, ακόμα και αγάλματα.

Η αστυνομική επιχείρηση έγινε σε διάφορα σημεία της χώρας, κυρίως νότια, όπου υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι και γίνονται λαθρανασκαφές. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι μέλη δημοτικών συμβουλίων, τοπικοί επιχειρηματίες και αστυνομικοί.

Ο αριθμός των συλλήψεων και κυρίως οι ιδιότητες των συλληφθέντων υπογραμμίζουν μια γνωστή πραγματικότητα, αφού ο Τύπος της ΠΓΔΜ έχει δημοσιεύσει πολλές φορές στοιχεία για εκτεταμένες λαθρανασκαφές, κυρίως στο νότο, και για οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης αρχαιολογικών ευρημάτων. Οι αρχαιότητες διοχετεύονται σε ξένους αρχαιοκάπηλους, κυρίως σε Ιταλία, Αυστρία και Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα υπογράφτηκε «Μνημόνιο Συνεργασίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς» στην Κωνσταντινούπολη από τον υπουργό Πολιτισμού - Τουρισμού, Π. Γερουλάνο, και τον Τούρκο ομόλογό του, Ερτουγρούλ Γκιουνάι. Το μνημόνιο περιλαμβάνει «τους όρους και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι δύο χώρες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών».

Μεταξύ άλλων προβλέπεται «στενή συνεργασία και ανταλλαγή απόρρητων πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών Ελλάδας και Τουρκίας» και σύσταση «ενιαίου μηχανισμού αμοιβαίας ειδοποίησης σε περίπτωση εντοπισμού από τις υπηρεσίες τους παρανόμως διακινούμενων αντικειμένων που ανήκουν στην άλλη χώρα».

Πάντως, κανένας κατασταλτικός μηχανισμός δεν μπορεί να σταματήσει την αρχαιοκαπηλία, αφού το ίδιο το σύστημα αντιμετωπίζει τον πολιτισμό ως «εμπορεύσιμο αγαθό» και εξυμνεί τους ιδιώτες «συλλέκτες». Οσο το κέρδος θα αποτελεί την κυρίαρχη «αξία», οι πραγματικές αξίες θα απειλούνται συνεχώς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ