Πέμπτη 24 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Παραίτηση στρατηγού για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μόνο η «παραίτηση» υπήρχε για τον στρατηγό Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ μετά το «τεράστιο λάθος» που διέπραξε και την «έλλειψη ευθυκρισίας» (όπως τα χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Ομπάμα) που επέδειξε με τη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Rolling Stone» και κατά την οποία με απαξιωτικό τρόπο αναφέρθηκε στον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά και ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης και στην ακολουθούμενη «στρατηγική» στο Αφγανιστάν, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που συναντά δυσκολίες.

Η παραίτηση έγινε δεκτή με όλους τους τύπους, μετά τη 30λεπτη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος με τον στρατηγό ΜακΚρίσταλ μετά την εσπευσμένη ανάκλησή του από το Αφγανιστάν, όπου ήταν επικεφαλής. Ο στρατηγός αναχώρησε και δεν έλαβε μέρος στο πολεμικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι την απόφαση του πρόεδρου στήριξαν οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές που έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ της συνέχισης και διεύρυνσης του πολέμου, Τζον ΜακΚέιν, Λίντσεϊ Γκράχαμ και ο «ανεξάρτητος» Τζο Λίμπερμαν.

Μερικές ώρες αργότερα, σε διάγγελμά του, ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε ότι αποτελεί σοβαρό ολίσθημα η υπονόμευση «της πολιτικής εξουσίας έναντι του στρατού», ότι «ανέχεται τις διαφωνίες για την πολεμική πολιτική», αλλά όχι «το διχασμό» και είπε ότι η παραίτηση «αποτελούσε τη σωστή απόφαση για την εθνική μας ασφάλεια». Μία παραίτηση που κατά την επιστολή του ΜακΚρίσταλ έγινε «για το καλό της αποστολής».

Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά της «πιπεράτης» πρωτοσέλιδης ιστορίας, ακόμη και Αμερικανοί αναλυτές επισημαίνουν το γεγονός ότι «δε θα πρέπει να λειτουργήσει ως μηχανισμός συσκότισης για το τι πραγματικά συμβαίνει στο Αφγανιστάν». Επί της ουσίας, η παραίτηση ΜακΚρίσταλ είναι απόρροια του «ατελέσφορου» πολέμου στο Αφγανιστάν, του μακροβιότερου πολέμου για τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις - σε λίγο συμπληρώνονται 9 χρόνια - που ήδη έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από χίλιους Αμερικανούς στρατιώτες, πολλές χιλιάδες Αφγανούς και δισεκατομμύρια δολάρια, σε περίοδο κρίσης στις ΗΠΑ. Οι αντιπαραθέσεις βεβαίως δε σχετίζονται με την «αναγκαιότητα του πολέμου», αλλά κυρίως με το οικονομικό κόστος του και αντανακλούν επίσης τις αντιθέσεις ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τις ΗΠΑ και τις άλλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ